Zdravko Ponoš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od trenutka kad je saopšteno da će predsednički kandidat koalicije “Ujedinjena Srbija” biti bivši načelnik Generalštaba i član Narodne stranke, Zdravko Ponoš, režimski mediji gotovo svakodnevno ispred njegovog imena stavljaju prefiks “NATO general”. O tome šta je radio tokom bombardovanja 1999. godine, ali i gde su tada bili njegovi politički protivnici, Ponoš je govorio u emisiji “Među nama”.

Ponoš je rekao da je istorija njegovog odnosa sa NATO paktom počela tako što je, kako kaže, bio u vojsci koja je ratovala protiv njih.

“Ja sam odradio svoj deo posla. Posle toga sam imao priliku da se školujem u nekim od NATO zemalja i ne samo kod njih. Za to vreme oni koji me sad napadaju na tu temu su imali neku drugu priču u svom životu”, rekao je on, aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pročitajte još...

“U vreme kad sam ja ratovao oni su rešavali neka socijalna pitanja, dobijali stanove i išli na neke škole u inostranstvo, a kad se rat završio onda su uzeli za savetnike ljude koji su tada komandovali napadom na Srbiju. Nije meni bio savetnik ni Toni Bler (bivši britanski premijer), ni Šreder (nekadašnji kancelar Nemačke prim. aut), već njima”, naveo je on.

Ponoš je naglasio da je svoj posao radio u skladu sa pravilima struke.

“Kad se rat završio, počela je saradnja i moj posao je bio da sprovodim tu saradnju u interesu modernizacije naše vojske i u interesu odbrane života i imovine naših ljudi koji su na Kosovu. Sve bih opet isto tako uradio”, zaključio je predsednički kandidat koalicije “Ujedinjena Srbija”.

Citat iz pomenute izjave kasnije je podeljen na društvenoj mreži Tviter, zbog čega su, očekivano, reagovali simaptizeri i funkcioneri SNS.

Podsetimo, aktuelni šef države Aleksandar Vučić je neposredno pred početak bombardovanja, krajem 1998. godine dobio rešenje o dodeli stana. Prema pisanju nedeljnika „Vreme“, iz januaru 2004, i taj stan i stanu u Novom Beogradu od 117,48 kvadrata je kasnije otkupljen. Sam Vučić je, gostujući na B92, septembra 2004. rekao da je od države dobio 61 kvadrat, a da je ostatak otkupio sa ocem.

Draža Petrović: Vučić me zvao da prijavi da je Toma dobio veći stan

Svojvremeno u intervjuu za Nova.rs, urednik dnevnog lista “Danas”, Dragoljub Draža Petrović, rekao je da je jednom prilikom Vučić pokušao da ga kontaktira baš zbog toga što je pisao o pomenutim stanovima koje su on i Nikolić dobili od države.

“Jednom sam napisao kako su on i Toma Nikolić dobili uoči bombardovanja ’99. godine dva četvorosobna stana. Vučić je zvao tadašnjeg glavnog urednika “Kurira” i  tražio moj broj, a kad sam to saznao ja sam ga pozvao da bi mi on rekao: “Gospodine Petroviću, ja sam dobio trosoban stan, a Toma je dobio četvorosoban”. Znači, njega je zabolela ta jedna soba više u tekstu. Tu se video njegov odnos prema pisanju o sebi, jer on se nije bunio zbog suštine tog čina – da je uoči bombardovanja od Vlade Srbije dobio stan, nego mu je bitno što je on dobio jednu sobu manje i misli da je zbog toga u čitavoj priči neviniji”, objasnio je Petrović.

BONUS VIDEO: Ponoš objašnjava kako pobediti Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar