Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je danas da nije pitanje da li će šef BIA Aleksandar Vulin biti smenjen, već je pitanje za predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako je takav čovek uopšte došao na tu funkciju. "Nije ovde Vulin bitan, bitan je Aleksandar Vučić koji ga je na ta mesta postavio", podvlači Đilas.

On ističe da je suštinsko pitanje je čemu danas uopšte i služi BIA.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nisu znali za kriminalni centar na stadionu Partizana, nisu znali za monstruozna ubistva u Ritopeku, nisu znali da će Kurtijevi specijalci upasti u srpske opštine na severu Kosova kada većina ljudi krene na kontramiting u Beograd…Pa šta onda znaju? Čemu služe? Koliko vidim, osim da pokrivaju najveću fabriku droge u Evropi, služe samo za praćenje i prisluškivanje srpskih i ruskih opozicionara“, kaže Đilas.

Predsednik SSP naglašava da je BIA toliko kompromitovana da bi, posle smene vlasti, sve zaposlene trebalo poslati kući.

„I onda one ljude koji su profesionalno radili svoj posao, a takvih ima, vratiti i dati im mogućnost da rade i čuvaju državu. Ostali moraju da ostanu bez posla, a oni koji su kršili zakon moraju završiti u zatvoru“, rekao je Đilas.

Podsetimo, SAD donele su odluku da uvedu sankcije Aleksandru Vulinu, koji je poznat kao marioneta zvanične Moskve.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Vulin je umešan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

“Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućujući maligni uticaj Rusije, čime je umanjena bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, a Rsuiji obezbeđena platforma za dalje širenje svoj uticaja u regionu”, piše na sajtu Ministarstva finansija.

Komentarišući odluku SAD, Vučić je rekao da to nije učinjeno zbog nekakvog kriminala, već Vulinovog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Pored toga, dodao je da će u četvrtak detaljno govoriti o poziciji Vulina.

„Koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se sprovede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu. Zaboravili ste da pomenete Rusiju. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog kriminala, već njegovog odnosa prema Ruskoj federaciji. Ali, o njegovoj poziciji ću detaljno govoriti sutra“, naveo je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar