Foto: Printscreen N1

Milena Popović, poslanica SNS i nevenčana supruga ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića, bojkotovala je sednicu Skupštine o Kosovu, zato što se u skupštinskoj sali nalazio Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo Ivanovića. I sam Oliver je pre smrti novinarima BIRN-a rekao da upamte to ime, a prema optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, Radoičić se, kako se sumnja, nalazio na čelu kriminalne grupe čije je delovanje dovelo do njegovog ubistva.

Milena Popović je danas prvi put progovorila o Milanu Radoičiću, koji se godinama, prema objavljenim optužnicama, sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića.

Iako je Srpska lista, čiji je Radoičić visoki funkcioner, pod kontrolom SNS, Popović je ušla u redove naprednjaka i postala poslanica te stranke.

Ona je u izjavi za agenciju Beta danas rekla da postoje razlozi koje ne želi da komentariše i objašnjava, a zbog kojih ne želi da sedi u istoj prostoriji s Milanom Radoičićem.

„Istraga ubistva mog supruga je jako komplikovan proces. Znam da naši istražni organi rade na rešavanju slučaja i apsolutno verujem da će kad tad biti otkriveni nalogodavci, organizatori i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića“, rekla je ona.

Oliver: Zapamtite to ime

Oliver Ivanović je govorio o Radoičiću u svom poslednjem intervjuu za BIRN. On je tada zamolio novinara te istraživačke mreže da taj deo intervjua ne objavljuje, plašeći se moguće odmazde.

Ivanović je Radoičića opisao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova. On je napomenuo da je vlast na severu Kosova u rukama “neformalnih centara moći” i da je Radoičić povezan sa ovim neformalnim sistemom moći.

oliver ivanović
Oliver Ivanović Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović.

Iako je zamolio BIRN da ne objavljuje izjave o Radoičiću i neformalnim centrima moći, novinaru je ipak rekao da upamti Radoičićevo ime.

“Ne, ne, ne, neka ostane tu, zapamtite to, to ćete imati ime tu”, rekao je Ivanović, kada je novinar počeo da precrtava Radoičićevo ime u svom notesu.

Sumnja u optužnici, ukidanje naloga za hapšenje

Da je potpredsednik Srpske liste umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, smatralo je Specijalno tužilaštvo u Prištini, koje je u optužnici navelo da je do njegovog ubistva došlo delovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu su, kako se sumnja, Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Radoičić međutim nije optužen, jer prema kosovskim zakonima protiv njega ne može da bude podignuta optužnica, ukoliko nije saslušan.

Radoičić: Nisam obuhvaćen nijednom istragom

Na ročištu po privatnoj tužbi koju je Milan Radoičić podneo protiv Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta Srba na KiM, zbog izjava u kojima je govorila o njegovoj umeštanosti u ubistvo, on je rekao da nije dobio nikakvu optužnicu, bilo srpskih, bilo kosovskih istražnih organa. Kako je preneo Danas, Radoičić nije naveo i da, koliko mu je poznato, nije obuhvaćen ni jednom istragom.

Prema pisanju medija, kosovski organi su prvo raspisali interni nalog za hapšenje, a potom i međunarodni. Međutim, sud je ukinuo taj nalog u februaru ove godine.

O razlozima za donošenje takve odluke, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

„Reč je o unutrašnjoj i poverljivoj stvari“, preneo je Kallxo.

I dalje je nepoznato da li je reč o ukidanju međunarodne poternice ili interne, a samim tim ni da li bi Radoičić bio uhapšen ukoliko bi ušao na teritoriju Kosova.

Novinari portala Nova.rs uputili su početkom marta pitanja Specijalnom tužilaštvu o statusu Radoičića, da li je i dalje osumnjičen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i da li bi bio priveden da uđe na teritoriju Kosova, ali odgovore nismo dobili.

Vučić: Radoičić bio 400, 500 kilometara od mesta ubistva

Podsećamo, u novembru 2018. Milan Radoičić uspeo je da umakne kosovskoj policiji i izbegne hapšenje zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

Od trenutka ubistva njegovo ime se pominjalo u javnosti, a sumnje u njegovu povezanost sa tim slučajem potom su potvrdili kosovska policija i tužilaštvo.

Od policijske akcije iz novembra 2018. Radoičić se krio u centralnoj Srbiji, gde je oslobođen svake odgovornosti, uz obrazloženje da je prošao poligraf, a o njegovoj „nevinosti“ govorio je i Aleksandar Vučić.

„Radoičić nije ni akademik, ni intelektualac, ali je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima se ne ponosimo i kojima ni on nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice. Dok nije bio ubijen ovom kampanjom da je ubica, on je bio čovek broj ‘1’ za odbranu Severne Mitrovice, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić i dodao da se Radoičić u trenutku kada je ubijen Ivanović nalazio 400, 500 kilometara od mesta ubistva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare