Direktor BIA i bivši ministar policije Aleksandar Vulin, koji se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, glavni je akter velike međunarodne špijunske afere koja je u velikoj meri ugrozila ugled Srbije. Dok je bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Vulin je koordinisao akciju prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu, što je kasnije dovelo do njihovog hapšenja u Rusiji, dok se naša država našla na tapetu međunarodne javnosti usled činjenice da je podredila svoje bezbednosne službe diktatorskom režimu Vladimira Putina i time mu pomogla da se obračuna sa svojim političkim protivnicima.

PROČITAJTE JOŠ...

Vulin, koji se odnedavno nalazi pod sankcijama SAD, zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, bio je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na četiri godine zatvora, a zatim je u aprilu 2022. uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

“Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gde je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je Zahvatov.

Vladimir Kara-Murza je u montiranom procesu, koji se vodio protiv njega pred ruskim sudom, osuđen na 25 godina zatvora.

Kako je sprovedena akcija prisluškivanja

Dve nedelje nakon posete Beogradu, u junu 2021. godine, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otvorena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

Ubrzo je otkriveno da je Pivovarov u zatvor otišao zbog saradnje Vulina sa bezbednosnim službama Ruske Federacije. To je u intervjuu za naš portal otkrio upravo Kara-Murza, navodeći da su ruski državljani tokom boravka u Beogradu bili konstatno praćeni i prisluškivani.

„Mi smo okupili u jednom hotelu koji se nalazi na Novom Beogradu. Skup je trajao nedelju dana i mi smo odmah primetili da nas prate. Kad god bismo se našli na ulici, neko bi bio iza nas i pratio naše kretanje. U restoranima, kad bismo odlazili na ručak, do nas bi sedeo neko ko bi slušao o čemu pričamo. To je bilo toliko očigledno i apsurdno. Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Iako je nama to bilo čak i smešno, sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali“, rekao je Kara-Murza u intervjuu za Novu.

Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kako je dalje objasnio, Vulin je, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao je u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu.

Šta piše u transkriptu razgovora Vulina i Patruševa

U transkriptu razgovora, do kog je došao portal Nova.rs, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu i napominje da je Vulin rekao kako je za Srbiju borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja.

PROČITAJTE JOŠ...

Ruska strana je istovremeno, kako se navodi u dokumentu, upoznala svoje srpske kolege sa razvojem njenog informatičkog sistema koji omogućava nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, dok je ministar Vulin ukazao na izuzetnu saradnju između dva MUP-a, dodajući da sa ruskom stranom na godišnjem nivou razmeni oko 500 informacija.

Među onima koji su kasnije za Nova.rs govorili o sastanku Vulin-Patrušev i posledicama tog susreta, bio je i jedan od najvećih protivnika Vladimira Putina i nekada najbogatiji Rus, Mihail Hodorkovski.

Hodorkovski je, kao saborac Andreja Pivovarova, u eksluzivnom intervjuu za dnevni list “Nova” rekao je da njegov kolega ništa protivzakonito nije uradio.

Mihail Hodorkovski Mikhail Khodorkovsky
Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Bez obzira na to po kom članu se optužuju nezavisni političari, koliko god da su optužbe apsurdne i neosnovane, presuda je gotovo uvek osuđujuća. Član zakona koji se Pivovarovu stavlja na teret sa sobom nosi i pretnju do šest godina zatvora. Plašim se da će mu kazna biti blizu maksimalne”, rekao je Hodorkovski.

I kazna je zaista bila blizu maksimalne. Pivovarov je osuđen na četiri godine zatvora.

U ekskluzivnom razgovoru za „Novu“ o ovoj temi govorio i nekada najveći strani investitor u Ruskoj Federaciji i šef kampanje za primenu “Magnitski zakona”, Vilijam Bil Brauder. On je, ovu koordinisanu akciju Vulina i Patruševa opisao kao nameru Vladimira Putina da Srbiju pretvori u “ trojanskog konja unutar Evropske unije“.

Foto:Tim Aro/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Svaka vlast koja sarađuje sa Kremljom to ne bi trebala da radi. Činjenica da su srpske vlasti sarađivale entuzijastično, a ja bih rekao i ilegalno, kako bi pomogla u hapšenju ruskih disidenata, je sraman potez. To baca veoma tamnu senku na reputaciju Srbije. Ovo je diskvalifikacija od bilo kakvog članstva u Evropskoj uniji. Ne mogu da zamislim da će EU gledati blagonaklono na zahtev za članstvo Srbije koja se ponaša na ovakav način. Ta borba protiv “obojenih revolucija” je zapravo borba protiv antikorupcije i onih koji je istražuju. Kleptokrate na taj način pokušavaju da ostanu na vlasti. Ako mene pitate, nije u pitanju nikakva simpatična borba“, naglasio je Brauder.

Koliko nas je koštalo Vulinovo ponašanje

Zbog aktivnosti ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i njegove saradnje sa Nikolajem Patruševim, Srbija se našla na tapetu institucija EU. Evropski parlament je u poslednja dva izveštaja o napretku Srbije  posebno se osvrnuo na aferu prisluškivanja ruske opozicije.

U rezoluciji o našoj zemlji iz 2022. godine, EP navodi da je zabrinut zbog uspostavljanja Radne grupe protiv obojenih revolucija od strane srpske i ruske vlade čija svrha i ciljevi ostaju nejasni. U dokumentu je osuđeno i prisluškivanje opozicionara.

„Izražavamo zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju ličnosti ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog dodstavljanja materijala ruskim bezbednosnim službama“, navodi se u konačnoj verziji rezolucije.

Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, Shutterstock

Naredne godine, Evropski parlament se ponovo osvrnuo na ovaj slučaj, ističući da je zabrinjavajuće što je neko poput Vulina postao direktor BIA.

“Novi direktor BIA Aleksandar Vulin imao je blisku saradnju sa ruskim zvaničnicima državne bezbednosti, uključujući i navode da im je predavao obaveštajne podatke o aktivnostima ruskih opozicionara u Srbiji”, navodi se u dokumentu.

Poslanici Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani,Ramona Strugariu, Havijer Nart su i u posebnom amandanu predložili da se EP posebno osvrne na prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu.

“(EP) izražava zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju pripadnika ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji ili Srbiji bila štetna za budućnost odnosa EU i Srbije”, navodi se u tekstu.

Naposletku, jedan od razloga zbog čega su SAD uvele sankcije Vulinu je i širenje malignog ruskog uticaja.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV; Vesna Lalić/Nova.rs

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujuc Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju.

Jedna od najtežih posledica Vulinovog delovanja je odluka američkih službi da prekinu saradnju i razmenu informacija sa BIA dok je na njenom čelu Vulin. Istovremeno, u najavi je inicijativa poslanika Evropskog parlamenta koji predlažu da EU sledi primer SAD i uvede sankcije Vučićevom čoveku od poverenja.

BONUS VIDEO: