Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je odluka da li će da prihvati ponudu Francuske i Nemačke za Kosovo. Ako je suditi po dokumentu, sa čijim sadržajem je upoznat portal Nova.rs i po onom što je sam Vučić rekao, naša država će uskoro morati da odgovori na predlog kojim je predviđeno da se ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Srbija ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije. Naš portal je dobio potvrdu iz dva nezavisna izvora da je ovaj predlog obrazložen još u septembru Beogradu i Prištini i da se očekuje da uskoro počnu razgovori na najvišem nivou.

Dokument sa predlogom konačnog rešenja za Kosovo, kako saznajemo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dobili su još početkom septembra i uskoro bi dve strane trebalo da se zvanično izjasne o predlogu Francuske i Nemačke. Sagovornici našeg portala ističu da pomenuti predlog ne predstavlja finalnu verziju i da je podložan promenama, te da će Berlin i Pariz biti spremni da saslušaju obe strane ukoliko imaju dodatne predloge ili amandmane na postojeću verziju dokumenta.

Kad je Vučić dobio dokument i šta mu je ponuđeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas da su Francuska i Nemačka uputile predlog Srbiji za konačno rešenje statusa Kosova sa ponudom koja, između ostalog, podrazumeva ubrzano članstvo naše države u EU. Kako saznaje Nova.rs, ovaj predlog šefu srpske države predočen je pre mesec dana kad su u Beogradu boravili Emanuel Bon i Jans Pletner, savetnici predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tog 9. septembra na Andrićevom vencu je organizovan sastanak između šefa srpske države Aleksandra Vučića i predstavnika Evropske unije. U delegaciji, koju je predvodio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, bili su i savetnici šefova dve najmoćnije države EU, Francuske i Nemačke – Emanuel Bon i Jans Pletner.

Njih dvojica su tokom sastanka, kako je rečeno našem portalu, predstavili šefu srpske države sporazum o Kosovu o kom je Vučić danas govorio tokom obraćanja medijima.

Pročitajte još...

“Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posledice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbegli razgovor“, ispričao je Vučić.

Da je ovakva ponuda zaista na stolu i da će se o njoj razgovarati u narednom periodu potvrđuju i izvori Nova.rs. Naš portal dobio je priliku da se upozna sa sadržajem dokumenta koji je predočen Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju u kom se, između ostalog, pominje pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali bez konkretnih napomena na koji način bi se njen put kao ovoj zajednici ubrzao.

Izvori našeg portala navode da su predsedniku Srbije date usmene garancije da će se ubrzati put naše države ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.

Kad je reč u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, pre svega iz Nemačke.

Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsetimo, angažmanu Bona i Pletnera prethodilo je pismo koje su Makron i Šolc uputili Vučiću i premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, a u kom apeluju na njih da “pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za teške odluke“.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, navodi se u pismu.

BONUS VIDEO Vučić: Obavestiću građane o svim političkim događajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare