Foto:A.K./ATAImages

Uvođenje američkih sankcija šefu Bezbednosno informativne agencije, Aleksandru Vulinu, uskoro bi moglo da se nađe i na dnevnom redu skupštinskog spoljopolitičkog Odbora. Bar tako za Danas kaže Borko Stefanović, predsednik ovog Odbora, najavljujući da će na sednicu biti pozvan šef srpske diplomatije.

„Svakako ću u narednom periodu zakazati sednicu Odbora zbog više tema, poput ove u kojoj se ogleda izuzetno nepovoljna spoljno politička situacija za Srbiju, što je proizvod delovanja vlasti. U tom smislu bi bilo potrebno svedočenje ministra inistranih poslova Ivice Dačića pred Odborom, što je i njegova obaveza. Tu sednicu već pripremamo“, ističe Stefanović za Danas.

Zanimljivo je da se Dačić do sada nije oglašavao o sankcijama SAD Vulinu.

Prema Stefanovićevim rečima stavljanje Vulina na crnu listu SAD je izuzetno nepovoljno po interes Srbije, jer je na taj način Srbija odsečena od razmene informacija sa zapadnim svetom. Time se, kako kaže, ugrožava i bezbednost naših građana.

„Šteta za Srbiju je ogromna i Vulin mora da ode, ali i da se adekvatno procesuira pred našim organima. A izjave predsednika države i Vulinove partije, dodatno su zaoštravanje i tradicionalno naprednjačko ponašanje iz prošlih decenija. Vulin nikako nije smeo da bude na bilo kojoj funkciji, a zaoštravanje odnosa sa SAD i Nemačkom predstavlja poklon onima koji sanjaju i vide Srbiju kao izolovani radikalni kara- kazan u kojem se isključivo brani pljačka i nesloboda i nesigurnost građana“, ocenjuje Stefanović.

On napominje da smo jedina zemlja u Evropi koja ima viskog zvaničnika koji se sumnjiči za veze sa organizovanim kriminalom, švercom narkotika i direktnim zastupanjem stranog interesa.

„Kad je vlast poslednji put bilo baš briga za lične sankcije, narod je bio izolovan, nesiguran i opljačkan. Tako je i sad. Vulin je potpuno nebitan kao osoba, osim kroz buduću zakonsku odgovornost. Međutim, glavno pitanje je zašto Vučić uporno postavlja Vulina, Gašića i slične na najosetljivija bezbednosna mesta gde ne rade ništa, osim što prate opoziciju i ruske opozicionare“, zaključuje Stefanović.

Sankcije Vulinu, zaoštravanje odnosa sa SAD , stalne kritike na račun Nemačke, Tapkanje u mestu na putu ka EU, sve su razlozi zbog kojih bi uskoro trebalo da zaseda skupštinski spoljnopolitički Odbor.

Naravno, ukoliko ne bude opstrukcije poslanika vladajuće većine, koji i čine većinu u odboru.

Podsetimo, opstrukcije su pratile svojevremeno i sednicu ovog odbora oko rezolucije Stefanovića o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom , koja bi podrazumevala i uvođenje nekih sankcija Rusiji.

Naposletku, uz više odlaganja i nesporazuma, rezolucija nije prihvaćena.

BONUS VIDEO: Kristofer Hil o Vulinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar