Foto: MUP Srbije, BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Koridori Srbije, Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Kako je “Nova” otkrila, kompanija koja je zainteresovana za iskopavanje kalcita u Srbiji nalazi se na istoj adresi kao i firma Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića. Iako to ne znači da su oni njeni vlasnici, ovaj podatak izaziva sumnju, naročito imajući u vidu njihove poslovne poduhvate u Srbiji.

Dvojac sa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radojčić u centru pažnje javnosti nije se prvo našao zbog njihovih biznis projekata, već zbog sumnji prištinskih vlasti u njihovu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Ipak, u međuvremenu je javnosti postao interesantan i njihov poslovni uspeh, koji je prema pisanju NIN-a bio toliki velik da je “preskočio” i onaj koji su ostvarile kompanije Miroslava Miškovića.

Radojčić i Veselinović vlasnici su najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim državnim projektima u Srbiji.

Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa. Oni su formalno njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu. Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada poseduje 20 odsto udela u njoj, dok preostalih 80 odsto ravnomerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić.

Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, Inkopu je i tokom prošle godine ozbiljno porasla dobit. Kako se navodi, ta firma je u 2021. ostvarila neto dobitak u vrednosti od oko 15,2 miliona evra, dok je 2020. ona iznosila oko 9,1 milion evra.

Radojčić i Veselinović su preko Inkopa postali pre tri godine kupili “Novi Pazar put”. Kako je Nova.rs pisala, od tada su u proseku dobijali bar jedan posao mesečno, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Milan Radojičić i Goran Rakić Foto:printscreen/RTS

Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Primera radi, u oktobru 2020. dobila je posao preko Ministarstva privrede, gde je angažovana kao član konzorcijuma, za posao “izvođenje radova na rehabilitaciji saobraćajnice od JAT apartmana i Grand hotela do državnog puta na Kopaoniku”.

Još unosniji posao bila je izgradnja graničnog prelaza Kotroman, koji je “Novi Pazar put” dobio u konzorcijumu sa još tri firme od Direkcije za imovinu Srbije. Za posao izgradnje druge faze tog graničnog prelaza te kompanije su dobile oko 155 miliona dinara.

Firmu Radoičića i Veselinovića zajedno sa MPP Jedinstvo iz Sevojna angažovale su i Beogradske elektrane i to na izvođenju “mašinskih i građevinskih radova na realizaciji Programa rehabilitacije distributivnog sistema daljinskog grejanja”.

U finansijskom izveštaju piše da je “Novi pazar put” tokom prošle godine ostvario dobit od oko 10,1 milion evra, a godinu dana ranije, u godini kada su je Radoičić i Veselinović kupili, zarada je iznosila oko 5,8 miliona evra.

Preko Inkopa, oni su krajem septembra 2019. kupili i Betonjerku Aleksinac. Kako je pisao NIN, godinama pre toga je u finansijskim izveštajima, u rubrici poslovni prihodi, stajala nula. Betonjerka je bukvalno preko noći oživela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara. Tako je novim gazdama obezbedila dobit od 4,8 miliona dinara.

NIN je objavio da je ta firma prošle godine uvećala neto dobit za čak 224 procenta – sa 14,8 na 48 miliona dinara.

Za razliku od prethodno pomenta tri preduzeća Veselinovića i Radoičića, firmi “Doli Bel” ne ide tako dobro. Ona je prošle godine zabeležila neto gubitak u iznosu od 28,6 miliona dinara. Minus od 30,7 miliona dinara imala je i godinu dana ranije.

Ova firma se bavi hotelijerstvom, a u njenom sastavu posluje i restoran i hotel Grej na Kopaoniku.

Sankcije SAD i Velike Britanije

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

BONUS VIDEO Novaković dobio opomenu zbog pominjanja Zvonka Veselinović i braću Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare