Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ; mod.gov.rs

Verka Atanasković, koja je krajem 2018. osuđena zbog prikrivanja podataka o imovini tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, izabrana je za zamenicu direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Nju je na tu poziciju nedavno postavio novi direktor Agencije Dejan Damnjanović.

Pre oko četiri meseca Skupština Srbije izabrala je Dejana Damnjanovića za novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a on je za svoju zamenicu postavio Verku Atanasković, koja od 2010. radi u toj instituciji. Atanasković je u novembru 2017. obavljala i funkciju v.d. direktorke, a nakon što je Majda Kršikapa iznenada podnela neopozivu ostavku posle samo dva meseca na toj funkciji.

Angažman Atanasković možda ne bi bio problematičan, da nije osuđena zbog prikrivanja podataka o imovini Siniše Malog. Naime, portal Pištaljka je od Agencije zatražio da im dostavi podatke o vanrednoj kontroli imovine i prihoda Malog, a budući da to nije učinjeno, Pištaljka se žalila Povereniku za informacije od javnog značaja.

Kako ni posle naloga Poverenika Agencija nije dostavila odgovore, pomenuti portal tužio je tadašnju v.d. direktorku Verku Atanasković pred Prekršajnim sudom.

PROČITAJTE JOŠ....

Kako je objavila Pištaljka, Atanasković je osuđena, ali je postupak na kraju zastareo, jer je Prekršajni sud više od pola godine krio presudu od advokata pomenutog portala.

U presudi je pisalo da je okrivljena prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer nije poštovala rešenja Poverenika koja su konačna i izvršna. Sud je utvrdio da je Verka Atanasković bila „svesna prekršaja koji čini i da će nastupiti zabranjena posledica, ali da je olako držala da je može sprečiti“.

„Kako ovaj sud nije našao nije zakonsku okolnost koja bi isključivala odgovornost okrivljene, to je za učinjeno delo prekršaja oglasio odgovornom i izrekao joj opomenu“, naveo je u obrazloženju sudija Đuro Pavlica.

Inače, Sud je u dva navrata od Agencije tražio kompletne spise predmeta Siniše Malog i njegove bivše supruge Marije Mali iz 2016. Prvi put u decembru 2017, ali spisi nisu predati sudu uz obrazloženje da se u njima nalaze i podaci koje su Više javno tužilaštvo i Uprava za sprečavanje pranja novca proglasili tajnim. Zahtev je ponovljen posle godinu dana, u novembru 2018, ali ponovo bez uspeha. Na ovaj drugi dopis Agencija nije ni odgovorila.

Verka Atanasković je do izbora za zamenicu direktora, bila na funkciji pomoćnika direktora u Sektoru za sukob interesa i pitanja lobiranja. U zvaničnom obaveštenju ne piše koliko je bilo protivkandidata, ko su oni, niti zašto je baš ona izabrana.

Podsećamo, protiv Siniše Malog tadašnja Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj nadležnom tužilaštvu zbog sumnje da je Mali počinio krivično delo neprijavljivanja imovine i davanja lažnih podataka o imovini.

Do danas nije otkriveno ko su prijatelji iz inostranstva Malog koji su platili školovanje njegovoj deci u iznosu od 60.000 evra godišnje.

Insajder je u novembru 2018. objavio da je protiv njega krivični postupak obustavljen uplatom od 200.000 dinara u humanitarne svrhe (institut oportuniteta), uz obrazloženje da je u međuvremenu imovinu prijavio.

BONUS VIDEO Plagijator Siniša Mali ponovo doktor: Šta kaže VAR?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare