Foto: Vesna Lalić

Odlazeća ministarka energetike, Zorana Mihajlović tek jutros je saznala da neće biti deo budućeg kabineta Ane Brnabić.

To joj je saopštio predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić, jer je ona odbila da o svojoj budućnosti razgovara sa mandatarkom, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u vrhu SNS.

Odluka da ne bude u novoj vladi, kako navode naši izvori za Mihajlovićevu i nije bilo veliko iznenađenje, budući da je lider naprednjaka razgovor sa njom odlagao više puta, a Brnabićeva je tražila da se sa njom sastane tek jutros, neposredno pre sednice Predsedništva SNS.

Tokom tog jutrašnjeg razgovora MIhajlovićevoj je saopšteno da njeni stavovi odstupaju od stavova SNS, da je dugo u vladi, ali i da će uslediti novi razgovor za nedelju dana. Zamoljena je i da ne izlazi iz SNS.

Danas je pokušao da sazna da li je sve to istina i da li je to razlog zbog čega nije prisustvovala sednicama Predsedništva i Glavnog odbora SNS, ali nam je samo kratko odgovorila da će sve što ima reći na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Sbije. Nismo uspeli da saznamo ni kako gleda na to što se lider naprednjaka zahvalio svima koji više neće biti deo izvršne vlasti, osim njoj.

Ni za javnost nije preveliko iznenađenje što Zorana Mihajlović, dugogodišnja potpredsednica Vlade i minstarka u raznim resorima nije deo Brnabićkinog kabineta. Njih dve se od samog starta nisu slagale, međusobno su se prozivale, ali kako se pretpostavlja nije nova stara premijerka odlučila da Zoranu odstrani sa spiska. To je, pretpostavlja se, učinio lično predsednik Srbije.

On je nedavno, povodom Zoranine izjave da Srbija treba da se odredi prema zverstvima koja su počinjena u Ukrajini, rekao da će se o njenim medijskim nastupima razgovarati na stranačkim organima. Mihajlović je, naime, izjavila da se u ratu u Ukrajini dešavaju „ozbiljne stvari i zverstva“ i da Beograd treba da kaže da li to podržava ili ne.

„Srbija je reagovala u UN i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo dešavaju ozbiljne stvari i zverstva i mi treba da kažemo da li to podržavamo ili ne. Ako je naša politika ; da želimo članstvo u EU, onda moramo da razmišljamo i o tome šta je sledeći korak“, rekla je ona.

Vučić je naknadno prokomentarisao da je čudno da neko tako nešto kaže.

„Nisam video tu izjavu, morao bih da pročitam. Čudno mi je da neko tako nešto kaže, pošto Srbija osuđuje zločine koji su pripadanici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumeo šta je smisao toga, a verovatno je nešto što ja ne mogu da dokučim. To je pitanje za Vladu Srbije i za naša unutarstrančke organe“, rekao je Vučić.

Zamereno joj je ne tako davno što je dala i kratki intervju za novinu Nova, a od nje u se odmah ogradili i premijerka, ali i pojedini članovi SNS, posebno Vladimir Đukanović koji je zahtevao da ona ne bude u novoj vladi, jer u protivnom neće glasati za takvu vladu.

***

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlović za sankcije: Da li su joj odbrojani dani u Vladi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare