Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić uhapšen je samo sedam dana nakon što je ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao da sindikati pri vojsci ne treba da postoje i da će ih ukinuti.

Tenzije na relaciji Vojni sindikat Srbije  – Ministarstvo odbrane su česte, a poslednje oko čega se vodila polemika jeste Zakon o Vojsci.

Glavni učesnici su bili Miloš Vučević i Novica Antić.

Sindikat je tvrdio da su u pripremi izmene i dopune ovog Zakona s namerom da se podigne starosna granica za odlazak u penziju, sa sadašnjih 53 na 55 godina za podoficire i oficire do čina potpukovnika, a za ostale oficire višeg čina, sa 55 na 57 godina. Naveli su i da bi se smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju.

Ministarstvo odbrane je ove informacije odbacilo kao „neproverene i netačne“.

„Najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra“, pisalo je u saopštenju.

Dodaje se da postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju.

„Saopštenje Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika Ministarstva odbrane i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost“, ocenilo je Ministarstvo odbrane.

Zatim je nekoliko dana kasnije ministar vojni Miloš Vučević u emisiji „Direktno sa Minjom Miletić“, na pomen zahteva sindikata novinarku prekinuo na pola rečenice i izjavio sledeće:

Miloš Vučević – Novica Antić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Da vam ja kažem na srpskom- najveća glupost na svetu je da vojska ima sindikate. Kakvi sindikati u vojsci, vojska brani državu. Pa nije to JKP. Ma kakvi sindikati u vojsci…Minja, evo, ja vam kažem, ako se ja i dalje budem bavio ovim resorom i ako budemo menjali set zakona o vojsci, nemaju sindikati šta da traže u vojsci“, rekao je Vučević.

Na konstataciju novinarke da ne može da ukine sindikate, Vučević je rekao da može.

„Pa kako su ga osnovali? Zakonom izmislili. Pa može zakon da se vrati u normalu pa da nema više sindikata. To je moj stav i ja nemam problem da to kažem. Ja da im se dodvoravam? Čuj sindikati u vojsci… To je moj stav. Sindikati u vojsci- neviđena glupost. Mislim to i za MUP, ali ne vodim taj resor“, kategoričan je bio ministar Vučević.

Šta je rekao Novica Antić?

Odgovorio mu je upravo Novica Antić. On je za naš portal rekao da je Vučevićeva izjava skandalozna.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„To objašnjava i zašto on ni jednom u svom mandatu nije hteo da održi sastanak sa sindikatima, iako mu je to zakonska obaveza. Ova izjava koju je dao je potpuno skandalozna, jer dolazi od čoveka koji je potpredsednik Vlade i ministar odbrane, koji je pravnik po vokaciji i trebalo bi da bude vođen pravničkom etikom, a on je na jedan veoma grub način pokazao da ne želi da poštuje Ustav koji garantuje slobodu svakom građaninu, pa i onima koji rade u vojsci“, rekao je Antić i podsetio da je Vučević ovakvom izjavom pogazio međunarodnu Evropsku Konvenciju o ljudskim pravima i Evropsku socijalnu povelju koje je Srbija ratifikovala.

„Te povelje su deo pravnog poretka Republike Srbije i imaju veću pravnu snagu od zakona. Videli smo da on zapravo želi da umanji dostignut nivo ljudskih prava, što opet Ustav ne dopušta tako da jedna ovako skandalozna izjava koja dolazi od jednog od najviših funkcionera ove vlasti bi morala da bude sankcionisana i postavlja se pitanje da li je jedan takav čovek uopšte dostojan vršenja funkcije na tako visokom nivou“, naveo je predsednik VSS.

Samo sedam dana kasnije, rano jutros, po nalogu Višeg tužilaštva u Novom Sadu policija je upala u kuću u kojoj stanuje Novica Antić u Kragujevcu i privela ga.

O tome je javnost obavestila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Kako je za Nova.rs rekao advokat Vojnog sindikata Siniša Lunić, Antić se sumnjiči za proneveru.

Ko je Novica Antić?

Na specijalističku obuku u kriminalističku jedinicu Vojne policije upućen je 2000. godine. Obuku je završio sa odličnim uspehom, zapošljava se u službi za suzbijanje kriminaliteta Vojne policije.

Fakultet za poslovne studije i pravo u Beogradu Novica Antić upisuje 2012. i stiče zvanje diplomiranog pravnika.

S grupom kolega 2012. godine učestvovao je u osnivanju Vojnog sindikata Srbije. Nakon što je prethodni predsednik Josip Čapo zbog bolesti napustio službu, Novica Antić postaje predsednik 2014. godine.

Krajem 2018. godine, administracija tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina izriče mu kaznu gubitka čina i službe u Vojsci Srbije, zbog javnog iznošenja stavova Vojnog sindikata Srbije o problemima srpskih vojnika i kritika upućenih na račun menadžmenta ministarstva.

Novica Antić, vojni sindikat Srbije
Novica Antić Foto: Vojni sindikat Srbije

U novembru 2018. Ministarstvo odbrane, odnosno Viši vojni disciplinski sud, donosi presudu kojom je Novica Antić, kao stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu “gubitak čina”.

Kako su pisali mediji, Upravni sud je u februaru 2023. doneo presudu kojom postupak prekida vojne službe oglašava nezakonitim.

Novica Antić je u julu 2023. godine drugi put u pet godina dobio otkaz u Vojsci Srbije.

BONUS VIDEO: Zdravko Ponoš o hapšenju Novice Antića 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare