Foto:Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; EPA-EFE/MARTIN DIVISEK; EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS; EPA-EFE/JIM LO SCALZO; Shutterstock

Zamenik pomoćnika državnog sekreta SAD Gabrijel Eskobar govorio je pred Kongresom SAD o Zapadnom Balkanu, gde je između ostalog pričao i o Srbiji. Eskobar je podsetio kongresmene da su se Kosovo i Srbija saglasili da a međusobno priznaju nacionalne simbole i dokumente, te da je sporazum iz Ohrida otvorio vrata da Beograd prizna Kosovo. Govorio je i o problemu naoružanja i poručio da je Srbija smanjila uvoz naoružanja iz Rusije, ali da još uvek uvozi iz Kine i naglasio na štetan uticaj Kremlja.

Visoki zvanični SAD pojavio se pred Odborom za spoljne poslove SAD gde je govorio o izveštaju za Zapadni Balkan „Stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu: Procene politika SAD“.

U pitanju je redovan izveštaj koji je se prezentuje pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Gabrijel Eskobar je u samom uvodu rekao da je američka politika na Zapadnom Balkanu utemeljena na principu da se zemlje uključe u evroatlantske integracije.

„Integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera, učvršćuje demokratsko upravljanje i vladavinu prava, te čini zemlje Zapadnog Balkana bezbednijim i prosperitetnijim – a time taj region boljim bezbednosnim i trgovinskim partnerom SAD“, rekao je Eskobar, prenosi Glas Amerike. 

Gabrijel Eskobar Foto: Julia Nikhinson – CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dodao je da to nisu nepremostivi problemi i da u njihovom rešavanju i ublažavanju tenzija pomaže angažman SAD, ali i da zemlje moraju same preduzeti neophodne korake da bi se kvalifikovale za članstvo.

Eskobar: Kosovo i Srbija se složili da priznaju nacionalne simbole i dokumente 

Eskobar je u izveštaju govorio o odnosima Srbije i Kosova, govoreći da je Evropska unija (EU) u februaru i martu, uz snažnu podršku SAD, došla do prekretnice, Sporazumom o putu normalizacije odnosa i aneksom o implementaciji koji je stvorio okvir kroz koji bi obe zemlje ispunile svoje obaveze.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

„Ključni element je ispunjavanje obaveze Kosova od 2013. godine da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom da koordiniraju zajedničke izazove u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj“, rekao je Eskobar, dodajući:

„Kosovo i Srbija su se čak složili da priznaju međusobno dokumente i nacionalne simbole. I što je najvažnije, prema ovom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Od kada su strane postigle ove sporazume, bilo je ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv KFOR-a, policije i novinara na severu Kosova”, nastavio je Eskobar, prenosi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ

Eskobar je naveo da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih i gradonačelničkih izbora u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće etničkih Srba, kao i na ponovno fokusiranje na implementaciju sporazuma u okviru EU dijaloga.

„Ohridski sporazum otvorio vrata da Beograd prizna Kosovo“

Na pitanje predsedavajućeg Pododbora za Evropu Tomasa Kejna da li može javno da kaže da je premijer Aljbin Kurti posvećen formiranju Zajednice srpskih opština, kao i Beograd normalizaciji, Eskobar je odgovorio da je to apsolutno tačno.

Gabrijel Eskobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Podsetio je da je Ohridski sprazum otvorio vrata da Beograd prizna nezavisnost Kosova, zastavu, lične karte, da ne blokira Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, kao da Kosovo treba da formira ZSO.

„Obe strane treba da počnu što pre da rade svoj posao i želimo veliki napredak ove godine“, odgovorio je Eskobar.

Osim toga, dodao je da su sledeći potezi, organizovanje ponovljenih izbora, pa povratak dijalogu.

„Srbija smanjila uvoz naoružanja iz Rusije, ali još uvozi iz Kine“

Eskobar je na pitanje jednog člana Odobra o naoružavanju Srbije iz Kine i Rusije kazao da je Srbije od početka rata u Ukrajini i drastično smanjila uvoz naoružanja iz Rusije, da još uvozi iz Kine, ali da bi on voleo da vidi više angažovanja evropskih i američkih kompanija na tom polju.

Foto: Printscreen Ministarstvo odbrane/video

Na pitanje jednog člana odbora o uticaju Kine, Eskobar je rekao da Kina ima uticaj pre svega jer podržava infrastrukturne projekte, kako bi širila politički uticaj.

„Uvek postoji politička cena ekonomskih projeekta. Stvari moraju da budu mnogo transparentnije. Što su zemlje usaglašenije sa tržištem EU, to je bolje. Zapadni Balkan je bio najbrže rastući region pre svega u IT sektoru, ali potrebna je veća transparentnost i više EU investicija“, ocenio je on.

Dezinformacije Kremlja unose podele

Eskobar je još jednom istakao važnost transatlantskih i evropskih integracija u borbi protiv štetnih uticaja Kine i Rusije, ali i protiv korumpiranih lokalnih aktera koji pokušavaju da destabilizuju region.

“Rusija ostaje ekskluzivni dobavljač prirodnog gasa za neke zemlje Zapadnog Balkana, što predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti. Čak i dok ratuje protiv Ukrajine, Kremlj šalje dezinformacije da bi unosio podele, nepoverenje i međuetničke i verske tenzije. Kina spaja suptilne narative koji potkopavaju poverenje u Zapad sa korozivnim investicijama koje zarobljavaju zemlje”, rekao je Eskobar, dodajući da SAD u partnerstvu sa EU nude alternative za otpornost svemu tome.

Konačno, Odbor za spoljne poslove ocenio je na kraju da trenutni pristup SAD nije uspeo da dovede do pada tenzija na Kosovu.

„Nema ničega što liči na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Trenutni pristup SAD nije uspeo da dovede do pada tenzija“, naglasio je republikac Tomas Kejn, koji predsedava Odborom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare