Foto: Nova.rs, N1, Instagram

Nekoliko uzastopnih kriza na Kosovu i Metohiji, predstavljanje izveštaja o dijalogu s Prištinom, donošenje odluke o održavanju manifestacije i propratne šetnje “Evroprajd 2022.”, novo zaduživanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrednosti od milijardu dolara, sve je to u Srbiji prošlo bez nove vlade. Umesto da se formira što pre kako bi se “uhvatila u koštac” sa svim ovim problemima, Vlada Srbije je na čekanju, jer su kako kaže presednik Aleksandar Vučić nabrojane brige preče. Kakva zamena teza…

Približavamo se početku oktobra, kada će se navršiti punih šest meseci od izbora u Srbiji, a da još nismo dobili novu vladu.

Za to vreme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je najavljivao i probijao rokove kad će se saznati konačan sastav za stolom u Nemanjinoj 11.

Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Očekujem da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula“, neposredno nakon izbora rekao je Vučić. Onda je taj rok pomeren za sredinu avgusta, pa za kraj septembra, a od nedavno i za početak oktobra.

U međuvremenu smo saznali samo da će Ana Brnabić biti nova mandatarka, da će SPS biti u vladi i da će lider ove stranke Ivica Dačić biti prvi potpredsednik i koordinator službi bezbednosti. Koji će resor dobiti još nije zvanično saopšteno, a Dačić kaže još nije pričao sa mandatarkom.

Jer, vremena je na pretek, a i ima ko da se bavi bitnim stvarima i problemima.

A nije da ih u ovih šest meseci nije bilo.

Rešavaj Kosovo i šetnju, vladu kad stignemo…

Tako smo u više navrata imali blokade na administrativnim prelazima sa KiM, povodom čega su se podizale tenzije u javnosti i sazivale sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sastanka s predstavnicima Srba sa KiM predsednik Srbije je najavio sednicu Predsedništva SNS na kojoj bi članstvo vladajuće stranke trebalo da izabere mandatara, ali “ako budu imali vremena”.

Jer, imaju problema sa Prištinom.

Onda je usledila nova runda dijaloga Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu, kada je Beograd praktično pokleknuo i prihvatio prištinska dokumenta.

Kad Brnabić pitate o vladi…

Poslednji put kad je mandatarka Ana Brnabić govorila o vladi, o tome nije imala previše podataka.

Brnabić je na RTS rekla da razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki i istakla da nisu važne funkcije, već rezultati. Odgovarajući na pitanje da li će Ivica Dačić biti vicepremijer, ona je rekla da pretpostavlja da je to prirodno. Rekla je i da se još razmišlja o tome koliko resora će imati nova vlada. Govoreći o tome da li je tačno da će četiri ministarska resora pripasti SPS-u, Brnabić je rekla da ne može tako da priča, jer se ne radi o prostim brojkama, nego o tome ko gde može da doprinese. Rekla je i da je KiM najviše muči, ali i da je predsednik Aleksandar Vučić veliki deo posla preuzeo na sebe.

Zatim smo se ponovo zadužili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik Vučić je saopštio da je kredit potpisao ministar finansija Siniša Mali po kamatnoj stopi od tri odsto.

Došla je na red i sednica Skupštine Srbije na kojoj je predstavljen Izveštaj Vlade Srbije o KiM, ali na tom pedstavljanju nije bilo nikoga iz vlade. Samo Vučić. Predsednik je objasnio da je to zato što je vlada u tehničkom mandatu.

To, međutim, nije smetalo toj istoj vladi u tehničkom mandatu da zabrani šetnju za Evroprajd, pa da je onda dozvoli. Na posletku, nije sasvim jasno, ni da li mandatarka i ministar policije Aleksanda Vulin znaju kakva je bila konačna odluka, da li je šetnja bila zabranjena ili dozvoljena….

U međuvremenu, inflacija raste, cene divljaju, ne znamo da li će biti grejanja i struje… A vlada koja o tome treba da brine još je na čekanju. Dok se predsednik ne vrati iz Njujorka, gde prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Sprdnja sa državom

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je u ovoj igrariji sa formiranjem vlade jasno da će se ići na najduži mogući rok.

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ne verujem da će biti baš poslednjeg dana, ali blizu toga. To je bilo jasno kad je Vučić saopštio ime mandatara. On je tada imao vin vin vin poruku i saopštio je tri ključne stvari: da će mandatar opet biti Ana Brnabić i da će ona da zabrani Evroprajd zato što imamo problem sa Kosovom i Metohijom. Zabranom Evroprajda i postavljanjem Kosova za prioritetnu temu, namirio je sve struje u svojoj stranci i bilo je jasno da će Vlada da se čeka. Pa kad je onoliko čekao formiranje Vlade nakon izbora 2020, kad nije bilo opozicije u parlamentu i SPS mu nije bio neophodan, jasno je bilo da ni sad neće da žuri. Pogotovu što nakon formiranja Vlade slede jači pritisci Zapada u vezi uvođenja sankcija Rusiji i Vučić je toga vrlo svestan ”, kaže Milivojević.

Kako dalje navodi, ni opozicija ne požuruje formiranje Vlade.

“Imam tužan predosećaj da u ovoj avanturi i sprdanju sa državom učestvuju i predstavnici parlamentarne opozicije. Postoji aklamativna saglasnost sa ovakvim ponašanjem Vučića u parlamentu, postoji aklamativna saglasnost EU i Vašingtona i šta se onda tu može? Vučić iz svake proizvedene krize zato izlazi kao pobednik, pa tako je bilo i u subotu vezano za Evroprajd. Tada je u 8.15 kapitulirao pred ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, a onda je sve zmaskirao tako što je pobegao u Njujork i uvalio Ani Brnabić da izigrava klovna, između čekića i nakovnja, pritiska LGBT zajednice kojoj pripada, evropskih zvaničnika i onih nesrećnika koji su organizovali moleban”, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO: Udarac za Vučića u Skupštini – Vi ste se napili od sreće kad je ubijen Đinđić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)