Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs; MGSI JOSIP VEBER

Danima građani koji su hteli da putuju vozom iz Beograda za ostatak zemlje 26. maja nisu mogli da kupe kartu, jer nije bilo u ponudi. Ukoliko ste hteli za Niš, Mladenovac, Novi Sad, Loznicu, Aleksinac, Veliku Planu, Jagodinu i mnoge druge gradove u zemlji niste mogli da rezervišete nijednu kartu. Nakon što su se građani pobunili, volšebno su vraćeni polasci 26. maja. Podsećamo, upravo za pomenuti datum najavljen je veliki kontramiting SNS. Kontaktirali smo i Glavnu železničku stanicu, gde su nam rekli da je zbog određenih problema sve regulisano, pa je sada moguće da rezervišete karte za putovanje vozom. Kakvih je to tehničkih problem oko rezervacija karata bilo baš na dan kada je planiran veliki skup SNS, ostaće nejasno, ali zabeležili smo da do jutra 17. maja nije bilo moguće da se kupe karte isključivo za 26. maj.

SNS je u ozbiljnim pripremama pred veliki kontramiting zakazan za 26. maj ispred Skupštine Srbije. Kako je Nova ranije objavila, u planu je dolazak 2.200 autobusa iz cele države, odborima su poslate instrukcije i kvote, a kako se vidi u jednoj prepisci na društvenim mrežama, miting je jasno usmeren i protiv opozicije.

Dok se veliki broj autobusa danima priprema, velika rasprava je bila na društvenim mrežama zbog čega nema polazaka na železničkoj mreži 26. maja. Naime, kako se može jasno videti u nastavku teksta, na sajtu „Srbija voza“, 26. maja praktično da nije bilo polazaka iz Beograda ka ostatku zemlje. Ukoliko pažljivije pogledate red vožnje, vidi se da je potpuno drugačija situacija 18, 24, 25. ili 27. maja.

Tih dana vozovi redovno saobraćaju, postoje karte koje mogu da se kupe i rezervišu, ali jedina „rupa“ u rasporedu je bila 26. maj, kada je zakazan kontramiting SNS. Evo kako je izgledao red vožnje vozova širom zemlje, da bi nakon očigledno velikog nezadovoljstva na društvenim mrežama, red vožnje bio popunjen i za 26. maj.

U Šapcu ima jedna karta za 25. ili 27. maja, 26. nijedna

Foto: Printscreen

Ukoliko podesite na sajtu „Srbija voza“ da putujete i rezervišete kartu od Beograda do Šapca, još uvek ćete moći da putujete 25. ili 27. maja.

Foto: Printscreen

Pogađajte kog datuma nećete moći. Upravo, 26. maj je taj datum kada nećete moći da nabavite nijednu kartu.

Mladenovac – Četiri polaska 27. maja, a 26. prazan raspored

Foto: Printscreen

Slična situacija je na liniji Beograd-Mladenovac. Ukoliko planirate da putujete u subotu 27. maja za Mladenovac, postoje četiri termina u različitim periodima dana.

Foto: Printscreen

Samo dan ranije, u petak 26. maja nije moguće da kupite nijednu karte jer ima nema.

Novi Sad – 24. maja minimum sedam polazaka, 26. maja karta „ni za lek“

Pogađajte datuma jedino nećete moći da kupite nijednu kartu iz Beograda za Novi Sad? U pravu ste – to je 26. maj.

Foto: Printscreen Novi Sad

Ukoliko pažljivije pretražite sajt „Srbija voza“ videćete da je, na primer, za 24. maj planirano minimum sedam polazak iz Beograda za drugi najveći grad u zemlji.

Foto: Printscreen

Slična je situacija i sa nedeljom ili subotom (27. i 28. maj), samo je „problem“ petak 26. maj.

Iz Valjeva osam polazaka 19. maja, 26. jedan jedini voz ide iz Beograda

Foto: Printscreen

Kada je reč o Valjevu, situacija je praktično identična kao i u drugim gradovima u Srbiji. Ukoliko planirate da putujete iz Beograda za Valjevo 19. maja imaćete mogućnost da rezervišete kartu u barem osam termina.

Foto: Printscreen

Sa druge strane, ako odlučite da putujete 26. maja, nećete imati razlog da brinete oko termina jer postoji samo jedan i to u 20.20 sati.

Za Sremsku Mitrovicu nećete moći vozom 26. maja

Istog dana kada se održava planirani miting SNS, nijedan voz neće ići iz Beograda za Sremsku Mitrovicu.

Dan ranije imate „lepezu“ mogućnosti da pujete u pet različitih termina.

Foto: Printscreen

Istog datuma, kada se održava veliki miting SNS, vozom se neće moći ni za Veliku Planu, Jagodinu i Aleksinac:

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ovako je izgledao red vožnje dok ga nisu promenili iz preduzeća „Srbija voz“. Upravo smo iz tog razloga kontaktirali ovu firmu, kako bismo dobili informacije zbog čega je najednom promenjen raspored.

„Pogledajte bolje. Promenili smo, bilo je nekih tehničkih problema. Ali, pogledajte sada i videćete da ima polazaka“, rečeno je u telefonskom razgovoru sa jednim od zaposlenih u „Srbija vozu“.

Autoprevoznik iz Čačka otkazao sve polaske za 26. maj

Autoprevoz doo iz Čačka obavestio je putnike da je otkazao sve polaske za 26. maj.

Foto:Privatna arhiva

„Poštovani, obaveštavamo vas da 26.5. 2023. godine nećemo održati naše redovne polaske, pa vas zbog toga molimo da za navedeni dan ne prodajete karte za naše polaske. Hvala na saradnji“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno 11. maja.

Podsetimo, vlast danima najavljuje „najveći“ skup ikada, koji je planiran 26. maja ispred Narodne skupštine, za šta je već pokrenula ozbiljnu mašineriju i prilično „zasukala“ rukave. S druge strane, ista ta vlast pokušava na sve načine da negira velike proteste koji su doživeli svoj vrhunac prilikom blokade Gazele u petak.

Pročitajte još...

Kraj maja već nekoliko meseci rezervisan je za veliku Skupštinu naprednjaka, na kojoj bi prema rečima lidera SNS Aleksandra Vučića, partija trebalo da dobije novog lidera.

Da je priprema u „punom jeku“ potvrđuju i instrukcije koje se šalju lokalnim odborima širom zemlje, gde se navodi da odbori moraju pripremiti organizaciju, odrediti kvote za dolazak u „Arenu“ i organizuju sve uoči formiranja Narodnog pokreta za državu.

Da su naprednjaci ozbiljno „zasukli rukavi“ i krenuli u organizovanje skupštine, potvrđuje primerak jednog dopisa koji se šalje svim odborima. Nova je imala uvid u sadržaj teksta koji se šalje odborima SNS širom zemlje.

Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uoči sednice koja će biti 27. maja, Vučić je najavio da će dan ranije biti organizovan najveći skup ikada u Srbiji.

„Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, rekao je Vučić.

Bonus video: Pritisci na radnike JP zbog kontramitinga SNS ujedinili opoziciju u Kragujevcu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare