Albin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nemačka vlada je zvanično saopštila da zajedno sa Francuskom stoji iza predloga o Kosovu koji je nedavno ponuđen predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Sama činjenica da je Berlin potvrdio da je jedan od predlagača tog dokumenta govori u prilog tome da se taj predlog sporazuma ozbiljno razmatra. On će verovatno biti na stolu i tokom sastanka Vučića i Kurtija, a koji bi, prema najavama, mogao da bude održan već do kraja oktobra.

Imenovanje Emanuela Bona i Jansa Pletnera, savetnika Emanulea Makrona i Olafa Šolca, ubrzalo je aktivnosti na rešavanju kosovskog problema. Pred Vučićem i Kurtijem sada je ponuda koju obe strane razmatraju.

Prema predlogu Nemačke i Francuske, Srbija bi se potpisivanjem tog predloga sporazuma obavezala da se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije, a samim tim ni u Ujedinjene nacije. Sa druge strane, prema rečima Vučića, Srbija bi ubrzano ušla u EU uz veliku finansijsku pomoć.

Ovo je javnosti otkrio predsednik Srbije, a da postoji ponuda potvrdio je i Aljbin Kurti. O tome se izjasnila i nemačka vlada, navodeći da je tačno da je sa Francuskom ponudila predlog u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

O tom dokumentu za sada se vode poverljivi razgovari, a on će verovatno biti tema prilikom susreta Vučića i Kurtija. Prema navodima zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija od pre sedam dana, njihov sastanak bi mogao da bude održan već do kraja oktobra, ali prema nekim informacijama nije isključeno da bude prolongiran za septembar.

Bosko Jakšić Foto:Zoran Lončarević

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za “Novu” da bi pomenuti predlog trebalo ozbiljno razmotriti, ali dodaje da je pitanje koliko smo mi istinito informisani o sadržaju tog dokumenta.

“Vrlo pouzdani izvori kažu da u njemu nema ničega od onog načina na koji je predtsvaljen, a to je jasno ubrzanje (u EU) i obilne finansijske pomoći. Niti se pominju finansije, niti se pominju bilo kakvi rokovi, tako da je to pitanje slobodne Vučićeve interpretacije, koja očigledno njemu na neki način odgovara, ali toga u tom papiru nema”, navodi Jakšić.

On veruje da će predlog Francuske i Nemačke biti na stolu tokom susreta Vučića i Kurtija.

“Očigledno će razgovarati, kao što se o tome razgovaralo tokom onog trojnog susreta Vučića sa Šolcom i Makronom”, kaže Jakšić, koji smatra da će teško biti postignut dogovor dve strane.

BONUS VIDEO Oliver Varhelji predstavio izveštaj EK o napretku Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar