Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Oba prigovora koja je juče Gradskoj izbornoj komisiji podnela novinarka Jelena Zorić, jer je njen potpis falsifikovan na dve izborne liste - odbijen je kao neosnovan. U obrazloženju praktično kažu da su ove liste sačinjene i predate po zakonu i da je GIK doneo rešenje o njihovom proglašenju po zakonu. Dakle, sve je po zakonu. Osim činjenice da je neko odao lične podatke Jelene Zorić, njen matični broj i adresu stanovanja, da su njeno ime i prezime uz sve ove podatke završili na nekim izbornim listama za koje nije dala potpis. Možda je sad i falsifikat "po zakonu"...

U svom objašnjenju GIK praktično kaže da su u oba slučaja ovlašćeni podnosioci liste dostavili potreban broj pravno valjanih pismenih izjava, da su overene pismene izjave birača uredno sačinjene, potpisane od strane birača i overene od strane nadležnih organa.

Zatim kažu da GIK nema ovlašćenja niti mogućnosti da utvrđuje verodostojnost potpisa, već se ti potpisi smatraju validnim ukoliko su overeni u skladu sa zakonom, da se utvrđivanje istinitosti ili neistinosti može zahtevati tužbom u parničnom postupku, a da se postojanje krivičnog dela utvrđuje u krivičnom postupku i d ato ne može biti predmet razmatranja u izbornom postupku.

PROČITAJTE JOŠ:

Pozivaju se i na to da postoje zakonom predviđeni uslovi pod kojim se neka list amože oboriti, te da nijedan od njih nije postojao kod navedene dve liste – već su iisključivo stekli uslove za proglašenje.

„U skladu s prethodno navedenim, Gradska izborna komisija konstatuje da nema osnova za zaključak da je osporeno rešenje protivrečno sadržini priložene dokumentacije, jer je utvrđeno da je uz izbornu listu dostavljena sva zakonom propisana dokumentacija koja je pravno valjana, posebno da je dostavljen potreban broj pravno valjanih overenih pismenih izjava birača koji podržavaju ovu listu. Na osnovu svega iznetog, Gradska izborna komisija je zaključila da je prilikom donošenja osporenog rešenja u svemu postupila u skladu sa zakonom, na osnovu čega je konstatovala da je osporeno rešenje zakonito, zbog čega prigovor treba smatarti neosnovanim, tj. donela je rešenje o odbijanju prigovora“, navodi se u rešenju GIK.

„Šta je sledeće? Da mi prodaju stan?“

Ovim povodom, Jelena Zorić za Nova.rs kaže da je komisija praktično rekla da je sve što notar i overitelj overe za njih validno.

Jelena Zorić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Pa, šta je sledeće? Da mi prodaju stan? Dignu kredit na moje ime? Stave me na poternicu? Pritom, ovakva odluka doneta je na sednici koju je predsednik GIK Zoran Lukić sazvao sinoć u devet sati, da se održi 15 minuta kasnije, kad su već svi članovi komisije otišli kućama. Takvo ponašanje Zorana Lukića i odbijanje mojih prigovora, sa ovako skandaloznim objašnjenjima, samo potvrđuje sumnje da pipci cele ujdurme kreću od vlasti i njihovih službi. dakle, nađu podobnog notara ili overitelja koji lupi pečat i zapečate ti život“, navodi Zorić i zaključuje:

„Ne postoji pravno sredstvo koje neću upotrebiti, a dobro će mi doći i novinarsko iskustvo koje imam da isteram ovu priču do kraja“.

Podsetimo, juče su članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić, Zoran Alimpić i Vladica Ilić objavili niz novih nepravilnosti koje su utvrdili na predatim listama za beogradske izbore. Među onima čiji su se potpisi, bez odoborenja našli na izbornim listama je i novinarka Jelena Zorić. Ona je u razgovoru za Nova.rs objasnila da se njeno ime bez njenog znanja, našlo na dve izborne liste – „Ćale, ovo je za tebe“ i „Srbija na Zapadu“.

To je saznala tako što je Sofija Mandić, jedna od članica GIK uočila njeno ime na listama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare