Foto: Newsmax Adria

Do početka izborne kampanje ostalo je nešto više od mesec dana, a opozicione stranke okupljene oko SSP, DS i NS još nemaju kandidate za predsednika i gradonačelnika Beograda. Iako su funkcioneri tih partija ranije najavili da će njihova imena objaviti posle Božića, prema našim saznanjima, sa potencijalnim kandidatima sa kojima su razgovarali dogovor nije postignut.

Ni vlast ni opozicija nisu otkrili ko će predvoditi njihove liste na beogradskim izborima, niti ko će ući u trku za predsednika Srbije. I dok se pretpostavlja da će koaliciju vladajućih stranaka u borbi za fotelju na Andrićevom vencu predvoditi lider SNS Aleksandar Vučić, opozicione stranke još ne znaju ko će biti njihov predsednički kandidat.

Prema našim saznanjima, lideri koalicije SSP-DS-NS prethodnih meseci nisu sedeli skrštenih ruku. Sprovodili su istraživanja, razgovarali sa nekoliko nestranačkih ličnosti, među kojima su Miodrag Zec i Vladeta Janković, ali sa njima nije postignut dogovor.

U kontekstu predsedničkog kandidata pominjan je i Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, a kako se danas čini, najbliže kandidaturi bio je Zdravko Ponoš. Tome se međutim protivio vrh njegove Narodne stranke.

Iako se čini da je to sada malo verovatno, prema našim saznanjima, deo opozicije i dalje ne odustaje od toga da Ponoš bude kandidat za predsednika.

Slična je situacija i sa kandidatom za gradonačelnika Beograda.

Sa druge strane, izborna kampanja počinje već sledećeg meseca. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će polovinom februara biti raspisani parlamentarni i beogradski izbori, dok će početkom marta početi kampanja za predsedničke izbore.

Popović: Moramo da budemo blaži prema opoziciji

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, navodi ta Nova.rs da bi za deo opozicionih birača bilo bolje da vide da je opozicija spremnija, da ima ljude koji samo čekaju na starnoj liniji da se označi početak te trke. On, međutim, dodaje da ipak moramo da budemo “malo blaži prema opoziciji jer živimo u specifičnom društvu”.

Dragan Popović Foto: N1

“Pod jedan – jako je teško naći ljude, posebno one koji moraju da idu svojim imenom i prezimenom, na izbore. Pre svega kandidate za predsednika. Znači, tražite nekog ko je spreman da učestvuje užasno teškoj borbi sa ogromnim šansama da ne može da uspe i da pobedi direktno Aleksandra Vučića. Ja imam razumevanja za to da je baš mali broj ljudi spreman na tako nešto”, ističe Popović.

On kao drugi razlog navodi da imamo takvu društvenu atmosferu da i oni koji bi hteli da se kandiduju da to odlažu.

“Verujem, da odlažu to što bliže izborima, da budu mesec i po dana izloženi topovskoj paljbi, a ne tri meseca. Tako da mislim da ta dva razloga ipak malo opravdavaju ono što je teoretski loše da još nemamo ta imena”, kaže Popović.

BONUS VIDEO Ponoš: Iznenađen-iznenađenjem kolega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare