Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je na stolu predlog Nemačke i Francuske o konačnom rešenju Kosova, jasno je da ulazimo u završnu fazu pregovora s Prištinom. To bi trebalo da znači, ako ćemo verovati ranijim obećanjima predsednika Vučića, da će se o tome izjašnjavati građani na referendumu i poslanici u Skupštini Srbije.

Vučić je, naime, u nedavnom obraćanju javnosti rekao da Francuska i Nemačka, koje su se nedavno uključile u dijalog Beograda i Prištine, nude predlog rešenja. Deo tog predloga je da ne blokiramo pristup Kosoova u Ujedinjene nacije i ostale međunarodne organizacije, a da zauzvrat možemo da očekujemo ubrzano pristupanje EU i značajnu finansijsku pomoć.

“Suštinski se menja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i na stolu je predlog dve najjače evropske sile, Nemačke i Francuske. Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno”, rekao je Vučić i dodao:

“Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, naveo je Vučić i istakao da je to za Srbiju neprihvatljivo.

Činjenica je i da bi odobravanje Srbije u ovom slučaju bilo gotovo jednako kao i samo priznanje nezavisnosti Kosova.

U svakom slučaju, sve su prilike da ulazimo u završnu faziu dijaloga s Prištinom, a kad je reč o konačnom rešenju Vučić je u više navrata rekao da neće potpisivati ništa bez odobrenja građana na referendumu i poslanika u skupštini.

To je ponovio i na nedavnoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj je predstavljen izveštaj vlade o KiM.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ja nemam problem da vam kažem da sasvim sigurno za vreme mog mandata neće biti potpisivano ništa bez Skupštine i referenduma. Ne dolazi u obzir nikakvo potpisivanje. Što se mene tiče, to vam ja obećavam, direktnog ili indirektnog priznanja neće biti, i meni ne pada na pamet da potpisujem bilo kakve štetne dokumente u ime Republike Srbije“, poručio je predsednik, na šta se u Skupštini prolomio aplauz.

„Ne pada mi napamet da bilo šta potpisujem, ne bez Narodne skupštine, već bez naroda, jer sve mora da ide na referendum, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na poziv poslanika sa liste „Ujedinjeni“ Vladete Janković da se obaveže parlamentu da će, pred potpisivanje dokumenata sa Prištinom, objasniti šta potpisuje.

Zamaskirano da javnost lakše prihvati

Dejan Bursać iz Instituta za političke studije misli da bi, ukoliko se o ovom pitanju uopšte bude raspravljalo, Vučić to radije prepustio parlamentu.

Foto: N1

“Nemamo mnogo praktičnih primera da su se građani na referendumu izjašnjavali za nešto što je po Ustavu deo njihove države. Ne verujem da će se Aleksandar Vučić upustiti u priču o referendumu. Videli ste kako je išla kampanja za izmenu Ustava. Većina je glasala protiv, a to je bilo pitanje o pravosuđu. Kad bi se postavilo pitanje u vezi Kosova, sigurna sam da bi izašlo mnogo više ljudi i da bi glasali protiv ikakavih ustupaka Prištini. Jedino pod uslovom da Vučić bude sateran uza zid i da pod pritiskom Zapada organizuje referendum i kaže: “ja ne mogu ništa, građani su odlučili tako”, navodi Bursać.

Mogućnost da tim povodom bude organizovana rasprava u Skupštini Srbije, međutim, ne isključuje:

“To je moguće, pogotovu jer imamo ponovo opoziciju u parlamentu, a s druge strane vlast ima većinu i mogućnost da lako donosi odluke. Međutim, ako do toga i dođe, ne mislim da bi se poslanici izjašnjavali o priznavanju Kosova, već bi to bilo zamaskirano na takav način da javnost može lakše da prihvati”, navodi Bursać i zaključuju:

“U svakom slučaju, mislim da će predsednik gledati da se malo skloni od toga. Kad dođe vreme do toga nečega u vezi s Kosovom, za šta mi i dalje ne znamo šta je. Mislim na ovaj novi pokret čije osnivanje Vučić najavljuje”.

Referendum samo u korist Vučića

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić rekao je ranije za Nova.rs da ne bi bio iznenađen da bude referenduma na ovu temu.

bosko jaksic izbori
foto: FoNet/video

“Ako se taj predlog Makrona i Šolca ne prihvati, to bi moglo da bude povoljno samo po Vučića, u smislu njegovog rejtinga u Srbiji, ali bi za državu bio izrazito nepovoljan. Ne bi me čudilo da to bude i referendumsko pitanje, ali u ovakvoj situaciji referendum je kao dvostani mač. Posle svih ovih godina ovakve propagande u vezi Kosova, građani bi sasvim sigurno iskazali spremnost da odustanu od ulaska u EU i milijardi evra zarad navodnog ostanka KiM u sastavu Srbije”, rekao je Jakšić.

BONUS VIDEO: Vučić: Obavestiću građane o svim političkim događajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar