Foto:privatna arhiva;shutterstock VladaKg03; shutterstock by DMZ001; privatna arhiva

Jedna od šest funkcija koje obavlja dr Vesna Malićanin je i predsednik Upravnog odbora Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji. Pre tri godine, ova ustanova usvojila je novi Statut, koji je potpisala lično dr Malićanin, ali se ona već godinama oglušava o ovaj akt. Tako Malićanin prima mesečnu naknadu za funkciju na kojoj je mandat istekao pre šest godina.

Kako član 26. Statuta ove ustanove kaže, Upravni odbor može da ima tri člana.

Foto:privatna arhiva

„Upravni odbor Specijalne bolnice ima tri člana, od kojih je jedan član iz reda zaposlenih u bolnici, a dva člana su predstavnici osnivača“, navodi se.

Međutim, prema informacijama koje je portal Nova.rs dobio iz bolnice, UO ipak ima sedam članova. Jedna od članova, a ujedno i predsednica, je dr upravo dr Malićanin.

Njen mandat je, kako saznajemo, počeo 7. marta 2013. godine, po rešenju Ministarstva zdravlja u koji je naš portal imao uvid.

Foto:privatna arhiva

Međutim, prvi mandat Vesne Malićanin istekao je pre šest godina.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, Statutom Specijalne bolnice definisano je da mandat članova UO traje maksimalno četiri godine, a da je najveći mogući broj mandata dva.

To znači da bi, čak i da je Malićanin reizabrana na ovo mesto, što prema informacijama koje smo dobili iz same bolnice nije, njen mandat bi istekao pre dve godine.

Dakle, Malićanin već šest godina aktivno krši Statut koji je u međuvremenu sama potpisala.

Foto:privatna arhiva

Treba imati u vidu da je mesečna naknada koju Malićanin prima za obavljanje ove funkcije 5.000 dinara, što znači da je u proteklih šest godina, koliko je član UO sa isteklim mandatom, ona dobila 355.000 dinara.

Foto:Privatna arhiva

Ministarstvo zdravlja obavešteno je o tome da je njen mandat istekao.

Kako za portal Nova.rs kažu iz Specijalne bolnice za interne bolesti, članove UO imenuje osnivač, odnosno Ministarstvo zdravlja, stoga nije u nadležnosti bolnice da razrešava stare ili imenuje nove članove. Međutim, kažu i da su i trenutni prethodni saziv Stručnog saveta imali predloge za članove UO.

S druge strane, od dr Vesne Malićanin i Ministarstva zdravlja do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im postavili.

Kao što je Nova.rs već pisala, dr Vesna Malićanin, specijalista ginekologije i akušerstva, obavlja, pored ove, još pet funkcija: odbornik u Skupštini opštine Vrnjačka Banja, VD direktora Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“, predsednik Crvenog krsta Vrnjačka Banja, član lekarske komisije za Raški okrug i član Saveta za bezbednost saobraćaja.

Samo funkciju predsednika Crvenog krsta, Malićanin obavlja volonterski.

Optužbe za mobing

Nova.rs takođe je pisala i o tome da zaposleni optužuju v.d. direktorku Malićanin za mobing.

„Od prijatelja sam saznala da je direktorka Malićanin u više navrata, na sastancima koji su se održavali u njenoj kancelariji rekla da sam ja ‘psihički bolesnik, da hoću da se ubijem, da treba da se lečim i da ona izdržava moju decu i kupuje im poklone’. Takođe, prijatelj mi je rekao da me je Malićanin pratila na sigurnosnim kamerama dok sam bila na poslu. Rekao mi je i da se u kancelariji nalazi moja medicinska dokumentacija jer se ‘vrši kontrola moje poslovne sposobnosti'“, ispričala nam je tada jedna od bivših zaposlenih u Domu zdravlja „Nikola Džamić“.

Takođe, protiv direktorkinog oca Zorana Malićanina podneta je prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu zbog, kako je naša sagovornica navela, proganjanja i pretnji.

Naime, prema rečima naše sagovornice, koja je zbog bezbednosti želela da ostane anonimna, a čije je ima poznato redakciji, Zoran Malićanin joj je prvu pretnju uputio u septembru prošle godine.

„Sreo me je u Vrnjačkoj Banji na ulici, tačnije kod zelene pijace i tom prilikom mi se obratio rečima ‘neću nikog da ti šaljem, ja ću sam da dođem da rešavam sa tobom ako ne ostaviš Vesnu na miru’. Od tog dana ja sam izbegavala Zorana kada ga sretnem na ulici i nisam mu odgovarala na pozive iako mi ih je u više navrata upućivao. Polovinom septembra, moj bivši suprug me je obavestio da je njega Zoran kontaktirao putem telefona i tom prilikom mu rekao da mu se ne javljam i da maltretiram njegovu ćerku jer tražim informacije. ‘Kičmu ću da joj polomim’, rekao mu je. Pola sata nakon što mi je bivši muž to rekao, sa sinom sam krenula kod zubara, i tada smo u centru sreli Zorana, koji me je ponovo pitao zašto tražim informacije i rekao mi ‘da ću ispaštati’ i da će on kao građanin mene da prijavi da sam mu ja ukrala 1.000 evra iz fioke. Meni je tada pozlilo i obratila sam se Hitnoj službi jer mi je bila neophodna lekarska pomoć. Zato i nisam odmah došla u policijsku stanicu da prijavim“, kaže naša sagovornica, a iste informacije iznela je i prilikom davanja iskaza u policiji.

Kako dalje navodi, nekoliko dana kasnije, Zoran Malićanin je prišao njoj i njenoj porodici u restoranu.

„Je l’ to porodica (prezime pozanto redakciji), vi ste svedok“, rekao je on tada.

Takođe, ona dodaje da je Zoran Malićanin prilazio i njenom maloletnom detetu, a sve u želji da stupi u kontakt s njom.

„Deci je prilazio da im se javi i da ih pita gde im je majka i da mi prenesu da ga pozovem, što ja nisam radila jer mislim da su mi već dovoljno zla naneli“, kaže naša sagovornica.

Portal Nova.rs je u nekoliko navrata pokušao da kontaktira dr Malićanin, kao i njenog oca, ali odgovore na pitanja koja smo im uputili nikada nismo dobili.

BONUS VIDEO Srbija u v.d. stanju: Drže li se u partijskoj šaci i direktori i radnici? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare