Olivier Vandecasteele Foto:HAND OUT VANDECASTEELE / AFP / Profimedia

Sud u Iranu izrekao je belgijskom humanitarcu kaznu od 40 godina zatvora i 74 udarca bičem zbog, između ostalog, navodne krivice za špijuniranje. Vlasti u Briselu smatraju da je reč o odmazdi za kaznu od 20 godina zatvora koju su belgijski sudovi izrekli iranskom diplomati 2021.

Kazna izrečena humanitarnom radniku Olivijeu Vandekastilu, što je prenela poluzvanična novinska agencija Tasnim, značajno je stroža od 28-godišnje robije kada su to tome belgijske vlasti izvestile u decembru.

Vandekastil je osuđen po četiri tačke optužnice, uključujući „špijunažu protiv Islamske Republike Iran, saradnju sa najvećim neprijateljem Teherana SAD, šverc deviza i pranje novca“, navodi se u objavi agencije Tasnim.

Rečeno je da bi Vandekastile, koji je uhapšen tokom posete Iranu u februaru prošle godine, mogao da se žali na presudu.

Belgijski humanitarac je odbacio sve optužbe.

Kako navodi Rojters, Vandekastilova porodica apelovala je na belgijsku vladu da učini sve kako bi bio pušten na oslobodu nakon što je osuđen na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem za optužbe koje je Brisel ocenio lažnim.

Olivier Vandecasteele Foto:François WALSCHAERTS / AFP / Profimedia

Belgijski ministar spoljnih poslova Hadža Lahbib osudio je Vandekastilovo „proizvoljno zatvaranje“ na Tviteru i istakao da će iranski ambasador u Briselu biti pozvan na razgovor kako bi mu se uložio protest zbog izricanja presude.

U decembru je belgijski ministar pravde rekao da je Vandekastil u zatvoru „zbog izmišljenog niza zločina“ i da je osuđen u odmazdi za kaznu od 20 godina zatvora koju su belgijski sudovi izrekli iranskom diplomati 2021.

Asadolah Asadi proglašen je krivim za pokušaj terorizma nakon osujećenog plana da aktivira bombu na skupu Nacionalnog saveta iranskog otpora, grupe u egzilu koja se protivi vlastima u Teheranu, u blizini Pariza u junu 2018. godine.

***

BONUS VIDEO: U Iranu se ukida policija za moral – kakve promene dolaze i dokle će stići?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar