Na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji, koji je sastavio izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, stigao je veliki broj amandamana. U dokumentu, koji je Nova.rs dobio na uvid, evroparlamentarci su tražili da se dopuni deo koji se odnosi na bivšeg ministra policije i aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandru Vulinu. Bilčik je u svom dokumentu naveo da EP brine imenovanje Vulina na mesto direktora BIA zbog njegovih proruskih i antievrospkih stavova, dok su poslanici u amandmanima naveli konkretne primere - poput prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu.

U izveštaju koji je napisao Vladimir Bilčik navodi se da EP žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024 i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

U dokumentu se izražava i zabrinutost zbog imenovanja direktora BIA koji je, kako se navodi, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.

Aleksandar Vulin Foto:Milos Miskov/ATAImages

U amandmanu koji su dostavili Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani,Ramona Strugariu, Havijer Nart, na tekst Vladimira Bilčka dodato je da je Vulin u prošlosti delio s ruskim vlastima informacije o sastanku ruske opozicije u egzilu, te da njegovo imenovanje na mesto direktora BIA predstavlja pretnju demokratskoj praksi i ljudskim pravima, te da dodatno udaljava Srbiju od evropske bezbednosne politike.

Sličan amandaman uputila je evroposlanica Viola fon Kramon.

Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

“Novi direktor BIA Aleksandar Vulin imao je blisku saradnju sa ruskim zvaničnicima državne bezbednosti, uključujući i navode da im je predavao obaveštajne podatke o aktivnostima ruskih opozicionara u Srbiji”, navodi se u dokumentu.

Poslanici Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani,Ramona Strugariu, Havijer Nart su i u posebnom amandanu predložili da se EP posebno osvrne na prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu.

“(EP) izražava zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju pripadnika ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji ili Srbiji bila štetna za budućnost odnosa EU i Srbije”, navodi se u tekstu.

Kako je izgledao put Vulina na mesto direktora BIA

Aleksandar Vulin, bivši ministar policije, imenovan je početkom decembra za novog direktora Bezbednosno – informativne agencije. Za tu funkciju očito se trenirao u MUP-u, budući da je naredio praćenje i prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu, a sa kolegama iz Rusije učestvovao je i u formiranju Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija. Tokom svog ministrovanja promovisao je stvaranje “srpskog sveta”.

Foto: Printscreen

Upravo je Vulin glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je u aprilu ove godine uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa sekretarom za Nacionalnu bezbednost Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Kako je Kara-Murza ranije izjavio za “Novu”, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara Vulin je otputovao u Moskvu i i transkripte njihovih razgovora predao Patruševu.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Ovim povodom za Nova.rs je govorio i jedan od predavača sa seminara ruske opozicije advokat Dimitrij Zahvatov , koji je potvrdio da su bili praćeni. On je našem portalu dostavio fotografije i video snimke lica koji su blii zaduženi za njihovo praćenje.

Pročitajte još...

Advokat Zahvatov, u ispovesti za naš portal, istakao je da na kraju nije odoleo da ne priđe policajcima koji su ih u stopu pratili.

„Radoznalost me nije puštala. Sedeći u jednom kafiću koji se nalazi na Keju oslobođenja, čekao sam čoveka “sa naočarima” da zauzme svoju poziciju i da nas posmatra. Kad je seo za susedni sto, ja sam krenuo ka njemu. Na engleskom jeziku sam pokušao da mu objasnim da znam ko je on, da nismo neprijatelji njegove zemlje, da smo uočili njihovu grupu za posmatranje pre tri dana, da nemamo ništa da krijemo od njih, zamolivši ih da zustave ovu predstavu. Poručio sam da, ukoliko je zainteresovan da nešto sazna, da on i njegove kolege sednu za naš sto i slobodno slušaju o čemu pričamo. Sve je razumeo, ali se pravio da me ne razume i da ne govori engleski. Nasmejao sam se na to, jer mi je bilo prilično čudno da obaveštajac ne poznaje i ne govori engleski jezik“, rekao je Zahvatov.

Vulinova neubedljiva odbrana

Ministar policije Aleksandar Vulin, nakon pisanja lista „Nova“ o prisluškivanju ruskih političara, oglasio se u svom maniru i prozvao ruske opozicionare da su „lažovi“.

„Svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“, rekao je tada Vulin.

Ipak, priča o prisluškivanju dobila je kontroverzan epilog, imajući u vidu da se kasnije otkriven i sadržaj transkripta sastanka između srpskog minsitra policije i sektretara za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaja Patruševa.

Vulin i Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; shutterstock by MAG3S; Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia;

U transkriptu razgovora navodi se da je Vulin i Patrušev govorili o aktivnostima njihove Radne grupe protiv obojenih revolucija, te da je ministar policije objasnio ruskog partneru da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Jedan od predstavnika pomenute organizacije je i uhapšeni Pivovarov.
Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovek (Džozef Bajden, predsednik SAD prim. Aut.), koji zagovara ideju ‘širenja demokratije po svetu“.

Iako su sve prethodne srpske vlade makar formalno bile strateški opredeljene za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, tome se Vulin duboko protivio. Neretko je iznosio svoj antievropski stav i protivio se uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Prvi je i jedini srpski zvaničnik koji je u jeku ruske agresije na Ukrajinu bio u zvaničnoj poseti Moskvi.

BONUS VIDEO: „Vulin na čelu BIA – ovo je poraz demokratije u Srbiji“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar