Foto:MUP Srbije

Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, otkupila je nedavno udeo firme od Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tako ušla u posao sa solarnom energijom, objavio je CINS. Podsetimo, Božovićeva se proteklih meseci u nekoliko navrata nalazila u žiži javnosti zbog širenja svog vlasništva, pa je tako krajem prošle godine kupila zgradu u samom centru Beograda.

Podsetimo, inženjerska firma, čiji je Božovićeva sada suvlasnik –  Storenergy iz Kragujevca, osnovana je pre šest godina i bavi se razvojem tehnologija u vezi sa solarnom energijom. Firma je nekoliko puta promenila vlasništvo, poslednji put u julu ove godine, kada je Nikola Petrović prodao 25 odsto udela u vlasništvo ove firme supruzi Zvonka Veselinovića, Ljiljani Božović.

Prema ugovoru o prenosu vlasništva Božović ima šest meseci da plati 12 miliona dinara.

Nikola Petrović i Zvonko Veselinović
Nikola Petrović i Zvonko Veselinović Foto: Nova.rs, MUP Srbije

Inače, ono što je interesantno jeste da je Božovićeva u proteklim mesecima znatno uvećala svoje vlasnisništvo.

Tako je prošle godine zgradu u Ulici kralja Milutina 54, na uglu sa Pasterovom ulicom, za 4,1 milion evra na javnoj licitaciji od grada Beograda kupila je kompanija “Ramid” čija je suvlasnica upravo supruga Veselinovića.

Ona je vlasnica 50 odsto „Ramida“, a drugih 50 odsto pripada Bojani Tomašević. Inače, zakonski zastupnik kompanije Ramid je Bojanin suprug Vladimir Tomašević, inače jedan od suvlasnika kladionica „Mozzart“.

Advokat koji je učestvovao u realizaciji te kupovine je Igor Isailović, koji je poznat po učešću u mnogim poslovima koji su bili u vezi sa Sinišom Malim i Anom Brnabić.

Kompanija Ramid već je vlasnik mnogih zgrada po glavnom gradu. Kako je prošlog leta pisala istraživačka mreža BIRN, ova firma prodavala je 75 stanova u novoizgrađenoj sedmospratnici u Učiteljskom naselju po ceni od 1.600 evra za kvadrat.

Pročitajte još:

Ramid, inače firmu registovanu za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, aprila 2016. godine osnovalo je preduzeće Ratko Mitrović, da bi mesec dana kasnije prešla u vlasništvo kompanije Bioorganika. Upravo preko Bioorganike, Bojana Tomašević i Ljiljana Božović su postale vlasnice Ramida. Izabela Feješ je bila vlasnica Bioorganike pre njih dve i tada je sa bratom preuzela više od 600 firmi koje su u blokadi ili koje posluju sa dugovima.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; MUP

Dakle, reč je preuzimanju na stotine kompanija u dugovima, čime se uspešno izbegne plaćanje na desetine miliona evra poreza.

Feješ je, kako je pisao BIRN, firmu Bioorganika bez naknade prenela na Bojanu Tomašević, koja je kasnije pola firme, takođe bez nadoknade, ustupila Ljiljani Božović. Tačnije, 5. maja 2016. u Agenciji za privredne registre Bojana Tomašević je upisana kao novi vlasnik, a istog dana preduzeće Ratko Mitrović – Dedinje firmu Ramid prodaje firmi Bioorganika.

Pročitajte još:

Pošto je imovina preuzeta, Bioorganika je ugašena njenim pripajanjem Ramidu i obrisana iz Agencije za privredne registre.

Pored toga što je jedna od vlasnica Storenergy-a, Božović je trenutno i direktorka u Inkopovoj ćerka firmi Dolly Bell. O Inkopu, firmi čiji je jedan od vlasnika Zvonko Veselinović.

CINS je ranije pisao da je deo konzorcijuma, kom je dodeljen posao izgradnje dela Koridora 11, vredan više od 60 miliona dolara.

Inače, Veselinović je od ranije poznat srpskoj javnosti, a dovodio se u vezu i sa ubistvom predstavnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Pretpostavlja se da iza svih poslova, koji se vode na Božovićevu, zapravo stoji Veselinović.

Podsetimo, Veselinović je početkom 2019. u Pirotu osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, međutim nekoliko meseci kasnije Apelacioni sud ga je oslobodio krivice. Kako je 2019. pisao KRIK, izveštaji policije i bezbednosne službe koje su prikupili njihovi i novinari OCCRP-a, opisuju ga kao „važnog kriminalca na severu Kosova“.

Navode da se njegovo ime prvi put pojavljuje u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. godine, u kojoj piše da je Veselinović predvodio grupu koja je krala automobile i krijumčarila ih iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice. Grupa se, navodno, bavila i iznudama i falsifikovanjem dokumenata.

BONUS VIDEO: Govor Vulina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare