Brigadni general Đuro Jovanić
Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

U danu kada je Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) nastavila pritiske na zaposlene u cilju njihovog istupanja iz sindikata, zbog čega je njihov sindikat pokrenuo „SOS“ telefon za prijavu mobinga, zlostavljanja na radu i svih drugih oblika pritisaka, UKP je upao u kuću predsednika Vojnog sindikata Novice Antića i vrši pretres. Kampanja protiv VSS već mesecima traje u medijima, a u više navrata moglo se čuti da iza svega stoji direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Đuro Jovanić.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, susreće se sa optužbama za proneveru, a njegov advokat Siniša Lunić istakao je za Nova.rs da je policija od jutros u kući ovog sindikalca.

„Antiću je oduzet mobilni telefon, a eventualno rešenje o zadržavanju još nije doneto. Pretpostavlja da su razlog pretresa Antićeve aktivnosti u Vojnom sindikatu i da će najverovatnije biti priveden tužilaštvu u Novom Sadu, koje je teritorijalno nadležno za Sombor, gde je sedište tog sindikata“, naveo je Lunić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vojni sindikat Srbije je nekoliko sati pre ove akcije izdao saopštenje za zaposlene u Vojsci Srbije da nastave da prijavljuju slučajeve mobinga i pritisaka koje trpe, a ukoliko bude potrebno, sindikat će im obezbediti pravnu pomoć.

Sindikat je uputio i apel direktoru VBA „da prestane sa zloupotrebom službe bezbednosti kojom rukovodi“, a od tehničkog ministra odbrane, iako se zalaže za gašenje sindikata, zatražio da „poštuje zakletvu člana Vlade i stavi se u zaštitu Ustavom garantovanih prava zaposlenih u Vojsci Srbije kojima je poslodavac“.

Vojni sindikat Srbije izložen pritiscima

Vojni sindikat Srbije u prethodnim mesecima više puta je ukazivao na pritiske na zaposlene u VBA, koji su članovi njihovog sindikata, zbog čega su zatražili i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ovi pritisci su najizraženiji u delu jedinica vojske gde VBA ima najveći uticaj, poput nekih jedinica RV i PVO, Brigadi veze, Centralnoj logističkoj bazi, Vojnoj policiji i sl. Karakteristično je da se težište pritisaka sada prenosi i na oficire viših činova kroz mobing, sprečavanja upućivanja u mirovne misije na kurseve i usavršavanja, prekid školovanja članovima sindikata koji su već upućeni na školovanje i slično“, dodaje se u saopštenju.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Međutim, pre samo nekoliko nedelja, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da su sindikati u vojsci i policiji „neviđena glupost i da ih treba ukinuti“. Ovo je izazvalo oštre kritike javnosti, a posebno sindikata.

„Ministar Vučević je pravnik i trebalo bi da zna da je pravo na udruživanje zagarantovano Ustavom svim građanima. Takođe, delovanje sindikata u vojsci je u Srbiji zakonski dozvoljeno. Srbija je potpisnik međunarodnih konvencija koje garantuju pravo na udruživanje. Ministar Vučević je kao član Vlade dužan da poštuje sve zakone i obaveze koje je Srbija preuzela. Svojim stavom je načinio štetu kako sebi tako i državi. Njegova skandalozna inicijativa je antievropska, anticivilizacijska i svakako antiustavna“, reagovao je Novica Antić tada na navode ministra Vučevića.

Režimski mediji su nakon izjave ministra Vučevića pisali su i vodili kampanju protiv Vojnog sindikata i samog Antića.

Brigadni general Đuro Jovanić
Brigadni general Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

U više navrata moglo se čuti da iza kampanje protiv Vojnog sindikata Srbije stoji predsednik VBA Đuro Jovanić, s obzirom da su sindikalci u više navrata ukazivali na njegovo nezakonito delovanje i kršenje propisa.

„Zaposleni u vojsci i javnost treba da znaju da ovaj čovek zloupotrebljava svoj službeni položaj na koji je takođe došao zloupotrebama i nezakonito, kao i saradničku mrežu i resurse VBA, da bi se obračunavao sa Vojnim sindikatom Srbije, koji je vršeći svoju zakonsku delatnost, ukazivao na brojne i nagomilane probleme zaposlenih u vojsci“, ukazali su ranije iz sindikata.

Oni su naveli da su poslednjih dana zaposleni u vojsci izloženi „teroru pripadnika VBA“, koji „po naređenju direktora te vojne službe bezbednosti“ vrše pritisak na zaposlene u vojsci da se iščlanjuju iz Vojnog sindikata Srbije.

Potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić objavila je da su Antiću upali u stan jutros i odveli ga.

„Upala mu u stan i odvela. Sedam dana pošto je ministar vojni Miloš Vučević zapretio da ovakvi sindikati ne smeju da postoje! Mogu za šta hoće da ga terete da bi izazvali smenu Antića i postavili svoje VBA ljude“, objavila je ranije danas Tepić na mreži X.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare