Članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić i Vladica Ilić, kao i kandidat za gradonačelnika liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović i nosilac liste za Beograd Dobrica Veselinović, na konferenciji za novinare ispred zgrade GIK govorili su o krivičnoj prijavi koju su podneli protiv overiteljke opštine Savski venac Miroslave Graovac. Razlog su falsifikovani potpisi na izbornoj listi "Dosta! Evropski put", na kojoj se nalazi Rade Basta, bivši ministar privrede u Vladi Srbije.

„Ovde je s nama jedna građanka Beograda za koju smo utvrdili da je na ovoj listi. Naime, juče je predata izborna lista „Dosta! Evropski put“. Nakon što smo izvršili pregled te dokumentacije, nasumično na spisku građana koji navodno podržavaju tu listu pronašli smo troje građana koje slučajno poznajemo. Njih smo kontaktirali i proverili da li su zaista potpisali ovu listu. Oni su nam potvrdili da nisu. Mi smo zbog toga danas podneli krivičnu prijavu protiv overiteljke opštine Savski venac Miroslave Graovac ,zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanja službene isprave i protiv jednog ili više NN lica zbog prikupljanja ličnih podataka“, rekao je Vladica Ilić.

On je izneo još nekoliko detalja.

„Jedna građanka čiji je potpis falsifikovan je ovde s nama i ona će vam se kasnije obratiti. Drugi građanin čiji je potpis falsifikovan je advokat iz Beograda, koji će verovatno i tužilaštvu sam to potvrditi, a treća građanka se u vreme navodnog potpisivanja izjave nije ni nalazila u Srbiji, već u inostranstvu. Mi smo kao dokaz priložili i kopiju njenog pasoša, gde se vidi izlazni pečat, ta žena uopšte nije u Srbiji. Priložili smo i notarski overenu izjavu Ive Đinđić Ćosić o tome da ona ovu listu nije potpisala. Sad očekujemo da Prvo osnovno javno tužilaštvo preduzme sve da se zaštite dokazi koji su u prostorijama gradske uprave. Pre nekoliko minuta smo i predsedniku gradske uprave Zoranu Lukiću poslali obaveštenje da smo podneli krivičnu prijavu, sa zahtevom da se sačuva dokumentacija koja je juče podneta i koja će biti dokaz. Sa pisarnice smo dobili obaveštenje da ova izborna lista još nije povučena“.

Podnosilac krivične prijave Iva Đinđić Ćosić rekla je da je ovo jedan vrlo značajan momenat za nas sve kao građane.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pretpostavljam da nisam usamljena kao žrtva ovakvog krivičnog dela i nadam se da će država zaštiti nas kao građane. Ja sam građanka ovog grada, koja redovno plaća poreze, koja radi i obavlja svoj posao u skladu sa zakonom i trudim se da živim i radim na primeren način, trudim se da ovo država i društvo imaju korist od mene kao građanina. Duboko sam potrešena time što je neko zloupotrebio moje lične podatke i doveo mene u poziciju da danas moram da stojim i branim i overavam izjavu da tu listu nisam potpisala. Nije bitna lista, bitno je to da je u ovoj državi moguće da vaše podatke iz lične karte, matični broj, broj lične karte, moju adresu s mojim potpisom neko iskoristi da overi svoju listu. Praktično, svedočio da sam ja u neko vreme bila na određenom mestu i dala saglasnost da se moje ime i prezime iskoristi kao podrška nekoj listi. Ja sam danas kod notara dala izjavu pod krivičnom i moralnom odgovornošću da to nije tačno“, rekla je ona i dodala da se nada da će tužilaštvo utvrditi ko je odgovoran.

„Meni nije bitna samo overiteljka, već i nalogodavac. Na današnji dan ja se ne osećam sigurno u ovoj državi, a nama se ovde obećava da se o nama država brine. Nadam se da će ovaj slučaj biti okončan u duhu slobode ljudskih prava, a to je i pravo da svoja prava štitimo i pred državnim organima i sudom“, rekla je ona i dodala da uošte ne zna kako su njeni podaci došli u posed tih ljudi i da je iznenađena i zaprepašćena.

„Na njihovu nesreću, pravnica sam po struci i dugo se bavim izbornim procesom i izbornim radnjama, tako da moja neka nagađanja idu u nekom određenom pravcu. Ali da se ne bavimo nagađanjima, time nek se bave institucije, a država je obavezna da nas zaštiti. Ja neću stati sve dok se ne utvrdi ko je izvršio krivično delo, kako je to uradio i zanima me takođe ko je nalogodavac“.

Mnogo izjava sa istim ili sličnim potpisom

Vladica Ilić je dodao da postoje indicije da je mnogo više potpisa na ovoj listi falsifikovano.

„Dosta potpisa je ispisano istim ili sličnim rukopisom. Dakle, za više izjava je potpisivala ista osoba. Neki su potpisivali čak i inicijalima, čak i štampanim slovima. Treća stvar koja je zabrinjavajuća je da je od 1.650 potpisa, čak oko 1.000 i više potpisala ista notarka, ova protiv koje smo podneli krivičnu prijavu. Zato smo tražili od tužilaštva da proveri celu dokumentaciju, ne samo ova tri potpisa, i da proveri da li su sem ovo troje građana još nečija prava povređena, ko čuva i deli ove podatke. Predožili smo tužilaštvu da za ovo ne angažuje policiju, jer su možda i neki službenici policije učestvovali u nezakonitom prikupljanju podataka za ovo krivično delo. Mislim da ovo što smo mi otkrili,  možda bismo otkrili i u dokumentaciju Ruske liste da smo imali prilike da dobijemo uvid u tu dokumentaciju, a možda se zato nama ne da da izvršimo uvid u tu dokumentaciju. Tu bi tužilaštvo i bez nas moralo da se zainteresuje“, rekao je Ilić.

On je rekao i da su dobili poziv kao članovi GIK da prisustvuju danas u 15 sati sednici.

„Ne znam da li je predloženo proglašenje ove liste, još nismo dobili dnevni red, ali može da se desi da će biti proglašena“.

Podsetimo, članica proširenog sastava Gradska izborne komisije (GIK) Sofija Mandić izjavila je da postoje ozbiljne sumnje u valjanost poptisa podrške manjinskoj izbornoj listi „Dosta! Evropski put“ za lokalne izbore u Beogradu, zbog čega će tri osobe danas podneti krivične prijave zbog falsifikovanja njihovih potpisa.

„Oni tvrde da nikada nisu videli te izjave. Jedna od tih osoba bila je taj dan u inostranstvu, kad je navodno potpisala listu“, objasnila je Mandić.

Stoga smatra da GIK apsolutno ne može da proglasi ovu listu, i da svi potpisi moraju da budu provereni. Dodala je kako se radi o jednom overitelju sa Savskog venca.

BONUS VIDEO: RIK i GIK zatvoreni za pitanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar