Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/JOHN THYS /Screenshot/Instagram/orbanviktor

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se o šalu sa nacrtanom mapom velike Mađarske, koja obuhvata i veliki deo Vojvodine, a koji je nosio na fudbalskoj utakmici. "Nemojmo videti nešto čega nema", napisao je on na svom Fejsbuk nalogu i u nastavku uputio još jednu provokaciju.

„Fudbal nije politika. Nemojmo videti nešto čega nema. Živeli svi mađarski timovi mađarske reprezentacije, gdje god da žive!“ naveo je Orban u objavi na Fejsbuku nakon što je veliku pometnju u javnosti izazvao snimak na kojem nosi šal sa slikom velike Mađarske, koja ouhvata delove teritorije Vojvodine, Hrvatske, Slovenije, austrije, Rumunije i Ukrajine.

Mađarski premijer je i ranije u više navrata javno objavljivao kartu „velike Mađarske“. Orban je tako jednom prilikom, želeći da uputi čestitku maturantima koji su u Mađarskoj polagali test iz istorije, to uradio na krajnje neobičan način.

Na svom Fejsbuk profilu tada je objavio kartu velike Mađarske. Samo godinu dana pre toga, na zvaničnom nalogu države Mađarska na društvenoj mreži Tviter objavljena je ilustracija, odnosno stilizovani reljef kojim se sugeriše da su nakon Prvog svetskog rata i Trijanonskog sporazuma, Mađarskoj „otete“ dve trećine teritorije, uključujući 63.000 kvadratnih kilometara koje su deo današnje Hrvatske, Slovonije i Srbije, preciznije – Vojvodine.

Veliki prijatelj Srbije je na stoti jubilej od potpisivanja Trijanonskog sporazuma, čak otkrio i spomenik kojim iskazuje žalost zbog tih „otetih“ teritorija. Orban je tim spomenikom jasno stavio do znanja da nema nameru da se odrekne delova Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine.

Orban je zapravo, ljudima koji ne žmure pred činjenicom da jedan premijer želi deo tuđe države za sebe, već godinama poznat kao čovek koji neodoljivo podseća na Vojislava Šešelja, koji je svojevremeno imaju viziju o „velikoj Srbiji“.

A kada već ne može da ima Vojvodinu, ima makar kompleks u Budimpešti u koji je uklesano 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.

Orbanova Vlada ovaj spomenik je platila 16 miliona evra, a u centru granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Većina država koje spadaju u Orbanovu „veliku Mađarsku“ ne kriju netrpeljivost prema premijeru i njegovoj politici, ali isto se ne može reći za Vučića, čoveka koji je posebno osetljiv na temu Kosova i Metohije, ali pretenzije koje Orban gaji prema Vojvodini ga očigledno ne dotiču.

Tako je gotovo nemoguće da se građani ne zapitaju – šta to čini jednu pokrajinom važnijom od druge, te zbog čega se zbog bezbednosti na jednoj strani organizuju konferencije, zasedanja, otakzuju događaji, ali brige za drugu nema ni u obrisima.

A da je prijateljstvo Vučića i Orbana očigledno jednostrano, pokazuje i bista Mikloša Hortija, državnog poglavara Mađarske tokom drugog svetskog rata, i nekadašnjeg Hitlerovog saveznika, čije su trupe odgovorne za smrt ili deportaciju skoro 20.000 građana Vojvodine. Jugoslavija je Hortija proglasila za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini, Orban mu je podigao bistu u zgradi mađarskog parlametna, a Vučić na sve to – ćutao.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić odlikovao mađarskog premijera Viktora Orbana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar