Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je u večerašnjem obraćanju u Palati Srbija da je spremna da podnese ostavku, da je najgora stvar nakon tragedija "politizacija", kao i da ne vidi kakve veze ministar policije i direktor BIA imaju sa tragedijama koje su se desile 3. i 4. maja.

„Računajte na moju ostavku, imate je na stolu, to otvara prostor za tehničke razgovore, razgovarala sam sa Milošem Vučevićem, smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku da donese takvu odluku“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

„Na mesto premijerke stupila sam 29. juna 2017. godine, treći mi je mandat, došla sam na poziv Aleksandra Vučića. Borila sam se, naporno sam radila, ponosna sam na ono što smo radili i što sam najbliži saradnik Aleksandra Vučića. Ne mislim da je sve što smo uradili savršeno, ne mislim da neke stvari nisu mogle da se urade bolje i brže. Neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali mislim da su rezultati jasni, da Srbija nikada nije na ovaj način napredovala. Neću sada govoriti o platama, penzijama, BDP-u“, navela je Brnabić i rekla da je jedna od njenih najvećih zaostavština digitalizacija.

„Tragedija, monstruozni zločini koji su se dogodili 3. i 4. maja su nas u potpunosti šokirali. Duboko su nas i promenili. Mislim da ova zemlja, ni svako od nas pojedinačno, neće biti isti kao pre tog 3. maja. Još jednom želim da izrazim saučešće porodicama ubijene dece, građanima Beograda, Malog Orašja, Dubone“, rekla je Brnabić.

Sutra odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja

Premijerka je zatim navela mere iz pet oblasti koje su uvedene – razoružavanje, zapošljavanje 1.200 policajaca, izmene Krivičnog zakona, radna grupa za mentalno zdravlje, borba protiv vršnjačkog nasilja i nasilja u školama.

Brnabić je navela da će sutra doneti odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja i rekla do danas predat 62.801 komad oružja.

„Norvežni su nam rekli da je najgora politizacija tragedija“

Ona je navela da su prošle nedelje imali stručnjake iz Norveške i da su oni rekli da je jedna od najgorih stvari koja može da se desi nakon ovakvih tragedija – politizacija tih tragedija.

„Nažalost, to je upravo ono što se desilo kod nas. Neke političke stranke iz opozicije, određeni političari, čini mi se jedva dočekali da se nešto desi i da zloupotrebe bilo kakvu tragediju, pa i ovakvu tragediju koja je ovako strašna. I organizovali oni, kao političari, proteste. Na tim protestima, kada smo trebali da sedimo zajedno i razgovaramo o merama i kako zajedno kao društvo da idemo dalje, na tim protestima smo čuli uglavnom samo političke zahteve“, rekla je Brnabić.

„Kakve veze ima ministar policije i direktor BIA sa tragedijama?

Premijerka je navela da su ti zahtevi smena ministra prosvete, ministra unutrašnjih poslova, smena direktora BIA, smena REM-a, ukidanje rijaliti programa oduzimanje nacionalnih frekvencija Hepi i Pink.

„Od ta četiri zahteva, jedan je gotovo potpuno ispunjen – ukidanje rijaliti programa, na televiziji Pink… Neke druge televizije, kao što je Nova, nisu ni pomenule da žele da ukinu svoj rijaliti. Delimično ispunjen zahtev za ostavke, ministar prosvete je sam podneo ostavku, a ministar policije i direktor BIA stvarno ne vidim kakve veze imaju sa ovim tragedijama“, istakla je Brnabić.

Niko se od samozvane elite nije odazvao na razgovore na koje je pozvao predsednik Vučić, navela je Brnabić i nastavila:

„U svakom trenutku sam spremna da podnesem ostavku na mesto predsednika Vlade.. Računajte da moju ostavku imate na stolu, to otvara prostor za neke tehničke razgovore. Razgovarala sam sa predsednikom najveće stranke u Srbiji Vučevićem i smatram da je izlaz iz ove krize parlamentarni izbori do kraja godine“, rekla je premijerka.

***

BONUS VIDEO: Ana Brnabić se malo zbunila i pozvala sve na proteste u subotu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar