Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; shutterstock

Osim u izuzetnim slučajevima, javnim funkcionerima je zakonom zabranjeno da obavljaju više od jedne funkcije, ali je uprkos tome Agencija za sprečavanje korupcije samo u 2022. u čak 573 slučaja dala zeleno svetlo funkcionerima za obavljanje druge funkcije ili posla. Nasuprot tome, odbila je svega 37 zahteva. Među funkcionerima koji su prošle godine došli do još jedne ili čak dve fotelje su Danica Grujičić i Jelena Trivan, dok je u 2023. nova funkcija odborena ministarki Jeleni Begović.

Osnivanjem Agencije za sprečavanje korupcije trebalo je da se stane na put gomilanju funkcija i samo u posebnim slučajevima dozvoli državnim funkcionerima da rade još neki posao.

Iako je prošlo više od 10 godina od tada, Zakon o Agenciji se u tom smislu nije promenio – javni funkcioner može da vrši samo jednu funkciju. Zakon doduše ostavlja mogućnost da funkcioner obavlja još jednu funkciju, posao ili delatnost, ali se jasno navodi da je za to potrebna saglasnost Agencije i da se to dozvoljava u “izuzetnim” slučajevima.

Pročitajte još...

Podaci iz Izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije za 2022. godinu, međutim, govore drugačije.

Tokom prošle godine Agencija je u neverovatna 573 slučaja dala saglasnost za vršenje druge javne funkcije, odnosno za obavljanje drugog posla ili delatnosti, dok je samo 37 takvih zahteva odbila.

Zoran Stojiljković, profesor na FPN i bivši član tadašnjeg Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za “Novu” da je na prvi utisak broj odobrenih i odbijenih zahteva prilično disproporcionalan.

Zoran Stojiljković Foto: Nova S

“To je na neki način problematično. To može da se tumači na različite načine. Ta spremnost da se uđe u opravdavanje druge funkcije koja je spojiva ili nije u istom krugu onog što je osnovna funkcija, što ne vodi do eventualnog konflikta interesa je nešto što su nosioci funkcija već izvežbali. Druga stvar je da se Agencija drži oportuno prema toj vrsti zahteva i da stvarno odbija samo one slučajeve koji su očiti konflikti interesa, a da ostale stvari relativno toleriše ili da se radi o nosiocima političkih funkcija koji imaju gotovo diskreciono pravo da pored te osnovne funkcije obavljaju još nešto”, navodi Stojiljković.

On dodaje da je osnovni utisak koji stvara neku sumnju i traži dodatnu argumentaciju je upravo disproporcija i taj vrlo ograničen broj zahteva koji su odbijeni.

Upitan kako je bilo u vreme kada je on bio član Odbora Agencije, Stojiljković kaže da je u to vreme praksa Agencije i samog Odbora bila kritičkije doživljavana.

“Tada je ta vrsta osnova za nedavanje saglasnosti bio i potencijalni sukob interesa i čak trgovina uticajem. Znači, da dolaženjem na drugu poziciju budete u mogućnosti da činite usluge”, navodi sagovornik “Nove”.

U Izveštaju Agencije za 2022. nije objavljena lista funkcionera koji su dobili saglasnost da obavljaju više javnih funkcija, ali su neki slučajevi ipak poznati javnosti.

Tako je Danici Grujičić ubrzo po stupanju na funkciju ministarke zdravlja data saglasnost da pored ministarske obavlja i funkciju pomoćnika Klinike za neurohirurgiju i da bude prodekan Medicinskog fakulteta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Nijedna od ovih funkcija ne navodi se na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, a poslednja imovinska karta Grujičić objavljena je u krajem oktobra prošle godine. Sudeći prema tim podacima Grujičić ne prima platu za obavljanje ministarske funkcije.

Jelena Trivan je tokom prošle godine promenila nekoliko funkcija. U vreme dok je bila direktora JP Službenog glasnika, nije prijavila Agenciji da je i direktorka kompanije “Mtel” iz Banjaluke, ćerka firme “Telekoma Srbije”. Zbog toga je Agencija samo opomenula, a potom joj odobrila još jednu funkciju.

Jelena Trivan Foto: Nova.rs

U međuvremenu je Trivan otišla sa čelne funkcije Službenog glasnika i neko vreme bila “samo” direktor u Banjaluci, da bi u januaru оve godine postavljena za savetnicu premijerke Ane Brnabić.

Dr Jelena Begović Foto: Printscreen/RTS

Negde u isto vreme još jedan posao odobren je ministarki nauke Jeleni Begović. Njoj je parlament, odnosno skupštinski Administrativni odbor, dao pozitivno mišljenje za obavljanje još jednog posla. Na sajta parlamenta nije precizirano o kom poslu se radi, ali se može pretpostaviti da je reč o poziciji naučnog savetnika u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjesrtvo, gde je prethodno bila direktorka. To se navodi i na sajtu Agencije na sprečavanje korupcije, na kome je njena imovinska karta poslednji put ažurirana 28. oktobra prošle godine.

BONUS VIDEO Od funkcije do funkcije: Jelena Trivan savetuje Anu Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar