Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za 11 godina svoje vlasti godina odlučivao o raspisivanju niza vanrednih izbora, ali bi predstojeći mogli biti prvi koji su iznuđeni. I dok pojedini sagovornici Nova.rs tvrde da je kriza toliko duboka da ne može drugačije da je reši, te da je na odluku o izborima uticalo i to što rejting SNS-a pada, drugi navode da je odluku o njima doneo još u izbornoj noći u aprilu 2022.

Desetine hiljada građana već nedeljama protestuje na ulicama Beograda, a vlast je ispunila deo zahteva koji je postavio deo opozicije i demonstranti. Jasno je međutim da Aleksandar Vučić neće pristati na smenu Bratislava Gašića sa čela MUP-a i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi. U izjavama za medije u više navrata pozvao je opozicione stranke na razgovore, a upravo preko medija je i dobio odgovor da razgovora nema do ispunjenja svih zahteva.

Vučić je preksinoć u obraćanju zajedno sa premijerkom Anom Brnabić rekao da ako sagovornika iz opozicije ne bude bilo, ići će se na izbore.

“Jasno je da ćemo imati prevremene izbore, samo je pitanje meseca kad će biti održani… Ovo što je Ana rekla to znači da idemo na ubrzano raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku u Skupštini, kao predsednik imam obavezu da ponudim mandat nekom drugom da formira Vladu Srbije. Kad se konstatuje da ne postoji većina u Skupštini, ako ne bude postojala, moguće da neko drugi napravi većinu… Ako se ispostavi da to ipak nije moguće, ako Brnabić podnese ostavku, SNS neće hteti novi mandat.. Kad istekne mesec dana, ostaju nam ustavni rokovi oko 45 do 60 dana do održavanja izbora”, naveo je Vučić.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

On je tako razrešio dileme da li će umesto Ane Brnabić postaviti novog premijera i rekonstruisati Vladu (što je ranije najavio) ili će građani izaći na birališta.

Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika “Vreme”, navodi za Nova.rs da je kriza u Srbiji duboka i suštinska i da ne može da se reši sa ovom garniturom naprednjaka na vlasti. On smatra da bi bilo kakvo odlaganje ovih izbora za Vučića bilo sve gore, te da je zato odlučio da preseče i da ih raspiše.

„SNS pada, jako pada“

“Koliko lično Vučiću pada rejting, to ne znam, ali stranka pada, jako pada. Ne može ni on večno da nosi na svojim leđima SNS. Na neki način ovo što on raspisuje izbore, to može da bude ponuda nekog prećutnog dijaloga sa opozicijom i građanima. Raspišu se izbori, Gašić će biti ministar u ostavci, a novog direktora BIA može da bira nova vlada. Možda bi Vučić sa opozicijom mogao postići neki dogovor oko medija i onda da se sa tim krene u izbore. Ako se taj dogovor postigne, onda bi Vučić na mala vrata isturio zahteve sa protesta”, zaključuje Švarm.

Filip Švarm Foto: N1

On dodaje da na izbore ide i zato što i dalje ima “zavisne ljude” u javnim preduzećima, koji su još uvek roviti i smatra da nema šta da čeka.

Švarm kaže da je Vučić uvek do sada kreirao izbore, ali da su sada prvi put oni iznuđeni.

“Ne može krizu drugačije da reši, nego izborima. Samo 10 meseci traje ova vlada. To pokazuje da on ipak mora da ide na izbore i da su oni iznuđeni”, smatra Švarm.

Politikolog Dušan Milenković, međutim, smatra da je Aleksandar Vučić još u izbornoj noći (12. april 2022) odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

“Ono što je jasno rekao u izbornoj noći da će izbori biti na proleće 2024. I to je i dalje jedina njegova izjava kada će biti izbori. On je odlučio da se na parlamentarne izbore ide u izbornoj noći. I ekspoze premijerke je jasno ograničio mandat Vlade, protivustavno, na nepune dve godine. To su odlučili zato što idu redovni lokalni izbori na proleće 2024. Kako bi izbegli veće gubitke, njima je u političkom interesu da se parlamentarni izbori održe u isto vreme kad i lokalni”, kaže Milenković.

Dušan Milenković Foto:N1

Upitan da li misli da su ovi izbori iznuđeni, on kaže da je najvažniji razlog zašto je Vučić najavio izbore još u izbornoj noći jer zna da je jedini način da pretrpe manje političke gubitke ako lokalni izbori budu održani sa parlamentarnim.

“Prethodni lokalni izbori su održani kada ih je opozicija bojkotovala i SNS je u vlasti u 98 odsto lokalnih samouprava. Ta dominacija je potpuno nerealna, tako da se očekuje da oni izgube značajan broj opština, a imaju velike probleme i u Novom Sadu i Beogradu. Njima je jedini način da pretrpe manje političke gubitke je da u isto vreme budu parlamentarni izbori, na kojima bi Vučić samostalno vodio kampanju”, zaključuje Milenković.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upitan da li su i koliko na izbore koje je Vučić najavio u obraćanju u sredu uticali protesti u Beogradu, naš sagovornik navodi da on ipokušavaju već mesec dana pokušavaju da kontrolišu štete koje su sami napravili.

“Sve što oni rade je u cilju da smanje tu štetu i smire proteste, problem je što im to loše ide. Tako da svaka njihova nova objava ili potez se pokazuje kao problematičan”, smatra Milenković.

BONUS VIDEO Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare