Viktor Orban Ilustracija: Shutterstock/Marco Iacobucci Epp

Mađarski premijer Viktor Orban juče je na prijateljskoj fudbalskoj utakmici reprezentacija Mađarske i Grčke u Budimpešti došao sa šalom na kojem se nalazi karta velike Mađarske, a koja prikazuje teritoriju Mađarske u Austro-Ugarskoj Monarhiji, kada se širila na račun susednih naroda, i delove Hrvatske prikazuje kao mađarski teritoriju.

Takva velika Mađarska nestala je Trianonskim sporazumom 1920., nakon Prvog svetskog rata.

„Orbana treba izolovati“

Alin Mituta, rumunski poslanik u Evropskom parlamentu, na Tviteru je poručio da bi zbog ovakvih stvari lideri Evropske unije treba da kazne i da izluju Orbana.

„Ovo je još jedan neodgovoran potez Viktora Orbana, koji se danas pojavio sa šalom na kojem je karta velike Mađarske. To je revizionistički gest koji Orbana stavlja uz bok Putinu, koji takođe sanja o promenama granica. EU zvaničnici bi ga trebali sankcionirati i izolovati u Evropskom veću“, piše Mitula.

Orban godinama svojata delove Hrvatske

Orban je i ranije objavljivao kartu Mađarske u granicama širim nego što su današnje koje obuhvaćaju i značajne teritorije susednih država, prenosi Index.hr.

Godine 2019. je tako Kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svom Tviteru objavio istorijsku kartu Mađarske koji uključuje veliki deo Slovenije, ali i delove Hrvatske poput Međimurja, dela Baranje i Kvarnera.
Karta je na Tviteru objavio kabinet koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, sugerišući da bi značajni delovi Hrvatske trebali pripasti Mađarskoj.

Iste godine je održao sastanak predsedništva svoje desno-populističke stranke Fides pod velikom uokvirenom kartom „istorijske Mađarske“, koja obuhvata i velik deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sljedeće godine Orban je na svom Fejsbuku objavio čestitku maturantima koji su taj dan na maturi izlazili na ispit iz istorije. Uz čestitku je išla fotografija globusa na kojoj se videla velika Mađarska, koja obuhvata deo Hrvatske.

Orban je ove godine dao novu izjavu o hrvatskoj teritoriji. U intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio je o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu doneti naftu na tankerima. Potom je izrekao rečenicu kojom je implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

„Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku“, rekao je Orban.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare