Foto:

Srpska stranka Zavetnici odgovorila je na izjavu bivšeg presednika Dveri Boška Obradovića da je koalicija ove dve stranke na proteklim izborima bila greška, rekavši da time Obradović želi da se približi bloku oko predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

“Razumemo nameru Pokreta Dveri da kontinuiranim prozivkama i napadima na Zavetnike pokušavaju da obnove relacije sa probriselskom opozicijom. Zašto su odstupili od principa nacionalnog okupljanja – to su pitanja za njih, time se zaista ne bavimo”, navodi za Danas članica Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Dragana Miljanić.

PROČITAJTE JOŠ...

Miljanić kaže da ako je udaljavanje Dveri od principa nacionalnog okupljanja “uslov njihovog novog približavanja Đilasovom političkom jatu” to je legitmina stvar.

“Ako je udaljavanje od tih principa uslov njihovog novog približavanja Đilasovom političkom jatu, ako će zbog napada na nas dobiti mogućnost da konkurišu u njegovoj koaliciji, mi sa tim nemamo problem, promena politike je legitimna stvar. No, legitimno je i ostati dosledan državotvornoj politici kao što je to slučaj sa Srpskom strankom Zavetnici”, navodi ona.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: M.K./ATAImages

Srpska stranka Zavetnici, kaže Miljanić, iskreno je inicirala objedinjavanje državotvornih snaga prošle godine.

“Na čelu sa Milicom Đurđević mi smo uveli u srpski politički diskurs pojam „državotvorne opozicije“ i kao pojedinačno najjača stranka tog bloka – prihvatili smo odgovornost da pokušamo da okupimo patriotske snage. Koliko smo istrajni bili u tome, svedoče i činjenice da smo ostali u predizbornoj koaliciji sa Dverima, uprkos anketama koje su pokazivale da smo jači i da nam koalicija sa njima ne garantuje sinergiju, što je i njima poznato. Čak i kada nije došlo do sporazuma svih stranaka parlamentarne desnice, mi smo ispoštovali ranije sklopljeni sporazum sa Srpskim pokretom Dveri, jer smo ljudi čija reč vredi”, kaže.

Miljanić dodaje da saradnja sa “probriselskom opozicijom i njenim recidivima nama nikada nije bila prihvatljiva”.

PROČITAJTE JOŠ...

“Od starta smo zauzeli stav da uloga državotvornih snaga na srpskoj političkoj sceni ne sme da bude davanje patriotskog legitimiteta političkim strukturama koje aboliraju NATO agresiju, ni onima koji tvrde da je za stradale 1999. godine odgovorna naša država, ni onima koji ovih dana glorifikuju perjanice vojvođanskog separatizma. Naše političke odluke dosledne su stavovima i principima koje zastupamo od osnivanja”, poručuje.

Bivši lider Dveri Boško Obradović u intervjuu za portal Nova.rs rekao je da je koalicija sa Zavetnicima bila greška, ali i da im zamera sadašnju saradnju sa „vlašću koja predaje Kosovo i Metohiju“.

Govoreći o saradnji sa Zavetnicima na prethodnim izborima, nekadašnji lider Dveri Boško Obradović rekao je za naš portal da je osnov saradnje sa Zavetnicima na prethodnim izborima bio njihovo opoziciono delovanje u prethodnom sazivu Skupštine, ali da za njega nije prihvatljiva bilo kakva saradnja sa vlastima.

“Ne znam zašto su Zavetnici na to pristali. To je i bio razlog zašto smo, zajedno sa grupom istaknutih srpskih intelektualaca, raskinuli našu koaliciju. Mi nismo promenili naše stavove posle izbora niti ćemo. I dalje smo opozicija aktuelnoj Vučićevoj vlasti, kao i prethodnih 12 godina. Iz sadašnjeg ugla gledano, naša predizborna koalicija sa Srpskom strankom Zavetnici bila je greška. Međutim, sama ideja Nacionalnog okupljanja nije bila greška i treba ostati posvećen ideji sabiranja svih opozicionih patriotskih snaga”, rekao je Obradović.

Nakon što je koalicija Nacionalno okupljanje prestala da postoji, a koju su činili Dveri i Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski sve više je počela da se pibližava SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Najpre se „vratila“ u sve prorežimske medije i započela turneju gostovanja po televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Potom je njena stranka ušla u koaliciju sa SNS i SPS u nekoliko opština i gradova.

A prema poslednjim najavama, Zavetnici će ući i u Pokret za narod i državu čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Glasači Zavetnika sigurno nisu glasali da bismo sabotirali državu već da bi joj služili“, rekla je Đurđević Stamenkovski za RTS.

Na konstataciju voditelja da je sasvim izvesno da će na beogradskim izborima Zavetnici učestvovati u okviru „Pokreta za narod i državu“, Đurđević Stamenkovski je rekla da su razgovori o tome u „nekom finalu“.

Ona je navela da sada na političkoj sceni Srbije postoji podela „na državotvorne i ekstremističke snage“, naglasivši da će Zavetnici sasvim sigurno biti deo ove prve grupacije.

„Pokret za narod i državu nije partijska platforma, nije kao neko novo partijsko ruho, već kao nadpartijski format za očuvanje najvažnijih nacionalnih interesa“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Takođe, u javnosti se pominje da bi Đurđević – Stamenkovski, iako liderka vanparlamentarne stranke, mogla dobiti ministarsko mesto u novoj Vladi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare