Ministar policije Aleksandar Vulin u maju prošle godine sastao se sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim, kom je predao podatke o sastanku ruskih opoziconara koji su prethodno boravili u Beogradu.

U transkriptu razgovora dvojice funkcionera, u koji je dnevni list “Nova” imao uvid, navodi se da je Vulin obećao da će Srbija redovno obaveštavati rusku stranu o delovanju organizacije “Otvorena Rusija”. Dve nedelje nakon sastanka, Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je koorganizatora seminara u Beogradu i predstavnika “Otvorene Rusije” Andreja Pivovarova.

Andrej Pivovarov Andrei Pivovarov
Andrej Pivovarov Foto: Natalya Kazhan / TASS / Profimedia

Predstavnici ruske opozicije održali su prošle godine, u periodu od 4. do 12. maja, seminar u jednom hotelu na Novom Beogradu. Ovaj skup od prvog do poslednjeg dana, prema tvrdnjama učesnika, pratile su srpske bezbednosne službe.

To je u razgovoru za naš dnevni list potvrdio koorganizator skupa i ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, a njegove reči potvrđuje i jedan od predavača na seminaru u Beogradu, advokat Dimitrij Zahvatov. On je rekao da su dvojica muškaraca konstatno pratila njihovo kretanje i da ih je primećivao na različitim mestima.

“Mi smo 9. maja iznajmili turu brodom Dunavom i Savom. Pretpostavljao sam da će se nadzor nastaviti i tu. Na udaljenosti od oko 200 metara, oko polovine našeg puta, premitili smo da nas uporno prati čamac tipa “zodijak”, u kom su se nalazila dvojica muškaraca. Sledeće večeri, 10. maja, otišli smo u šetnju zemunskim krajem, iznajmili smo taksi do Kule Gardoš i spustili smo se u Grobljansku ulicu. Izlazeći iz taksija primetio sam srebrni „volksvagen golf“, koji je prošao pored nas i video sam istu dvojicu muškaraca koje sam video prvog dana. Kasnije je jedan od njih dvojice produžio do zemunskog groblja. Bio je tamo gde i mi i neprestano se selio sa jedne na drugu klupu, kako bi ispalo da je neprimetan”, naveo je on.

Foto: Dimitry Zakhvatov

Vulin predao transkripte

Dva dana nakon seminara u Beogradu, u Moskvu je otputovao ministar srpske policije Aleksandar Vulin. Njegov dvodnevni boravak u Rusiji obeležio je sastanak sa Nikolajem Patruševim, kom je, kako saznajemo, predao transkripte snimljenih razgovora ruskih opozicionara, obećavši pomoć Srbije u obračunu s njima.
U transkriptu razgovora, do kog je došao naš dnevni list, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Pročitajte još..

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je Vulin.

Na sastanku u Savetu bezbednost Ruske Federacije, koji je održan 14. maja, dva dana posle skupa ruske opozicije u Beogradu, Patrušev je izneo podatak da je poslednje zasedanje Radne grupe protiv obojenih revolucija održano pre više od godinu dana u Beogradu.

Vučić tvrdio da ne zna za radnu grupu

Podstimo, javnost je o postojanju ove radne grupe saznala tek krajem prethodne godine, nakon poslednjeg sastanka Vulin-Patrušev, dok su sam predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdili da nemaju informacije o njenom postojanju.

“Ova radna grupa, čiji je zadatak normativno regulisanje rada NVO, razmatranje načina suprotstavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka, sledeće zasedanje bi trebalo da ima u Moskvi, tokom leta. Dogovor oko obuke srpskih snaga za borbu protiv nereda nije realizovan zbog pandemije koronavirusa”, navodi se u dokumentu.

Aleksandar Vulin konferencija za novinare
Aleksandar Vulin konferencija za novinare Foto:TANJUG/ Antanasijevic Anton

Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

“Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovek (Džozef Bajden, predsednik SAD prim. Aut.), koji zagovara ideju ‘širenja demokratije po svetu’”, rekao je Patrušev na sastanku sa Vulinom.

Hapšenje u Sankt Peterburgu

Ruska strana je istovremeno, kako se navodi u dokumentu, upoznala svoje srpske kolege sa razvojom njenog informatičkog sistema koji omogućava nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, dok je ministar Vulin ukazao na izuzetnu saradnju između dva MUP-a, dodajući da sa ruskom stranom na godišnjem nivou razmeni oko 500 informacija.

Pročitajte još...

Vulin je na sastanku izrazio spremnost srpske strane da učestvuje u obuci koja se odnosni na borbu protiv trgovine narkoticima, organizovanog kirminala, uništavanja eksplozivnih naprava, ali i negativnog delovanja nevladinih organizacija.

Dve nedelje nakon ovog sastanka, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

U intervjuu za dnevni list “Nova”, Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus i saborac Andreja Pivovarova, rekao je da Pivovarov ništa protivzakonito nije uradio, ali da mu, bez obzira na to, sasvim izvesno preti maksimalna kazna.

“Bez obzira na to po kom članu se optužuju nezavisni političari, koliko god da su optužbe apsurdne i neosnovane, presuda je gotovo uvek osuđujuća. Član zakona koji se Pivovarovu stavlja na teret sa sobom nosi i pretnju do šest godina zatvora. Plašim se da će mu kazna biti blizu maksimalne”, rekao je Hodorkovski.

BONUS VIDEO: Praćenje ruskih državljana u Zemunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare