SAZNAJEMO Jeremić skinuo veto sa kandidature Ponoša, u igri i Miroslav Aleksić

Politika 12. jan 202218:06 > 18:0920 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Predstavnici koalicije oko SSP, DS i NS održali su u ponedeljak uveče sastanak, na kome je načelno dogovoreno da se u istraživanja javnog mnjenja testira nekoliko potencijalnih predsedničkih kandidata koji bi 3. aprila mogli da izađu na crtu Aleksandru Vučiću. Prema saznanjima lista “Nova”, Vuk Jeremić je pristao da se meri rejting Zdravka Ponoša, a naši izvori navode da je predložio da u istraživanjima bude testiran i Miroslav Aleksić, njegov zamenik u Narodnoj stranci.

Lideri i visoki funkcioneri saveza oko SSP, DS i NS održali su u ponedeljak uveče sastanak, na kome je bilo reči o problemima unutar koalicije, ali i o potencijalnim predsedničkim kandidatima. Kako saznaje “Nova”, sastanak koji je počeo oko 19 sati trajao je čak tri sata.

Opozicija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema našim saznanjima, na tom skupu napravljen je načelan dogovor da se urade dva istraživanja javnog mnjenja, različitim metodoma. Ti rezultati odrediće ko će ispred te koalicije ući u trku za predsednika Srbije.

Nakon sukoba koje su imali unutar Narodne stranke i protivljenja njegovoj mogućoj kandidaturi za predsednika, novina je da je Vuk Jeremić pristao da u istraživanjima bude testiran i Zdravko Ponoš, bivši potpredsednik NS.

Zdravko Ponos
Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Jeremić je rekao da neće stavljati veto ni na jednog potencijalnog predsedničkog kandidata, pa ni na Zdravka Ponoša, ukoliko istraživanja pokažu da bi on bio najbolji kandidat. To je ozbiljan progres”, kaže izvor “Nove”.

#related-news_1

Deo te koalicije predvođen Draganom Đilasom, ali i niz javnih ličnosti, smatra da bi Zdravko Ponoš bio dobar kandidat, ali se tome do sada uporno protivio Jeremić. Na jednom od ranijih sastanaka, kako je pisala Nova, on je stavio veto na njegovu kandidaturu, pa se ovo popuštanje ocenjuje kao veliki pomak.

Dogovoreno je inače da se predsednički kandidat bira konsenzusom članova koalicije.

Miroslav Aleksić Foto:FoNet/Milica Vučković

Jeremić je tokom sastanka predložio i da putem istraživanja bude testiran i Miroslav Aleksić, njegov najbliži saradnik u Narodnoj stranci. Njegovo ime do sada se nije pominjalo u kontekstu kandidata za predsednika, a koliko je poznato, ranije je dogovoreno da Aleksić bude u samom vrhu izborne liste te koalicije za parlamentarne izbore.

“Postignut je načelni dogovor da se testiraju Ponoš i Miki Aleksić i da se razmisli o još dva”, dodaje sagovornik “Nove”.

On kaže da bi jedan od njih mogao da bude profesor Miodrag Zec, čiju kandidaturu podržava Demokratska stranka.

Foto: NOVA S

Zec je u izjavi za “Novu” ranije rekao da su predstavnici opozicije razgovarali sa njim o tome da bi on mogao da bude potencijalni kandidat za predsednika Srbije, ali da su to bili neformalni razgovori i da o kandidaturi nije razmišljao.

“Ranije se o potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi pozitivno izjašnjavao Božo Prelević, ali sada se nećka”, navodi izvor “Nove”.

Prema našim saznanjima, na narednim sastancima opozicije, koji će biti održani narednih dana, sve bi precizno trebalo da bude definisano. Ranije je najavljeno da će taj deo opozicije posle Božića izaći sa imenima kandidata za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda. Međutim, javne ličnosti sa kojima su razgovarali ili nisu pristale da uđu u trku za predsednika ili unutar koalicije nije postignut konsezus oko toga.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica NS, izjavila je juče da je prvobitni rok prolongiran, te da će ime kandidata za šef države možda biti objavljeno oko Sretenja.

“Ja mislim da će to biti u poslednji momenat – kad se raspišu izbori”, rekla je Ivić, gostujući na N1.

Kako je najavljeno, parlamentarni i beogradski izbori će biti raspisani sredinom februara, dok će kampanja za predsedničke izbore početi početkom marta.

Očekuje se da će vladajuću koaliciju na predsedničkim izborima predstavljati Aleksandar Vučić, lider SNS. On je nekoliko dana uoči Nove godine izjavio da će odluku o kandidaturi doneti između 15. februara i 1. marta.

“Razgovaralo se o Šoškiću i Preleviću”

Sanda Rašković Ivić izjavila je da se unutar koalicije razgovaralo o kandidaturama Bože Prelevića i Dejana Šoškića, bivšeg guvernera Narodne banke Srbije.

“Radi o dobrim kandidatima koji imaju moje poštovanje”, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Podsećamo, Demostat je objavio da je Šoškić potencijalni predsednički kandidat ili kandidat za gradonačelnika.

Bonus video: Aleksić o kanidaturi Zdravka Ponoša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar