Više od 10 firmi dovodi se u vezu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, kontroverznim biznismenima s Kosova protiv kojih je pre skoro dve godine američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije. Istraživanje Nova.rs pokazuje da se na njihovo ime, odnosno njihovog najvećeg preduzeća “Inkop”, vodi bar pet firmi, dok je još najmanje toliko u direktnoj ili indirektnoj vezi s njima.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić povezivani su s različitim krivičnim delima – od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka, a nepoznato je da su ijednom pravosnažno bili osuđeni. Radoičić je kao potpredsednik Srpske liste direktno uključen u politiku, dok se za Veselinovića pričalo da je finansirao kampanju SNS. Aleksandar Vučić u više navrata je demantovao da ima veze sa njim, navodeći da se nikad nisu čuli i da su se videli dva puta na Kosovu.

Ipak, firme Veselinovića i Radoičića posluju kao da su režimske. Prema ranijem istraživanju nedeljnika NIN, njihov poslovni uspeh toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Najmanje pet firmi direktno je u njihovom vlasništvu. Konkretno, na njihovo ime vodi se kompanija “Inkop” iz Ćuprije, preko koje su zakoračili u svet legalnog biznisa, a udeo u vlasništvu ima i Žarko Veselinović, Zvonkov brat, koji je takođe pod američkim sankcijama.

“Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11 i drugih puteva po Srbiji.

Upravo ova kompanija vlasnik je još četiri firme. Među njima je “Betonjerka Aleksinac”, koji su Radoičić i Veselinović kupili u septembru 2019. Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi bukvalno preko noći oživela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara.

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na spisku “Inkopovih” firmi, odnosno dvojca sa Kosova, su i “Dolly Bell” i “Novi Pazar put”, kao i “Velmort trans plus”. Osim poslednje, sve ostala pobrojana preduzeća Veselinovića i Radoičića nalaze na crnoj listi SAD-a.

U njihovom vlasništvu bila je i firma “Putna izgradnja Novi Pazar”, iz Zubinog Potoka, ali je u međuvremenu likvidirana. Takođe, iz registra Agencije za privredne registre izbrisano je i preduzeće “Čivija komerc”, koje je takođe pod američkim sankcijama.

Sa Veselinovićem se u vezu dovode još dve firme – “SZTR Prizma B.I.” i “Ferari preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A”, za koje je Ministarstvo finansija utvrdilo da je pod njegovom kontrolom.

Foto:MUP Srbije

Sa druge strane, još tri firme su po njihovoj oceni pod kontrolom njegovog brata Žarka – “Žarko Veselinović B.I” i STR “Kristal”, sa sedištem na Kosovu, i Nautika centar D.O.O. sa sedištem u Hrvatskoj.

To međutim nije sve. Supruga Zvonka Veselinovića – Ljiljana Božović je suvlasnica firme “Bioroganika Beograd”, a imala je udeo i u kompaniji “Storenergy” iz Kragujevca, čiji je suvlasnik Vučićev kum Nikola Petrović. Sudeći po podacima sa APR, ona je svoj vlasnički udeo prepustila ili prodala Petroviću, koji je sada vlasnik 60 odsto te kompanije.

Takođe, u vlasništvu Veselinovića i Petrovića bio je i deo firme “Granit Peščar” iz Ljiga, ali se sada sve vodi na “Nukelus” iz Lazarevca.

Sankcije SAD i Velike Britanije

Veslinović i Radoičić nisu bili poznati široj javnosti, dok nije obelodanjeno da se nalaze na spisku osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Protiv njih su krajem prošle godine SAD uvele sankcije, navodeći da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD navodi se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu.

Navodi se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Sankcije protiv Veselinovića i Radoičića uvela je potom i Velika Britanija.

Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

BONUS VIDEO Posledice američkih sankcija Veselinoviću i Radoičiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare