Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je burno na današnjoj konferenciji kad mu je postavljeno pitanje da prokomentariše tekst Nova.rs o njegovom susretu sa predstavnicima Kvinte. Komentarišući naslov u kom se navodi da su mu na naplatu došli događaji u Banjskoj i pokradeni izbori, Vučić je optužio naš portal i naše novinare da "mrze svoju zemlju" i da se "radujemo problemima s kojima se država suočila".

Ni poslednja u nizu konferencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije prošla bez targetiranja, a ovog puta na meti je bio portal Nova.rs. Predsednik, koji je rekao da inače ne čita naš portal, posebno je reagovao na tekst „Vučiću stižu na naplatu Banjska i pokradeni izbori: Otkrivamo šta je bilo na sastanku predsednika Srbije sa ambasadorima Kvinte“.

Na pitanje Gordane Uzelac, novinarke TV Pink, da se osvrne na saznanja portala Nova.rs, Vučić je najpre stavio svima do znanja da „on nema vremena da se bavi našim portalom i čita tekstove“.

„Nemam vremena za gubljenje da čitam gluposti i laži. To nisam čitao, ali moja obaveza kao predsednika Srbije je da odgovorim na svako vaše pitanje. Kažu stiglo je na naplatu Banjska i pokradeni izbori. Komplikovanija je oko Banjske. Što se tiče pokradenih izbora, možda su oni nekad krali na izboirma, a mi nismo nikada. Poslednji izbori su bili najčistiji izbori u istoriji višestranačja u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je rekao da je reč o notornoj laži, jer neki „ne mogu da podnosu poraze“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Svi u Evropi i svetu znaju da nije bilo nikakvih pokradenih izbora. Ima nekih albanskih lobista koji vode tu kampanju protiv Srbije, reč je o čistom geopolitičkom pristupu… Ko je nezavisno Kosovo uvek će da mrzi Vučića, a da hvali njegove protivnike, bez izuzetka. Svi koji su podržavaoci Aljbina Kurtija i nezavisnog Kosova učestvuju u toj kampanji, slovima i brojevima – niko više. Sve je to sasvim jasno, ali opet molim Vladu Srbije prihvati sve predloge i preporuke ODIHR i njihov monitoring za sledeće izbore. Mislim da je to važno za napredak demokratije u Srbiji“, rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na slučaj „Banjska“, Vučić je rekao da je istraga u toku i da će uskoro izaći sa optužnim predlozima.

„Kažete da je stigla na naplatu Banjska? Kome je stigla? To govori neko ko pledira da sebe nazove srpskim medijem ili srpskim političarima, ljudima koji bi da štite srpske interese? Nije Banjska pala s neba, Banjska je bila otpor srpskog naroda i ljudi koji žive na severu KiM, za razliku od policajaca koji su došlo da ih hladnokrvno likvidiraju…Neki od njih su bili poreklom sa KiM, a neki nisu, pa se zato i dalje kriju činjenice o samo slučaju Banjska. Čudno je da mi znamo više nego predstavnici Albanaca i međunarodne zajednice. Upravo zato što je bilo Albanaca iz nekih drugih delova sveta koji su učestvovali u toj akciji i nekih drugih lica iz nekih drugih delova sveta“, rekao je Vučić.

On je potom izneo još jednom svoju interpretaciju događaja u Banjskoj, a zatim krenuo u obračun sa medijima.

„Koliko morate da mrzite svoju zemlju?! Koliko morate da mrzite svoj narod da se radujete međunarodnim političkim posledicama po svoju zemlju, a koju je Banjska donela. Kakav ste vi to čovek kad mrzite svoju zemlju? Ako nećete da im pomognete čak i kad je teško. Šta je trebalo? Da Srbija udari po njima? Izvučem svoju zadnjicu i da kažem da nisam njima predsednik? Neću da idem protiv njih. Kako to da se radujem svakako ne lakim političkim posledicama po nas zbog Banjske? Najteže noći u profesionalnom smislu sam imao zbog Banjske? Jeste srećni zbog toga? Je l’ se radujete zbog toga? Ima i takvih kretena“, rekao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa Kvintom, Vučić je rekao da je on bio „dobar i težak“.

„Mislim da svi dele naše stavove po pitnaju dinara. Posebno sam bio iznenađen relativno korektnim stavom Amerikanaca na tom susretu, što možete da vidite iz njihovih saopštenja. A da li tu ima nekih koji će to da kažu, verbalno ili u nekom saopštenju da prikažu i pokažu, a da suštinski će da kažu: ‘Samo ti teraj i nastavi dalje’…. Mi ćemo da se borimo i da pokažemo koliko nisu u pravu. Sve su promašili, nikad niko nije pominjao izbore. Pojma nemaju, oni žive neki svoj život imaju svoju neku agendu… Oni imaju svoj balon i mehur iz kog ne mogu da izađu“, rekao je Vučić.

Vučić je danas održao konferenciju za medije povodom odluke vlasti u Prištini da ukine dinar. On je saopštio da su napadnute srpske enklave na Kosovu i Metohiji i dodao da iza svega stoji kosovski premijer Aljbin Kurti koji želi, prema rečima Vučića, da „etnički očisti Srbe“. Naglasio je da će Srbija u ponedeljak tražiti sazivanje hitne i posebne sednice Saveta bezbednosti UN zbog Kosova i poručio da piše pisma EU, Kini i Rusiji u kojima će ih obavestiti o situaciji na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare