Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saoštilo je da su sve promene koje su vršene u Jedinstvenom biračkom spisku zasnovane na zakonitim i pravno relevantnim činjenicama.

„Još jednom ukazujemo da se sve promene vrše na osnovu podataka koje Jedinstveni birački spisak dobija iz nadležnih, odnosno izvornih evidencija navodi se u saopštenju Ministarstva povodom podataka koje je iznela organizacija Crta.

Podsećamo, na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte iznosi osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda, glavni je zaključak izveštaja koji je Crta danas predstavila na konferenciji za medije, sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana, prenosi N1. 

„Birački spisak se redovno ažurira od strane referenata u jedinicama lokalne samouprave, te ako i postoje određene činjenice koje treba izmeniti, građani slobodno i bez ograničenja mogu zatražiti njihovu izmenu, o čemu će se doneti odgovarajuće rešenje“, navelo je Ministarstvo.

Na kraju, u Ministartsvu ističu da je članom 39. Ustava zagarantovano pravo građana na slobodu kretanja, odnosno da svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati.

Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare