Foto:EPA-EFE/Srdjan Suki

Mnogo pre nego što je zvanično potvrđeno da će general Zdravko Ponoš biti kandidat za predsednika dela opozicije okupljene oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke, krenuli su napadi na njega. Optuživan je da je NATO kandidat, hrvatski patriota sa putovnicom, da je topio tenkove, planirao da postavi uređaje za prisluškivanje u zgradu Generalštaba… Međutim, najmonstruoznija optužba stigla je sa naslovne strane jednog prorežimskog tabloida, gde se Ponošu na teret stavlja “da ne mari” za smrt devojčice stradale u NATO bombardovanju. Brat devojčice najavio je tužbu, a za Nova.rs kaže da je reč o zloupotrebi njene smrti za političku kampanju.

Napadi na generala Zdravka Ponoša počeli su onog trenutka kada se njegovo ime pojavilo kao mogući izbor predsedničkog kandidata dela ujedinjene opozicije.

Prorežimski mediji nazivali su ga NATO generalom, koji se obogatio dok je bio n amestu načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Optužen je i da je odgovoran za topljenje tenkova, a bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac u javnost je izašao i sa tvrdnjom da je Ponoš imao nameru da postavi prisluškivače u zgradu Generalštaba.

Trenirani psi

U napadima na Ponoša utrkivali su se poslanici Skupštine Srbije, ali i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je izjavio je da je šteta koju je načinio Vojsci Srbije ogromna, te naglasio da je to razlog zbog čega pripadnici vojske i danas o njemu misle loše.

Zdravko Ponos
Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Na dosadašnja pisanja tabloida Ponoš nije želeo da odgovara.

„Ja sam se obogatio kad su me smenili, tada sam dobio ćerku, to je moje najveće bogatstvo. A na ove prozivke ne planiram da odgovaram, to je besmisleno o čemu pričaju, to nije ni zasnovano na elementarnim istinama na koje se obično nadograđuje tabloidno novinarstvo. Sad potpuno izmišljaju“, rekao je Ponoš i dodao da sve izgleda kao da je neko pustio “trenirane pse”.

„U nekim stvarima su otišli predaleko. Bojim se da je neko pustio “trenirane pse” da to rade. I neke stvari mogu da se tumače ne samo kao napad na lično dostojanstvo, već i kao ugrožavanje porodične bezbednosti. A mi znamo ko je u stanju da pusti te pse, mislim na Aleksandra Vučića, to što rade njegovi mediji, to je neprimereno civilizovanom ponašanju, to se tako ne radi u civilizovanom svetu. Kada takvi psi nekoga ujedu, onda uvek odgovara vlasnik“, izjavio je Ponoš.

A zatim je list “Alo” na naslovnoj strani doneo priču o devojčici Sanji Milenković, koja je stradala prilikom bombardovanja 30. maja 1999. Godine u Varvarinu, uz konstataicu da Ponoš ne mari za njenu smrt, niti za ostale žrtve NATO agresije.

Sanja Milenković je, inače, bila sestra Saše Milenkovića, predsednika opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Varvarinu. On je već najavio tužbu protiv pomenutog lista, a za Nova.rs kaže da je reč o zloupotrebi njenog imena za potrebe političke kampanje.

Politička zloupotreba

“Ovo nije stvar koja bi trebalo da se koristi u kampanji bilo koje stranke. Ne dozvoljavam da bilo ko meša ime moje sestre u politiku i da preko nje blati nekog. I da je moja stranka SSP tako postupila, iz nje bih istupio. Ovo je nepoštovanje nekog ko nije sa nama punih 22, evo uskoro 23 godine”, kaže Milenković za portal Nova.rs.
Kako dalje navodi, u celoj priči zloupotrebljen je i njegov otac.

“Pozvali su mog oca, razgovor je trajao par minuta, a pitali su ga da li podržava ulazak Srbije u NATO. Niko Zdravka Ponoša nije pomenuo i onda se pojavi onakva naslovna strana, sve sa fotografijom moje sestre. To zaista neću da dozvolim. Neprihvatljivo je da se na ovaj način moja sestra koristi da bi se neko oblatio”, zaključuje Mileenković za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Zdravko Ponoš u Među nama: Kako pobediti Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar