Foto:MUP Srbije

Kontroverzni biznismen, kriminalac, organizator barikada i gospodar severa Kosova... - tako je sve u javnosti označavan Zvonko Veselinović. Iako je predsednik Aleksandar Vučić pokušao da se distancira od njega, navodeći da se njim nikad nije čuo, potpredsednica SSP Marinika Tepić tvrdi da je Veselinović finansirao kampanju SNS. U više navrata je hapšen, suđeno mu je za različita krivična dela, a Priština ga sumnjiči da je jedan od vođa kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Olivera Ivanovića. Ipak, u centralnoj Srbiji njegov biznis cveta.

“Ja sam dva puta video na Kosovu Veselinovića, a mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj memorisan u aparatu…”, rekao je nedavno predsednik Aleksandar Vučić.

Ipak, Marinika Tepić Veselinovića direktno dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom. Ona je na konferenciji za novinare izjavila da postoje brojne veze između porodice Vučića i Veselinovića, kada je prikazala fotografiju na kojoj su Veselinović i Andrej Vučić i treći čovek, koji je, kako je rekla, Vučićev kolega u Narodnoj banci Srbije.

Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Slobodno se može zaključiti da je Veselinović platio kampanju SNS, 2014. godine, preko firme ‘Invictus media’”, navela je Tepić.

Vučićev pokušaj da demantuje veze sa Zvonkom Veselinovićem su i logične, uzimajući u obzir njegovu biografiju.

Ubistvo Ivanovića i hapšenja

Veselinović se pominje u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. On je uz Milana Radoičića bio označen kao vođa kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Kako je objavio Istinomer, Zvonko Veselinović je u više navrata hapšen zbog različitih krivičnih dela. Prvi put to se dogodilo 2003, na putu Raška – Kraljevo, kada je priveden sa još troje ljudi. U automobilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrednost droge dosezala je 150.000 evra.

U avgustu 2004. Veselinović je pritvoren pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a pred kraj 2005. godine uhapšen je u centru severne Kosovske Mitrovice zbog navodne krađe automobila.

Tokom leta i jeseni 2011. godine Srbi sa severa Kosova podigli su barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sa namerom da spreče Euleks da na te prelaze preveze albanske carinike. Više puta je bilo sukoba sa policijom, a tokom jednog od incidenata, ubijen je pripadnik specijalne policije Kosova.

Komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, kao organizatore incidenata na barikadama.

Kako je preneo BBC na srpskom, Veselinović se pominje i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

U decembru 2011. Veselinović je priveden zajedno sa bratom na Kopaoniku, a u optužnici protiv njega, Milana Radoičića i Dragana Ćurčića je navedeno da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlaništvu lizing kompanije “Hipo Alpe – Adrija lizinga” i tako sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara imovinske koristi. Apelacioni sud je oslobodio Veselinovića i Radoičića, a Ćurčić je osuđen na tri godine.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Firme Veselinovića i Radoičića prihodovale na desetine miliona evra

Ovakva biografija međutim nije uticala na njegov biznis. Kako je izjavila novinarka KRIK-a, prihodi samo dve firme Veselinovića i Milana Radoičića u 2019. godini iznosili su čak 63 miliona evra.

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firmi “Inkop”, kao i Granti Peščar, koje su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. Kako smo ranije objavili, “Inkop” je kao podizvođač dobio posao na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca.

Kako je BIRN ranije pisao, Inkop je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11.

Na tom koridoru bila je angažovana je i firma “Granit peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. Marta.

Narodna stranka je objavila da je pločama “Granit peščar” popločavan Pozorišni trg u Novom Sadu. Samo na tom poslu, kako je NS naveo, firma Veselinovića i Radoičića će zaraditi 10 miliona evra.

Firma “Novi Pazar put”, koju su u januaru prošle godine kupili Veselinović i Radoičić, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

BONUS VIDEO Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare