Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/N1/Mup Srbije

Iako se godinama unazad govori o vezama predsednika Srbije sa biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, koji se nalaze na najnovijem spisku sankcija SAD, izjave Aleksandra Vučića na ovu temu vrlo su oprečne. Od nikada ih nisam čuo, do imam fotografije sa Veselinovićem…

Ovi “prijatelji” vladajuće stranke u obrazloženju sankcija SAD povezuju se sa švercom oružja i narkotika, ali i organizovanom kriminalnom grupom koja je optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Pomenuti biznismene godinama se povezuju sa vladajućom strankom u Srbiji, a sam Radoičić je visokopozionirani predstavnik Srpske liste.

O vezama predsednika Srbije i Veselinovića i Radoičića govorila je nedavno potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je izjavila da se afera prisluškivanja predsednika Srbije desila upravo zbog toga što je upao na mere i u praćene razgovore Veselinovića i Radoičića.

Vučić se ovako branio:

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Ja, pravo da vam kažem, mislim da sam dva puta video na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i uvek o tome javno govorio, mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj upisan u svom aparatu… Možda da je bilo neko društvo oko Kosova pa da sam sa nekim razgovarao, pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem. Mislim da nikada u životu nisam razgovarao sa Milanom, nikada nisam razovarao osim ako je bio prisutan na sastancima kada ja prenosim poruke ljudima sa Kosova i gde sede predstavnici Srpske liste, pa mi se oni svi obraćaju. Nikako drugačije“, rekao je Vučić.

Novinarske kamere i saznanja išli su u drugom pravcu.

Arhivski snimci, naime, pokazuju da je Radoičić bio prisutan najmanje jednom na sastaku sa Vučićem – u Klubu poslanika 2018. godine.

Urednica portala KosSev Tatjana Lazarević za N1 je govorila da se za Veselinovića i Radoičića na severu Kosova veruje da svoj uticaj “crpe“ iz veoma bliskog odnosa sa državnim vrhom i SNS-om.

„Još od ubistva Olivera Ivanovića kada se zapravo zakotrljalo ime pre svega Milana Radoičića, ali i Zvonka Veselinovića, on je vrlo često isticao da sa njima nije u kontaktu – ima perioda kada je to ignorisao, ali je imao periode i kada je vrlo direktno negirao da je sa njima u kontaktu. Ovde na severu postoji mišljenje da se oni i jedan i drugi zaista vide kao ljudi koji su vrlo bliski SNS i vrlo bliski državnom vrhu“, rekla je Lazarević za N1.

O bliskosti Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika države, više puta su pisali istraživački novinari BIRN-a, KRIK-a. Tada su objavljivane i fotografije Andreja Vučića u društvu osoba koje se sada nalaze na listi sankcija SAD.

Foto: Birn

Vučić je tada rekao novinarima KRIK.a:

“Imam i ja fotografije sa Zvonkom Veselinovićem, zašto ih niste našli?”.

“Jeste sada ovo iznenađujuće da tvrdi da ih nikada nije video. A osim njegovog brata, njegov kum Nikola Petrović dosta vremena provodi i sa Zvonkom Veselinovićem i sa Milanom Radoičićem, o čemu svedoče i fotografije koje su mediji već objavljivali“, rekla je tada Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Istini za volju, javnost je za Milana Radoičića čula upravo od Vučića, koji ga je opisao kao „čoveka koji brani srpski narod i ognjišta na severu Kosova“.

Naknadno, kad se njegovo ime spominjalo u vezi sa ubistvom srpskog političara sa KiM Olivera Ivanovića, branio ga je rečima:

“Radoičić nije cvećka, ali imam dokaze da nije umešan u ubistvo Olivera Ivanovića”.

Sada se ova cvećka nalazi na spisku sankcija SAD.

Sjedinje Američke Države objavile su, naime, nove sankcije kojima su, između ostalih, obuhvaćeni upravo biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

U obrazloženju se navodi da je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe i jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Кosovu. Navodi se i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Iz američke administracije ističu kako je organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u januaru 2018.

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

BONUS VIDEO: Vučić sa Srbima sa KiM

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare