Lider jagodinskih naprednjaka Nikola Radosavljević jedan je od mnogobrojnih državnih funkcionera koji uspeva da u isto vreme obavlja niz funkcija. On je pomoćnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odbornik u Skupštini grada Jagodina, ali i predsednik Upravnog odbora bolnice u Jagodini koja je u blokadi godinama. Posebno je posvećen radu u Skupštini Srbije, gde je poslanik, član tri odbora, jednog pododbora i čak 27 grupa prijateljstva.

Iako bi obavljanje više od jedne javne funkcije trebalo da bude izuzetak, za srpske državne funkcionere kao da je pravilo. U grupi političara koji su zaseli u više fotelja je i master ekonomista Nikola Radosavljević, inače predsednik jagodinskog odbora SNS.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, kao prva stavka u njegovoj imovinskoj karti navodi se da je Radosavljević predsednik UO Opšte bolnice u Jagodini, ali da po tome osnovu ne prima nadoknadu, budući da je bolnica u blokadi. U njegov javno objavljeni izveštaj o imovini, kada je reč o ovoj funkciji, stavljena je napomena – “kad ste steknu uslovi”.

Sudeći po podacima Agencije, on je na mesto člana Upravnog odbora došao još 2016. godine, a račun jagodinske bolnice je blokiran od 2018.

Na osnovu ovoga bi se moglo zaključiti da u jagodinskoj bolnici niko ne prima platu.

Imajući u vidu da je račun bolnice u blokadi Nova je upravi uputila pitanje kako i da li zaposleni primaju plate. Pitali smo i da li nadoknadu prima i Nikola Radosavljević. Odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Radosavljević je i odbornik u Skupštini Jagodine, a po zvaničnim podacima po tom osnovu ne zarađuje ni dinar. Sa druge strane, od 2018. je pomoćnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje gde prima platu od 126.618 dinara.

Najaktivniji je, ispada, u Skupštini Srbije, ukoliko se uzmu u obzir podaci sa sajta parlamenta. Radosavljević je od 2020. narodni poslanik, a uz to je i član Odbora za finansije, zamenik člana Odbora privredu i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj i infrastrukturu. Takođe, on je i član Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

Posebno se ističe kada je reč o članstvu u grupama prijateljstva, a na spisku ih je ukupno 27. Tako je član poslaničke grupe prijateljstva – Albanija, potom Australija, Austrija, BiH, Kina, Japan, Turska, Indonezija, Italija, Jermenije… Navodi se da je predsednik grupe prijateljstva sa Slovačkom.

Sudeći po svemu ovome, obaveze u parlamentu su velike, ali Radosavljević izgleda prima samo paušal. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da kao poslanik prima nadoknadu od 32.000 dinara.

On je bio poslanik i u prošlom skupštinskom sazivu, a na sajtu Otvorenog parlamenta piše da je u tom periodu na redovnim zasedanjima proveo 382 sata ili oko 16 dana. Podsećamo, prošli skupštinski saziv trajao je dve godine.

Navodi se i da je u učestvovao u glasanju o 311 akata i da je svaki put glasao “za”, a u plenumu se obratio 11 puta.

BONUS VIDEO SNS šerifi su bogovi i batine na lokalu: Kako je živeti i raditi u manjim mestima ako ne podržavate vladajući režim?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare