Petar Petković Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas kako su kosovski policijski specijalci "zaustavili i priveli vozača i dvojicu radnika Pošte Srbije". Sve se desilo na, kako tvrdi, policijskom punktu na Bistričkom mostu.

Petković je naveo da su radnici Pošte Srbije „regularno prevozili novac iz Trezora u Leposaviću ka Kosovskoj Mitrovici“.

„Oni su, zajedno sa novcem namenjenim redovnim finansijskim plaćanjima, sprovedeni ka carinskom terminalu u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a sa njima se nalaze i naši predstavnici na terenu. Ovaj očajnički potez predstavlјa Kurtijevu osvetu Srbima nakon debakla koji je doživeo na izborima i novi je pokušaj podizanja tenzija na severu Kosova u režiji Prištine“, izjavio je Petković.

Petković je ocenio da se radi o „nastavku stalnih političkih i administrativnih prepreka koje Priština postavlјa, a koje imaju za cilј da otežaju platni promet na severu Kosova, iako na to nemaju apsolutno nikakvo pravo“.

„Srbi imaju svako legalno, legitimno i zakonsko pravo da koriste svoj novac i to se ne dovodi u pitanje. Sloboda nesmetanog platnog prometa garantovana je dogovorima u Briselu i tek nakon formiranja ZSO, tu nadležnost će preuzeti ZSO. O ovom opasnom potezu Prištine i Kurtija odmah sam direktno obavestio Miroslava Lajčaka, kao i Sjedinjene Američke Države i očekujemo njihovu diplomatsku akrivnost u cilјu smirivanja tenzija koje Priština proizvodi“, rekao je Petković i dodao:

„Ovaj potez pažlјivo je sračunat i pred nastavak Briselskog sporazuma i pokazuje da Kurti ne želi nikakvu normalizaciju odnosa niti formiranje.“

***

BONUS VIDEO – Bivši šef Misije SRJ u Vašingtonu: Klopke u koje je Vučić upao jačaju prištinsku stranu, kosovskim Albancima smo sada sve dali

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar