Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić "zamolio je" Vladu Srbije da više obrati pažnju na preporuke ODIHR-a i OEBS-a za unapređenje izbornog procesa.

„Sve što bude došlo kao preporuka (ODIHR) za bilo koje buduće izbore u potpunosti treba ozbiljno da sagledate i da ih pozovete da prisustvuju predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u maju ili junu. Važno je da pokažemo da smo transparentni i da ništa ne krijemo i da želimo da prihvatimo njihovo nadgledanje tih izbora kako bi mogli da pokažu celom svetu šta je stvarna istina u vezi tih izbora“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Podsećamo, preliminarni izveštaj ODIHR-a govorio je o brojnim nepravilnostima koje su međunarodni posmatrači zabeležili tokom izbora 17. decembra, ali i ranije tokom izborne kampanje.

Kao glavne probleme naveli su kupovinu glasova, prevoz birača, zastrašivanje i pritisak na galsače, zloupotreba državnih resursa u predizbornoj kampanji, stavljajući akcenat na ta dešavanja na beogradskim izborima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, kazao je šef ODIHR-a Albert Džonson.

Izveštaj se osvrće i na nepoštovanje elementarnih ljudskih prava, na slobodno izražavanje i pritiske na medije tokom predizbornog ciklusa.

Ocenili su da je izborni dan protekao relativno mirno, ali uz instance nasilje, čestih prijava neregularnih dešavanja na samim biračkim mestima, kao i navodima o prevozu glasača koji bi glasali za vladajuću stranku na lokalnim izborima.

Takođe je navedeno da je RIK nakon zatvaranja biračkih mesta objavljivao preliminarne rezultate na svojoj veb stranici, a da je premijerka Ana Brnabić objavila pobedu na osnovu nezvaničnih podataka.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar