Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na konferenciji za medije izabrao agresiju, a kad mu na meti nisu opozicioni političari, onda su tu mediji koji ne rade po njegovom diktatu.

Konferencija za medije u Palati Srbija, najavljena kao hitra reakcija prvog čoveka države zbog odluke vlasti u Prištini da ukinu dinar, pretvorila se u lov na veštice.

Predsednik Srbije je, bez trunke samokritike (šta bi trebalo da bude prirodna osobina odraslih ljudi, naročito onih na odgovornim funkcijama), ponovo pričao kako svi drugi krivi za debakl njegove kosovske politike.

Naravno, svi osim njega.

PROČITAJTE JOŠ...

A ovog puta na meti je bio (ne prvi put) portal Nova.rs zbog pisanja o sastanku sa predstavnicima Kvinte.

Šta je pisalo u tekstu, a toliko je iznerviralo Vučića?

U tekstu koji je objavljena na našem portalu, podsetili smo da je nakon sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte, medijima u Srbiji je stigla kratka objava, sa kakvom se do sada većina nije susrela.

“Kabinet predsednika Srbije obaveštava javnost da neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je održao sa predstavnicima EU. Svaka formalna reč bila bi suvišna“, poručeno je iz Predsedništva Srbije, u stilu ‘ne mogu sad ništa da vam pričam, još me boli glava’.

A razloga za glavobolju, kako smo kasnije otkrili, imalo je dosta.

„Svima je bilo jasno u prostoriji gde smo imali sastanak da je Aljbin Kurti glavni krivac. Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da žive, da koriste platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati“, izjavio je direktor lvadine kancelarije za KiM, Petar Petković, dodajući da je Vučić branio interese Srba na Kosovu.

Međutim, kako je portal Nova.rs pisao, njegovi zahtevi su odbijeni.

Predsednik Srbije je, prema rečima izvora Nove, tražio da Priština ukine ovu meru, međutim, dobio je samo sleganje ramenima i odlaganje kažnjavanja građana na KiM.

Nikola Burazer Foto: Aleksandar Mijailović FoNet

“Ne znamo šta je tačno rečeno na tom sastanku, ali znamo da Srbija u ovom trenutku ima dva ozbiljna problema. Prvi je situacija na Kosovu, a drugi je postizborna kriza. Iako ova dva problema nisu direktno povezana, oni čine poziciju vlasti u Srbiji u ovom trenutku veoma teškom. U međunarodnoj zajednici i dalje postoji stav da je Kurti manje kooperativan od Vučića, međutim, poslednjih meseci su se stvari zaista promenille. Nakon situacije sa izborima u Srbiji i optužbama na račun njihove regularnosti, Vučić sad mora da bude još kooperativniji”, rekao je Burazer.

Sve napisano i rečeno prouzrokovalo erupciju (agresivnih) emocija i detonaciju predsednika Vučića

U uvodnom delu, predviđenom za postavljanje pitanja, svedočili po ko zna koji put kako izgleda kad Gordana Uzelac, zaposlena na TV Pink i predsednik Vučić „zaspinuju“ zajedno.

Najpre je omiljena novinarka režima postavila pravo, (ne)naručeno pitanje o tekstu da „Vučiću stižu na naplatu Banjska i pokradeni izbori“.

Onda se Vučić nekoliko sekundi iščuđavao, jer eto, on ne čita naš portal, jer su tamo „gluposti i laži“, pa je zahvalan Goci koja dolazi sa Pinka, na kom je poplava intelekta i istine, što umesto njega podnosi tu žrtvu i izlaže se našem sadržaju.

A predsednik kao predsednik, jeste da su to gluposti, bio je spreman da ih prokomentariše. Naravno, uz ogradu da su to „laži koje on ne čita“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nemam vremena za gubljenje da čitam gluposti i laži. To nisam čitao, ali moja obaveza kao predsednika Srbije je da odgovorim na svako vaše pitanje“, demonstrirao je predsednik kako bi trebalo da izgleda jedan pristojan odnos između funkcionera ko se ne sviđa novinarsko pitanje, ali ipak odgovara na njega (jer poštuje novinare jelte) i novinara koji to pitanje postavlja.

Naravno, postoje i novinari koji su izuzeti od tog pravila ponašanja, za njih predsednik ima drugačiju poruku:

„Kažu stiglo je na naplatu Banjska i pokradeni izbori. Komplikovanija je oko Banjske. Što se tiče pokradenih izbora, možda su oni nekad krali na izboirma, a mi nismo nikada. Poslednji izbori su bili najčistiji izbori u istoriji višestranačja u Srbiji….Kažete da je stigla na naplatu Banjska? Kome je stigla? To govori neko ko pledira da sebe nazovu srpskim medijem ili srpskim političarima, ljudima koji bi da štite srpske interese? Nije Banjska pala s neba, Banjska je bila otpor srpskog naroda i ljudi koji žive na severu KiM, za razliku od policajaca koji su došlo da ih hladnokrvno likvidiraju… Neki od njih su bili poreklom sa KiM, a neki nisu, pa se zato i dalje kriju činjenice o samo slučaju Banjska. Čudno je da mi znamo više nego predstavnici Albanaca i međunarodne zajednice. Upravo zato što je bilo Albanaca iz nekih drugih delova sveta koji su učestvovali u toj akciji i nekih drugih lica iz nekih drugih delova sveta“, ispričao je Vučić maltene u dahu.

Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Zatim smo ponovo slušali interpretraciju događaja u Banjskoj iz ugla predsednika, a na osnovu koje bi svi trebalo da zaključimo da on nije ništa znao i da ga je sve zateklo nespremnog, kako je njemu bilo najteže i kako nije spavao od brige.

A pošto u svakoj priči predsednika je potreban i minimum jedan negativac koji pokušava da ga osujeti u njegovim plemenitim namerama, u ovoj prilici je bilo zgodno reći da se mi sa Nova.rs sladimo mukama predsedničkim.

„Koliko morate da mrzite svoju zemlju?! Koliko morate da mrzite svoj narod da se radujete međunarodnim političkim posledicama po svoju zemlju, a koju je Banjska donela. Kakav ste vi to čovek kad mrzite svoju zemlju? Ako nećete da im pomognete čak i kad je teško. Šta je trebalo? Da Srbija udari po njima? Izvučem svoju zadnjicu i da kažem da nisam njima predsednik? Neću da idem protiv njih. Kako to da se radujem svakako ne lakim političkim posledicama po nas zbog Banjske? Najteže noći u profesionalnom smislu sam imao zbog Banjske? Jeste srećni zbog toga? Je l’ se radujete zbog toga? Ima i takvih kretena“, ispričao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ....

Iskreno, zaista bismo bili kreteni kad bismo poverovali da je predsednik apsolutno nevin i neupućen u sve što se dešava u zemlji, da je Banjska bila obična šetnja po cveću o kojoj on ništa nije znao, a da su izbori za nama bili toliko čisti da su čak anđeli zapevali. I naravno, novinari su tu samo da uživaju u mukama predsednika, jer ko ne bi voleo da se zabavlja na račun političara koji očigledno ne greši nikada? Samo kreteni, to je očigledno. Kao što je očigledno da je isti taj predsednik pokušao da nas napravi kretenima kad nas praktično gurnuo u rat zbog problema sa tablicma na Kosovu, da bi posle nekoliko meseci izjavio da je to naš uspeh i da smo sve trebali davno da prihvatimo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare