Foto: Kossev, BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia, Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Kriza na Kosovu i Metohiji de facto je završena još jednim povlačenjem Srbije, ali nas o tome nisu obavestile vlasti, već kosovski premijer Aljbin Kurti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Najjasnije rečeno Priština nije posustala ni pedalj od svojih namera, ona je zapravo uspela da ubedi Beograd da povuče odluku o ulazno-izlaznim dokumentima za građane sa kosovskim ličnim kartama, koju primenjuje već 10 godina. Samim tim više nije bilo potrebe ni da kosovske vlasti dalje insistiraju na merama reciprociteta za one sa srpskim dokumentima. U našoj javnosti, to je predstavljeno kao uspeh. Da li je?

Da (ne)razmišljamo o tome, vlast nam je dala novu temu – otkazivanje Evroprajda…

Blokade administrativnih prelaza zbog pokušaja Prištine da uvede najpre registarske tablice sa oznakama RSK, a zatim i kosovska dokumenta za sve građane KiM, pa i one na severu, bile su još jedan uvod u dramu kojoj ćemo svedočiti naknadno.

Najpre tokom razgovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu, koji je završen bez uspeha.

„Odbili su sve“, rekao je Vučić nakon što je hitno sazvao razgovor sa Srbima s Kosova i Metohije, a zatim i vanredno obraćanje javnosti.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

A odbili su, kako će objasniti, da se uvedu registarske tablice sa neutralnim oznakama KS, ali i da Srbi sa severa KiM budu izuzeti od obaveze da prihvate kosovske lične karte ili da u suprotnom dobijaju ulazno-izlazna dokumenta na 90 dana, koja će dobijati na administartivnom prelazu. To praktično znači, ako živiš na severu, a nemaš kosovsku ličnu kartu, 89 dana možeš da boraviš na KiM, a onda moraš da izađeš sa njegove teritorije i ponovo dobiješ isti dokument na 90 dana. I tako u krug…

Mandatarka, Evroprajd i prođe Kosovo

U međuvremenu imali smo sednicu Predsedništva SNS, na kojoj je trebalo da bude izabran mandatar za sastav nove Vlade.

Javnost je iščekivala odluku, ali je nije čula. Predsednik Srbije je sve odložio na nekoliko dana. Taj dan došao je u subotu, kad se u 10 časova predsednik ponovo obratio javnosti i saopštio da Ana Brnabić ostaje na mestu premijera.

Nije da Vučić nije govorio o KiM. Naglasio je da su pred Srbijom važni dani po pitanju Kosova i da sledi sesija Otvorenog Balkana.

„Naši razgovori sa Albancima su bili teški, naši razgovori sa posrednicima su bili izuzetno teški. Da poručim – nema govora o međusobnom priznanju, neću o tome ni da pričam i nemojte da trošite pare na avionske karte“, rekao je Vučić, a što se dokumenata tiče dodao:

“Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata – možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti “disklejmer” koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta“, rekao je on.

Šta je “disklejmer” koji Vučić pominje

Petar Petković je rekao šta podrazmeva pomenuti “disklejmer”.

„Ovaj današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi: ‘Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244’.“

Zatim je sablaznio javnost izjavom da se, ipak, otkazuje Evroprajd.

Dok se javnost zbog ovoga “prepucavala” po društvenim mrežama, stigla je vest da su Beograd i Priština postigli dogovor!

Međutim, to nije saopštio predsednik Srbije, već su to uradili kosovski premijer Aljbin Kurti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

“Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu“, napisao je Borelj na Tviteru.

Kurti je bio rečitiji.

“Državljani Republike Kosovo, sa ličnim dokumentima (LK) koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima (LK) koje izdaju vlasti Srbije“, rekao je Kurti i dodao:

“Duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu je reciprocitet”.

Da je reciprocitet ključ potvrdila je i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

I to je suština.

Srbija je odlučila da prestane sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, kako je to činila proteklu deceniju na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011.

Srpska vlast je dakle, svojim povlačenjem dovela do toga kosovska vlada ne sprovede istu, recipročnu meru.

Pritom, pitanje tablica još nije rešeno, a očekuje se u narednih par meseci.

Pobeda ili debakl

Ubrzo se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, praktično objavljujući pobedu.

Petar Petković Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

“Uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli smo da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, rekao je Petković.

Dobio je i momentalni odgovor predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, doktorke Rade Trajković:

“Pravo na srpska dokumenta za Srbe na Kosovu zagarantovao nam je Marti Ahtisari svojim planom, a ne Aleksandar Vučić. Ne lažite ovaj narod i ne spinujte sopstveni diplomatski debakl“, navela je Trajković na Tviteru.

Baš tom rečju “debakl” može se opisati sve što se do sada uradilo po pitanju pregovora s Prištinom.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma 19. aprila 2013, a nakon desete runde pregovora, dogovoreno je formiranje ZSO (zajednice srpskih opština), integracija policije i pravosuđa u kosovski sistem. Obe strane su se ovim sporazumom obavezale da neće jedna drugu blokirati ka njenom putu prema EU, a a dogovoren je i deo o telekomunikacijama, koji je podrazumevao da Kosovo dobije svoj pozivni broj, kao i o energetici.

Dakle, Beograd je prepustio sve, a Priština ništa. ZSO nemamo ni u najavi.

BONUS VIDEO: Priča o Kosovu, Vučić na sajmu šljiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare