Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs; TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ; Filip Krainčanić/Nova.rs

Danas u 14.30 održava se sednica Vlade Srbije na kojoj bi morao da bude smenjen Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno informativne agencije. Protiv njega je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije, uz obrazloženje da je umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkotika i zloupotrebu javne funkcije.

Ovo je i najozbiljnija optužba protiv nekog od najviših srpskih državnih funkcionera.

Imajući u vidu odakle dolaze i kakve bi posledice mogle da ostave po državu Srbiju, Vulin bi bez sumnje morao da bude smenjen, a ako pogledamo njegovu biografiju, na ovu funkciju nije smeo ni da bude postavljen.

Po Zakonu o BIA, direktora te bezbednosne agencije bira i razrešava Vlada Srbije, a prva sednica, nakon uvođenja sankcija protiv njega, održava se danas u 14.30.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodno bi takva odluka morala da prođe Kadrovsku komisiju Vlade.

Iako se formalno razrešava u Nemanjinoj 11, jasno je da odluku o njegovoj eventualnoj smeni donosi Aleksandar Vučić. Već tokom današnjeg dana verovatno ćemo znati da li je odlučio da ga skloni iz BIA ili da ga zaštiti, kao što je to učinio u slučaju Bratislava Gašića.

Ukoliko Vulinovo razrešenje ne bude na dnevnom redu sednice Vlade, njegova sudbina biće verovano poznata nakon obraćanja Aleksandra Vučića, koji će večeras „gostovati“ na TV Pink i, kako je najavio, govoriti o direktoru BIA.

O uvođenju sankcija Vulinu, Vučić je već govorio i praktično demantovao tvrdnje Amerikanaca. On je izjavio da to nije učinjeno zbog nekakvog kriminala, već Vulinovog odnosa prema Ruskoj federaciji.

„Koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se sprovede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić.

Podsećamo, Vulin je stavljen na crnu listu SAD jer je, kako se navodi, umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju.

BONUS VIDEO Vulin pod američkim sankcijama: Šta sve to može da znači za položaj i politiku Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare