Bivši lider Dveri Boško Obradović je nakon izlaska iz medijske ilegale posle decembarskih izbora rekao da se vraća u lokalnu politiku u Čačku, te istakao da će biti na čelu Izbornog štaba Dveri u ovom gradu. U intervjuu za Novu je poručio da nema nameru da se kandiduje za gradonačelnika. Obradović je naglasio da je koalicija sa Zavetnicima bila greška i naglasio da su stranke desnice morale da nastupe ujedinjeno na izborima, te da nisu smele da napuste sastanak dok se ne dogovore.

Zbog čega je došlo do lošeg rezultata na prethodnim izborima, s obzirom na to da ste vi tvrdili u jednom trenutku da očekujete i dvocifren rezultat?

Oni koji sada vode Pokret najbolje će znati da izvuku pouke kako i zašto smo došli u tu poziciju na republičkom nivou i kuda i kako dalje. Očito je da smo negde ozbiljno pogrešili. Ako bih vam rekao da je naša greška u iskrenosti i dobronamernosti, pretpostavljam da mi ne biste verovali, a time bih i negirao smisao svog bavljenja politikom, što ne mogu da učinim.

Boško Obradović Foto:N1

S obzirom na to da ste bili na sastanku gde je propao dogovor desnice, šta nam, sa ove tačke gledišta, možete reći o svemu? Ko je kriv za to što nije došlo do dogovora?

Krivi smo svi mi koji smo bili na tom sastanku i koji smo dozvolili da sa njega odemo bez dogovora. Čitav svoj politički rad u poslednjih godinu dana posvetio sam ujedinjenju desnice, zanemarujući često same Dveri, i nisam uspeo. Nigde i ni od koga niste mogli čuti da Dveri ili ja lično snosimo bilo kakvu krivicu za taj neuspeh, ali mi to nije neka uteha. I dalje mislim da je to najbolji put i da sve patriotski i državotvorno orijentisane opozicione snage na republičkom nivou treba da čine jedan blok.

Samo tako naša ideologija i politički program mogu doći do izražaja i uticaja. Sve drugo je, da se tako izrazim, političko pilićarenje, gubljenje vremena i koristi isključivo vladajućem režimu i njegovim zapadnim mentorima.

Kako objašnjavate ponašanje vaših bivših koalicionih partnera Zavetnika. Lično ste se zalagali za saradnju sa njima, a oni su danas na pragu ulaska u Vučićev pokret?

Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska stranka Zavetnici nastupala je opoziciono u prošlom skupštinskom sazivu i to je bio osnov naše saradnje. Posebno smo sarađivali oko protivljenja francusko-nemačkom ultimatumu o priznanju lažne države Kosovo i u parlamentu i na uličnim protestima protiv vlasti. Za nas je neprihvatljivo da se ni pre ni posle izbora sarađuje sa vlašću koja predaje Kosovo i Metohiju.

Ne znam zašto su Zavetnici na to pristali. To je i bio razlog zašto smo, zajedno sa grupom istaknutih srpskih intelektualaca, raskinuli našu koaliciju. Mi nismo promenili naše stavove posle izbora niti ćemo. I dalje smo opozicija aktuelnoj Vučićevoj vlasti, kao i prethodnih 12 godina. Iz sadašnjeg ugla gledano, naša predizborna koalicija sa Srpskom strankom Zavetnici bila je greška. Međutim, sama ideja Nacionalnog okupljanja nije bila greška i treba ostati posvećen ideji sabiranja svih opozicionih patriotskih snaga.

Može li Boško Obradović da bude u nekom trenutku Vučićev čovek kao što je to postala Milica Đurđević Stamenkovski?

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupo sam platio cenu političke nezavisnosti i činjenice da nisam ničiji čovek. To mi je bilo najvažnije u političkom radu: da iznosim samo one političke stavove koje Dveri i ja lično zaista i zastupamo i da niko iz zemlje ili inostranstva ne može da mi bilo šta naredi niti me ucenjuje. Ta samostalnost mnogo košta i ne dopada se centrima moći, ali to je jedini način da sutra možeš da predstavljaš građane i donosiš odluke bez uticaja sa strane. A što se tiče opozicionog atestiranja Dveri i mene lično mi smo to odavno prošli.

Dovoljan je primer Čačka gde nam je nuđen ulazak u lokalnu vlast i 2012. i 2016. godine, što smo mi odbili jer nismo želeli da budemo deo jedne korumpirane vlasti. To verovatno deluje glupo i pogrešno nekome ko je lični i stranački interes stavio na čelo svog bavljenja politikom i nije mnogo na ceni u savremenom svetu, ali i dalje verujem da će se principijalnost i moral u politici isplatiti. Makar u mom Čačku, gde svi znaju ili lako mogu da se raspitaju o mom dedi i babi, ocu i majci, supruzi i deci, bratu i čitavoj mojoj porodici koja ovde živi vekovima, umesto da veruju naprednjačkoj propagandi sa TV PINK koja je od mene napravila monstruma.

Zašto ste se povukli u lokalnu politiku? Da li ste završili sa bavljenjem politike na republičkom nivou?

Samo sam pošao putem kojim se ređe ide: preuzeo sam odgovornost i podneo ostavku na mesto predsednika Dveri zbog izbornog neuspeha. U međuvremenu Glavni odbor Dveri je izabrao prelazno rukovodstvo koje će voditi Pokret do vanrednog izbornog sabora koji će u septembru birati novog predsednika. Ja sam tu da pomognem, ostajem u Dverima i ne predajem se lako.

Ne bih rekao da sam se povukao već vratio u lokalnu politiku u kojoj sam i započeo svoju političku karijeru 2012. godine, kada su Dveri samostalno na lokalnim izborima u Čačku osvojile 15 odsto glasova i bile najveće iznenađenje tih izbora. Iza sebe imam dva opoziciona odbornička mandata u skupštini grada Čačka i izborni rezultat od 25 odsto glasova koliko je izborna lista Dveri, koju sam predvodio, samostalno osvojila na lokalnim izborima 2016. godine u našem gradu. To je sve bilo pre nego što smo 2020. bojkotovali lokalne izbore iz opozicione solidarnosti, što bi retko ko uradio na našem mestu.

Boško Obradović Foto:Fonet/Milica Vučković

Od 2015. sam predsednik Dveri, od 2016. i narodni poslanik i od tada se posvećujem republičkim temama koje su me preokupirale poslednjih osam godina, što je rezultiralo time da nisam stigao da se dovoljno posvetim lokalnoj politici i svom rodnom gradu, iako nikada iz njega nisam otišao i sve vreme sam se bavio i lokalnom politikom. Sada sam se vratio u potpunosti da završim davno započeti posao sa Dverima Čačak, a to je smena aktuelne naprednjačke vlasti posle 12 godina. To bi istovremeno bila i prilika da Dveri prvi put učestvuju u vlasti, jer smo za svih ovih 13 godina našeg političkog delovanja bili opozicija.

Hoćete li se kandidovati za gradonačelnika Čačka?

U redovima Dveri Čačak imamo više odličnih kandidata za gradonačelnika, od primarijusa dr Milana Roganovića, jednog od najpoštovanijih čačanskih lekara, do Bratislava Simovića, preduzetnika i građanskog aktiviste koji je mnogo uradio u našem kraju na zaštiti životne sredine i ugroženih građana usled nekontrolisane i nepravedne eksproprijacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sebe vidim kao ispomoć njima i Dverima Čačak u celini, čiji sam šef Izbornog štaba za lokalne izbore. Sve buduće funkcije u novoj vlasti zavisiće od dogovora svih nas u čačanskoj opoziciji koji najpre treba da se izborimo da smenimo aktuelnu vlast u našem gradu, za šta postoje velike šanse ali moramo pokazati još veću ozbiljnost i organizovanost.

Sa kim možete da sarađujete na lokalu? Dolazi li u obzir saradnja sa stranakama koje čine koaliciju “Srbija protiv nasilja”?

Na lokalnom nivou treba staviti u drugi plan ideološke podele i ne smemo dozvoliti nikakve međusobne napade i sukobe unutar opozicije ako želimo pobedu nad trenutnom vlašću. Dobro došli za saradnju i pre i posle izbora su svi koji više ne mogu da trpe kupljene diplome na čelu grada, korupciju i nameštene tendere za naprednjačke firme, partijsko zapošljavanje, urbanistički i saobraćajni haos, zagađenje vazduha i reke Morave, uništavanje Kablara i životne sredine na svakom koraku, davanje prednosti stranim kompanijama u odnosu na domaće privrednike, upropaštavanje lokalne poljoprivrede i sela…

Lično sam razgovarao sa svim liderima čačanske opozicije ii mislim da smo na dobrom putu da napravimo jedan koordinacioni tim pred nastupajuće lokalne izbore koji bi javno pokazao našu spremnost na saradnju i preuzimanje odgovornosti za formiranje buduće vlasti u Čačku. Imam i predlog za zajedničku kampanju: da se svi kandidati za odbornike iz opozicije javno obavežu da posle izbora nema saradnje sa SNS i da zajednički izađemo pred građane i pozovemo ih da masovno izađu na lokalne izbore, glasaju protiv vlasti i za onu opozicionu izbornu listu koja im je najbliža.

Foto:M.K./ATAImages

Duboko verujem da bi ovakav zajednički nastup kompletne opozicije dodatno motivisao birače i uverio ih u preko potrebnu zrelost opozicije. Konačno, to delatno jedinstvo opozicije jedini je način da sprečimo „leteće birače” iz Kraljeva, Požege ili Kragujevca da se pojave na lokalnim izborima u Čačku jer su kod njih izbori završeni pa da malo protivzakonito „pomognu” čačanskim naprednjacima koji se nalaze pred izbornim porazom.

Rekli ste da je u Čačku moguće smeniti vlast, od čega to zavisi? Kakva je podrška opozicije?

Sadašnja vlast je na republičkim izborima 17. decembra prošle godine u Čačku osvojila manje od 50 odsto glasova, računajući SNS+SPS+SRS. To znači da ujedinjena opozicija može zajedničkim snagama da osvoji većinu na lokalnim izborima u našem gradu. Za Dveri i mene lično manje je bitno koliko ćemo mi osvojiti mandata i na kojim funkcijama ćemo biti od toga da konačno dođe do političkih promena u Čačku koje mogu posledično pokrenuti čitavu Srbiju, što ne bi bilo prvi put u novijoj srpskoj političkoj istoriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare