Boško Obradović, bivši lider Dveri odlučio je da se vrati u lokalnu politiku u Čačku i time izašao iz medijske ilegale u kojoj je bio od izbora 17. decembra. On se od 2012. godine aktivno bavi politikom i sa Dverima je prošao sve faze - od vanparlamentarnog statusa, koalicije sa levicom i desnicom, ulaskom u parlament, a probao je svoje zahteve da ostvari i kroz štrajk glađu. Posle decembarskih izbora, Boško Obradović je podneo ostavku na mestu predsednika stranke.

Boško Obradović, sada već bivši lider Dveri najavio je da će se u narednom periodu posvetiti isključivo lokalnim izborima u Čačku, rodnom gradu. Obradović je 23. decembra 2023. godine podneo ostavku na mestu predsednika Dveri posle izbornog fijaska koalicije Nacionalno okupljanje.

Zajedno sa strankom Zavetnici, Dveri i Boško Obradović nisu uspeli da osvoje tri odsto glasova i tako uđu u republički i gradski parlament u Beogradu. Ostali su u opoziciji i to vanparlamentarnoj, pa je Boško Obradović odlučio da podnese ostavku.

Boško Obradović Foto:M.A./ATAImages

Od kraja decembra pa do 25. marta nije se pojavljivao u medijima, a Dveri su dobile novo rukovodstvo do predstojećih unutarstranačkih izbora. Još uvek se ne zna da li će Obradović u narednim mesecima ili godinama ponovo postati lider Dveri, partije čiji je osnivač i dugogodišnji lider.

Uz komentar da „svaki svoju naprednjačku vlast da menja“, Boško Obradović se vratio u lokalnu politiku.

Boško Obradović i njegov prvi ulazak u parlament 2016. godine

Iako se prvi put pojavio na izborima davne 2012. godine, Boško Obradović i Dveri nisu uspeli da uđu u parlament 2012. ili 2014. godine. Tada je cenzus iznosio pet odsto, što Dverima sa osvojenih 3,58 odsto na izbornom ciklusu pre 10 godina nije bilo dovoljno da sednu u poslaničke klupe.

Dve godine kasnije, Boško Obradović i Dveri prvi put su ušli u parlament. Ipak, ni tada situacija nije bila jednostavna, naprotiv. Nakon preliminarnih rezultata izbora, tadašnji predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević i predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštili su da Dveri imaju 4,99% glasova.

Boško Obradović Foto:M.K./ATAImages

To je značilo da nedostaje svega nekoliko glasova da Dveri i Boško Obradović postanu parlamentarna opozicija. On je tada oštro protestovao, imao verbalni i umalo fizički sukob sa Kovačevićem, a situcija se promenila nakon ponavljenog glasanja na desetine biračkih mesta.

Tadašanji lider Demokratske stranke Bojan Pajtić i nekolicina opozicionih lidera pozvali su svoje glasače da ponovljenom glasanju podrže Dveri i DSS, koji su nakon toga dobili 5,03% glasova i tako ušli u parlament.

Boško Obradović i kamen s Kosova

Tokom skupštinskog zasedanja 2017. godine, tadašnji lider Dveri Boško Obradović uneo je „kamen s Kosova“.

Boško Obradović kamen sa Kosova „udaljen“ sa sednice Skupštine Srbije Foto:Screenshot/RTS

Obradović je kazao da kamen koji je doneo u skupštinsku salu nije običan kamen već kamen s Kosova na kom je juče bio, odnosno kamen temeljac srpske istorije, države i crkve.

Boško Obradović i upad u RTS

Tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 16. marta 2019, sa grupom demonstranata ušao je u prostorije Radio-televizije Srbije, zahtevajući da se organizatori protesta vanredno uključe u program RTS.

„Upozoravam Vučića i Stefanovića da se ne igraju s narodom, a građane pozivam da dođu, večeras ćemo osloboditi RTS. Šta je problem da prime da gostuju organizatori dva minuta u Dnevniku 2, Dnevniku 3“, rekao je Obradović tada.

„Narode, samo mirno i dostojanstveno. Nismo došli ništa da rušimo i uništavamo. Tražimo uživo da se uključimo u program RTS-a“, poručio je tada Obradović.

Boško Obradović i štrajk glađu

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre četiri godine, 10. maja 2020. godine Boško Obradović počeo je štrajk glađu zahtevajući da vlast pozove opoziciju na dijalog i da za šest meseci pomeri parlamentarni i lokalne izbore.

Obradović je posle 11 dana štrajka glađu naveo da će posle odmora pristupiti izradi političkog manifesta u kojem će pozvati građane na odbranu Ustava, slobodu medija i demokratskih izbora, kao i očuvanje Kosova.

PROČITAJTE JOŠ:

Obradović je bio na prvim opozicionim linijama i kada su počeli protesti kao odgovor građana na najavu Aleksandra Vučića da će uvesti ponovo policijski čas. U sukobu policije sa građanima koji protestuju napadnut je bio i Boško Obradović.

Vino s Vučićem

Pre tri godine, Boško Obradović prisustvovao je sastanku koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a na kojem je pio vino.

“Nakon što smo dobili zvaničan poziv i informaciju da će na sastanku sa političkim predstavnicima iz RS biti i njihova opozicija, odlučili smo da se i Dveri odazovu”, rekao je Obradović za Tanjug.

On je podsetio da su iz Srpskog pokreta Dveri pre nekoliko dana pozvali čitavu javnost na podršku RS i da je bilo normalno da se danas susretnu sa političkim vrhom u Beogradu i da im lično pruže podršku.

BONUS VIDEO: Boško Obradović – Danas su najbogatiji ljudi u Srbiji naprednjački novobogataši i tajkuni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare