Dubravka Đedović Negre Foto:promo/Komercijalna banka

Novo lice u Vladi Srbije je prema saznanjima Nova.rs Dubravka Đedović Nègre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo. Kako saznaje Nova.rs ona će preuzeti Ministarstvo rudarstva i energetike.

Nègre je postala članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo  krajem 2021. godine, a prethodno je bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Nègre se u prošlosti pominjala kao naslednica Zorane Mihajlović na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, a danas je na sednici Predsedništva SNS potvrđeno da će preuzeti tu funkciju.

Nova ministarka diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu. Govori engleski, francuski, italijanski i srpski jezik.

Karijeru je počela kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući ratne konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

U periodu od 2004. do 2012. Godine Nègre je vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Kako se navodi u njenoj biografiji, pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno privatnih partnerstva u saradnji sa Beogradskim Univerzitetom, i gost je predavač na University College London.

Pre povratka u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa.

Dubravka Nègre je od avgusta 2016. bila na poziciji direktorke Regionalnog Predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare