Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, jutarnji.hr, dnevnik.hr, klix.ba, vijesti.me

Regionalni mediji od početka do kraja su pratili izborni dan i prebrojavanje glasova na nedavno održanim parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima u Srbiji. Veliki prostor posvećen je ovim izborima u gotovo svim zemljama regiona. Dok je opoziciono nastrojena Srbija očekivala pobedu, makar u Beogradu, čini se da su susedne zemlje bile skeptične po tom pitanju. Tako većina regionalnih medija izborne rezultate ocenjuje kao manje-više očekivane. Zaključak je da će se Srbija teško promeniti čak i u slučaju da vlast Aleksandra Vučića padne, dok je velika pažnja posvećena najvećem iznenađenju izbora - Branimiru Nestoroviću.

Glasovi se i dalje broje, kada je reč o parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima u Srbiji. Predsednik zemlje i nosilac liste „Srbija ne sme da stane“ Aleksandar Vučić saopštio je da lista koju je predvodio ima apsolutnu većinu na republičkom nivou sa 47,1 odsto.

Prema njegovim rečima, lista „Srbija protiv nasilja“ je na drugom mestu sa oko 23 odsto glasova. Predvodnici te liste Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, pak, kažu da ovakvi rezultati nisu realni. Prema njihovim projekcijama, lista „Srbija protiv nasilja“ ima oko 28 odsto, dok je lista „Srbija ne sme da stane“ na oko 43 procenata.

Foto: Jutarnji

I dok je jasno da lista čiji je najveći konstituent Srpska napredna stranka ima većinu na republičkom nivou, bitka se vodi za Beograd. Prema Vučićevim rečima, „Srbija ne sme da stane“ je u Beogradu osvojila 38 odsto, „Srbija protiv nasilja“ 35, koalicija Novi DSS-NADA šest odsto,  Socijalistička narodna partija pet odsto, kao i lista Branimira Nestorovića.

Ujedinjena opozicija okupljena oko liste „Srbija protiv nasilja“ odbacila je ovakve rezultate, navodeći da veruju u pobedu u Beogradu.

A kako je to video region?

Regionalni mediji su iz minuta u minut pratili izborni dan u Srbiji, naročito oni iz Hrvatske koji su imali i reportere na terenu. Tokom izbornog dana njihov fokus bio je na nepravilnostima koje su zabeležene. U pitanju su građani Republike Srpske koji su došli u beogradsku Arenu kako bi glasali na lokalnim izborima, „bugarski vozovi“, sumnjivi džipovi i dupli birački spiskovi.

Foto: Jutarnji

Ubrzo, svi su se usresredili na rezultate.

Dan nakon izbora, hrvatski „Jutarnji list“, pored izveštavanja uživo, donosi analizu izbora u Srbiji. Pod naslovom „Srbija se neće promeniti, čak i kada bi Vučić i Srpska narodna stranka doživeli poraz“, portal ukazuje na to da je Srbija slična Hrvatskoj pre 25 godina. Ipak, autor navodi da je tadašnja Hrvatska bila spremna na promene, za razliku od Srbije.

„Iako u trenutku pisanja ovog teksta još nisu poznati rezultati izbora u Srbiji, bez puno straha, nameće se zaključak koji glasi: Srbija se neće promeniti, čak i kada bi Aleksandar Vučić i Srpska narodna stranka doživeli poraz, a to se neće dogoditi. Razlog je jednostavan, ovo nisu izbori između liberalne i nacionalističke Srbije, nego se sukobljavaju režim i opozicija, koji u suštini imaju slične ideologije, a svode se na to da je Srbiji i Srbima nanesena nepravda, koju treba ispraviti“, piše Jutarnji list.

Pored toga, ovaj medij, koji nije iznenađen rezultatima izbora, navodi i da promena vlasti u Beogradu ne bi mnogo uticala na Srbiju.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Pod naslovom „Čak da je opozicija i osvojila Beograd, to za Srbiju ne bi značilo previše: Pa pogledajte samo Mađarsku..“, ovaj medij konstatuje da se izbori u Srbiji mogu opisati sa tri reči „tuga“, „čemer“ i “ jad“.

„U Srbiji sve po starom. Ništa se tu ne menja, odnosno Srbija s Aleksandrom Vučićem nakon ovih izbora može biti samo još rabijatnija i gora. Kako se i očekivalo, vladajuća Napredna stranka proglasila je pobedu upravo onako kako je Vučić i najavio – odmah po zatvaranju birališta i uz reči da će uspeh biti bolji od očekivanog. Tako da – u Srbiji ništa novo“, piše Jutarnji list.

Naposletku, Jutarnji se bavio analizom lika i dela Branimira Nestorovića, navodeći da je u pitanju „kontroverzni lekar“.

Branimir Nestotović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Takođe, hrvatski portal Index je veliku pažnju posvetio izborima u Srbiji. Uz izveštavanje uživo, objavljen je i tekst „Stigli novi rezultati, borba za Beograd. U 18h protest opozicije: Neviđena krađa“. Ovaj medij izdvojio je i naslovne strane režimskih tabloida u Srbiji, konstatujući da svi pišu kako je Vučić ostvario veliku pobedu.

Index je članak posvetio i Nestoroviću, uz čuđenje da od takvog čoveka zavisi formiranje vlasti u Beogradu.

Isto navodi i hrvatski „Dnevnik“ u tekstu „Najveće iznenađenje izbora: Trijumf doktora koji je slao žene u epicentar zaraze“.

Foto: Dnevnik

Bosna i Hercegovina

Imajući u vidu da je u beogradskoj Areni otkriveno masovno okupljanje građana iz Republike Srpske, koji su glasali na izborima u Beogradu, Bosna i Hercegovina je takođe bila tema izbora u Srbiji. Naročito jer je ministar bezbednosti Nenad Nešić te zemlje takođe glasao na parlamentarnim i beogradskim izborima.

Portal Klix je pažnju posvetio dolasku Milorada Dodika u Beograd, ali i i Nešića.

Foto: Klix

U tekstu „Dodik se pridružio Nešiću u štabu SNS-a u Beogradu, ispratili obraćanje Aleksandra Vučića“, konstatuje se veliko prisustvo zvaničnika iz BiH uz Vučića u Beogradu.

Portal Srpska info pažnju je posvetio Branimiru Nestoroviću, pitajući se „ko je doktor haos za koga je u Srbiji glasalo 180.000 ljudi“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Crna Gora

Kada je reč o Crnoj Gori, tamošnj mediji su takođe pomno ispratili izbore u Srbiji, ali se može zaključiti da nisu iznenađeni rezultatima. Umesto toga, crnogorski mediji bave se predsednikom svoje skupštine Andrijom Mandićem.

On se takođe pojavio u Beogradu, i to pored Aleksandra Vučića kada je saopštavao rezultate. Analitičari koji su govorili za crnogorske medije zaključuju da je time uvredio građane Crne Gore, iskoristio funkciju i da treba da se izvini.

Takođe, svi mediji ispratili su postupke opozicije u Srbiji i njihove pozive na protest zbog izborne krađe.

Razvoj događaja dan nakon izbora u Srbiji možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Bešić: Naše društvo podeljenije nego pre izbora