Foto:Aleksandra Petrović

Ministar odbrane i potpredsednik tehničke Vlade Miloš Vučević izjavio je, gostujući emisiji "Direktno sa Minjom Miletić, kako su sindikati u vojsci najveća glupost, jer je vojska tu da brani državu i narod, a ne da joj sindikalci određuju gde će i kako vojnik da "zalegne". Tu se nije zaustavio, već je istakao kako će se, ukoliko i dalje bude ministar odbrane, zalagati da se sindikati u vojsci zakonom zabrane. Isti stav ima i za sindikate u MUP-u.

Na konstataciju novinarke da je Vojni sindikat tražio od ministarstva odbrane izmenu i dopunu zakona, Vučević je novinarku prekinuo na pola rečenice i izjavio sledeće:

„Da vam ja kažem na srpskom- najveća glupost na svetu je da vojska ima sindikate. Kakvi sindikati u vojsci, vojska brani državu. Pa nije to JKP. Ma kakvi sindikati u vojsci…Minja, evo, ja vam kažem, ako se ja i dalje budem bavio ovim resorom i ako budemo menjali set zakona o vojsci, nemaju sindikati šta da traže u vojsci“ izjavio je Vučević u emisiji „Direktno sa Minjom Miletić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kada je novinarka replicirala da ne može da ukine sindikate, Vučević je obrazložio da može.

„Pa kako su ga osnovali? Zakonom izmislili. Pa može zakon da se vrati u normalu pa da nema više sindikata. To je moj stav i ja nemam problem da to kažem. Ja da im se dodvoravam. Čuj sindikati u vojsci… To je moj stav. Sindikati u vojsci- neviđena glupost. Mislim to i za MUP, ali ne vodim taj resor“, kategoričan je bio ministar Vučević.

Na ovu kontroverznu izjavu neki sindikati su se odmah oglasili i osudili je, kao što su Vojni sindikad Srbije (VSS) i Policijski sindikat „Sloga“ koji su izdali i zvanična saopštenja.

Pročitajte još:

Predsednik VSS Novica Antić za portal Nova.rs kaže da je Vučević ovom izjavom pokazao da je on saglasan sa ometanjem i sprečavanjem sindikalnog delovanja u vojsci.

„To objašnjava i zašto on ni jednom u svom mandatu nije hteo da održi sastanak sa sindikatima, iako mu je to zakonska obaveza. Ova izjava koju je dao je potpuno skandalozna, jer dolazi od čoveka koji je potpredsednik Vlade i ministar odbrane, koji je pravnik po vokaciji i trebalo bi da bude vođen pravničkom etikom, a on je na jedan veoma grub način pokazao da ne želi da poštuje Ustav koji garantuje slobodu svakom građaninu, pa i onima koji rade u vojsci“, kaže Antić.

Novica Antić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On podseća i da je Vučević ovakvom izjavom pogazio međunarodnu Evropsku Konvenciju o ljudskim pravima i Evropsku socijalnu povelju koje je Srbija ratifikovala. Te povelje su, kako Antić navodi, deo pravnog poretka Republike Srbije i imaju veću pravnu snagu od zakona.

„Videli smo da on zapravo želi da umanji dostignut nivo ljudskih prava, što opet Ustav ne dopušta tako da jedna ovako skandalozna izjava koja dolazi od jednog od najviših funkcionera ove vlasti bi morala da bude sankcionisana i postavlja se pitanje da li je jedan takav čovek uopšte dostojan vršenja funkcije na tako visokom nivou“, navodi predsednik VSS.

Policijski sindikati mahom blagi

Kad je reč o policijskim sindikatima, u razgovoru sa predstavnicima tri najveća sindikata stekli smo utisak da oni nisu shvatili Vučevićevu izjavu ozbiljno.

Do nedavno „najoštriji“ sindikat u policiji- Policijski sindikat Srbije je izgleda otupeo svoju oštricu kada je vlast u pitanju, što se može zaključiti po njihovim skorašnjim saopštenjima, ali su je zato naoštrili za profesionalne i objektivne medije.

Pozvali smo dugogodišnjeg predsednika ovog sindikata Veljka Mijailovića koji je bio veoma neprijatan.

Nova: Gospodine Mijailoviću, kakav je vaš stav povodom Vučevićeve izjave da sindikate u policiji treba ukinuti?

Mijailović: Šta tu ima? Je’l može da ih ukine?

Nova: Ne znam i ne pitam vas to, već vas pitam za stav.

Mijailović: Nemam stav!

Nakon toga ni „doviđenja“ već nam je prekinuo vezu.

Policijski sindikat Srbije potpisao sporazum o produženju važenja PKU Foto: policijskisindikatsrbije.org.rs

Zanimljivo je napomenuti da je ovom sindikatu za vreme ministrovanja Nebojše Stefanovića oduzeta reprezentativnost, a da su je konačno ponovo stekli za vreme mandata ministra Bratislava Gašića.

Predsednik Izvršnog odbora najvećeg policijskog sindikata – „Nezavisnog sindikata policije“ Miroslav Savić nije želeo da daje izjavu i iznese stav ovog sindikata, već je rekao da sindikat priprema svoje saopštenje povodom Vučevićeve izjave, ali saopštenje nisu objavili do objave ovog teksta.

Foto: Nezavisni sindikat policije

Predsednik „Sindikata srpske policije“ Lazar Ranitović izjavio je za naš portal da je čuo za Vučevićevu izjavu.

On kaže da je izjava štetna i pogrešna, ali je i napomenuo kako veruje da je to samo lični stav Miloša Vučevića, a nipošto cele Vlade. Posebno je pohvalio ministra Gašića kao zaslužnog za dobre odnose ovog sindikata i MUP-a.

Kao i PSS i ovaj sindikat je reprezentativnost stekao za vreme mandata Bratislava Gašića, tačnije 15. decembra prošle godine.

Najoštriji je bio Policijski sindikat „Sloga“. Ovaj sindikat je skoro osnovan, a među osnivačima je i Milan Dumanović, poznatiji javnosti i kao uzbunjivač u aferi „Potočari“. Ovaj sindikat se oglasio zvaničnim saopštenjem u kojem osuđuju ovakvu izjavu i ističu bojazan šta se može dogoditi ako ovakav čovek dođe na čelo MUP-a u nekom budućem sastavu Vlade.

„Svojom antiustavnom i anticivilizacijskom izjavom tehnički ministar odbrane i pravnik, bivši advokat, pokazuje osnovno nepoznavanje Ustava, zakona i međunarodnih propisa kada se lično zalaže se za ukidanje sindikata u sistemu odbrane i unutrašnjim poslovima. Svojim nazadnim stavom (umesto naprednim jer je i predsednik stranke koja u nazivu ima taj termin) on nastoji da ukine već dostignuti nivo ljudskih i sindikalnih prava“, stoji izmeđuostalog u zvaničnom saopštenju ovog sindikata.

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Advokat Rodoljub Šabić kaže da je ovakva izjava pravno gledana obična glupost.

„Ovu vlast očigledno ne zanima ni demokratija ni Ustav ove zemlje. To je toliko nazadna izjava, koja nas vraća u neka mračna vremena. Nemačka, Mađarska, Slovačka, zemlje Beneluksa, sve zemlje u regionu i bivše republike Jugoslavije imaju vojne i policijske sindikate. To je civilizacijska tekovina. Čak i jedna Rusija ima vojne i policijske sindikate“, kaže Rodoljub Šabić.

Naša redakcija je uputila pitanja kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić kako komentariše izjavu ministra odbrane da sindikate u vojsci i policiji treba ukinuti ali odgovor do objave ovog teksta nismo dobili. Takođe smo poslali i pitanje i Ministarstvu odbrane da se izjasni o stavu ministra, ali ni od njih nismo dobili nikakav odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare