Dokumentarni film “Sistemska prevara” koji je sačinio ProGlas o decembarskim izborima, podsetio je i na slučajeve o falsifikovanju potpisa podrške za kandidaturu određenim listama na beogradskim i republičkim izborima. Iva Đinđić - Ćosić posvedočila je o tome kako su zloupotrebili njenu poništenu ličnu kartu i na taj način falsifikovali njen potpis za listu nekadašnjeg ministra privrede Radeta Baste.

Tokom prethodnih izbora članovi Gradske izborne komisije u Beogradu identifikovali su na desetinu falsifikovanih potpisa prilikom predaja kandidatura nekoliko listi. Među falsifikovanim potpisima bio je i potpis Ive Đinđić Ćosić.

„Moje ime je karakteristično i jedinstveno, jedina sam u Srbiji sa tim imenom i prezimenom. Rano poslepodne 22. novembra zove me Zoran Alimpić, kolega iz Gradske izborne kosmisije, čiji sam član bila nekada, i kaže „Iva da li si potpisala podršku listi Radeta Baste za lokalne izbore?“ kažem, naravno da nisam“, pojašnjava Đinđić – Ćosić u filmu „Sistemska prevara“.

Foto: N1

Nakon što je usledio poziv ona je znala odmah o čemu je reč.

“Znala sam, prešli su se! Zloupotrebili su moju poništenu ličnu kartu”, dodaje ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, Đinđić – Ćosić je zbog falsifikovanja potpisa još u novembru podnela krivične prijave.

„Pretpostavljam da nisam usamljena kao žrtva ovakvog krivičnog dela i nadam se da će država zaštiti nas kao građane. Ja sam građanka ovog grada, koja redovno plaća poreze, koja radi i obavlja svoj posao u skladu sa zakonom i trudim se da živim i radim na primeren način, trudim se da ovo država i društvo imaju korist od mene kao građanina. Ja sam kod notara dala izjavu pod krivičnom i moralnom odgovornošću da to nije tačno“, rekla je ona i dodala da se nada da će tužilaštvo utvrditi ko je odgovoran.

„Meni nije bitna samo overiteljka, već i nalogodavac. Ja se ne osećam sigurno u ovoj državi, a nama se ovde obećava da se o nama država brine. Nadam se da će ovaj slučaj biti okončan u duhu slobode ljudskih prava, a to je i pravo da svoja prava štitimo i pred državnim organima i sudom“, rekla je ona i dodala da uošte ne zna kako su njeni podaci došli u posed tih ljudi i da je iznenađena i zaprepašćena.

„Na njihovu nesreću, pravnica sam po struci i dugo se bavim izbornim procesom i izbornim radnjama, tako da moja neka nagađanja idu u nekom određenom pravcu. Ali da se ne bavimo nagađanjima, time nek se bave institucije, a država je obavezna da nas zaštiti. Ja neću stati sve dok se ne utvrdi ko je izvršio krivično delo, kako je to uradio i zanima me takođe ko je nalogodavac“.

Članovi GIK-a utvrdili su da su tokom prošlogodišnjih beogradskih izbora falsifikovani i potpisi novinarke Jelene Zorić kao i glumice Bojane Maljević

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare