Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jeftiniji hleb, povećanje plata u prosveti i zdravstvu, 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti - ovo su mere koje je sinoć najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako po Ustavu i Zakonu o predsedniku nema ovlašćenja da raspodeljuje novac iz budžeta građana, predsednik ponovo donosi odluke o novčanoj pomoći, i to nakon što je najavio da ćemo imati prevremene izbore i na vrhuncu nezadovoljstva građana, koji širom Srbije protestuju već šestu nedelju.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, rekao je za Nova.rs da su najave finansijskih mera otklonile sve sumnje da će biti vanrednih izbora, te da predsednik Srbije na ovaj način želi da odgovori na političku krizu u zemlji.

„Ako smo sumnjali do juče da će biti prevremenih izbora, sad su sumnje manje, s obzirom da su najavljena nova, vanredna davanja kojih do sad nije bilo. Ranije su tim ‘poklonima’ bili obuhvaćeni penzioneri i mladi između od 18 i 30 godina, a sad je došao na red na one do 16 godine i na taj način praktično pokriva sve ciljne grupe“, ističe Ćulibrk.

Kriza vlasti + najava izbora = Potkupljivanje građana

Naš sagovornik ističe da je nekoliko razloga koji stoje iza Vučićevih finasijskih mera i da će svi građani plaćati cenu njegove potrebe da „podmaže glasačku mašinu“ i kriznom političkom momentu.

„Ima političku krizu, povećano nezadovoljstvo, ima inflaciju koja je pojela povećanje plata i penzija, ima sindikate koji traže da se minimalna cena rada poveća od 1. jula, a ne od 1. januara…. On ne zna kako da izađe na kraj sa političkom nestabilnošću i onda je odlučio da podmaže glasačku mašinu. Ako na jesen bude izbora, onda je to za njega najbolja opcija. Verovatno niko nije primetio da je on u jednom delu svog obraćanja rekao da su nam prihodi u redu, a da nam je deficit manji nego što je planiran. Dakle, činjenica je da deficit u budžetu postoji. Ako je budžet u minusu, to onda znači da nema para, a to znači da ćemo morati da pozajmimo tih 100 miliona evra da bi on podelio mlađima od 16 godina novac. A tu pozajmicu ćemo opet vraćati svi mi i to sa kamatom“, kaže Čulibrk.

Milan Ćulibrk Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On smatra da su najavljene mere dolivanje ulja na vatru i da je inflacija mnogo veća nego što se očekivalo.

„Vučić sad govori da ćemo probati do kraja godine da je oborimo na 8 odsto. Neće uspeti. Ove godine inflacija, od početka do kraja godine će biti otprilike od 11 do 13 procenata, a to znači da će biti veća nego što je očekivao. On na takvu inflaciju baca dodatno ulje na vatru i zadužuje državu za 100 miliona evra. Ali šta ga briga, neće on to vraćati. To ćemo vraćati svi mi, a njemu možda donese neku političku korist. To je za njega najjeftinije, jer ćemo svi vraćati dugove, a on će jedini, eventualno, imati korist od toga“, podvlači glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.

Odluka da roditelji dobiju po 10.000 dinara po detetu do 16 godina delom je izazvana usled činjenice de je veliki broj mladih na ulicama i da su sve najavljene finansijske mere direktan odraz nezadovoljstva stopom rasta u prvoj polovini godine, ističe naš sagovornik.

„Na taj način se ciljaju babe i dede kao potencijalni glasači, jer će novac ovog puta dobiti njihovi unuci, a taj novac će biti uplaćen na račune njihovih roditelja. Ono što se iz svih ovih mera vidi, ta najava povećanja plata u javnom sektoru, povećanja penzija… Sve je to direktan odraz nezadovoljstva stopom rasta u prvoj polovini godine. Ona je očito mnogo manja od očekivane, a ključni razlog za to je pad potrošnje. A potrošnja pada zato što je smanjen standard stanovništva, jer inflacija raste brže od zarada. U toj trci gube svi – i zaposleni i penzioneri, a ključna kompenenta privrednog rasta u Srbiji u ovoj godini je trebala da bude lična potrošnja građana. Ona pada i sad on gleda (Vučić prim.aut) na sve moguće načine, kroz povećanje plate i penzije poveća potrošnju i na taj način ostvari stopu rasta od bar 2 odsto. To je, u ovom trenutku, mnogo manje od svetskog proseka za ovu godinu. Koliko god svet da je u krizi, mi rastemo za 50 odsto sporije od celog sveta“, objašnjava Ćulibrk.

Pročitajte još...

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć nova povećanja plata i penzija, jeftiniji hleb, ali i novu meru kojom će država u septembru svim majkama isplatiti po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti.

Kako je predsednik najavio, zaposlenima u prosveti, medicinskim tehničarima i medicinskim sestrama će plate od 1. septembra biti povećane plate 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara još 10 posto.

„Od 01. oktobra 5,5 odsto povećanje penzija, od 1. januara dodatnih 14,6 odsto, a 2024. godine prosečna penzija biće 390 evra“, rekao je Vučić i istakao da je to „najveće povećanje penzija u istoriji Srbije“.

Predsednik je najavio i da će pojeftiniti hleb Sava.

„Hleb Sava biće od petka jeftiniji i koštaće 54 dinara, mora da se ubrza proces smanjenja inflacije, a molićemo MMF da se ne povećava cena električne energije“, kazao je on.

***

BONUS VIDEO: Kako nas je to Vučić pozvao na jedinstvo – uz salvu uvreda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare